Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een geothermische warmtepomp installeren

De wereldbol waarop wij rondlopen bestaat uit allemaal verschillende laagjes. Zo is het hart van onze planeet van nature uit erg warm, terwijl de bovenste lagen in staat zijn om zonnewarmte te absorberen. Concreet gezien betekent dit dat de aarde een heuse bron van warmte is, die perfect gebruikt kan worden voor het verwarmen van een woning en/of het sanitair water van een woonst. Het duurde dan ook niet lang tot de geothermische warmtepomp of grondwarmtepomp het levenslicht zag. Daarenboven kan je met zo'n geothermische warmtepomp ook je woning gaan koelen, wat zeker handig kan zijn in de warmere zomermaanden.

Horizontale en verticale geothermische warmtepompen

Een geothermische warmtepomp gaat dus steeds gebruik maken van de warmte in de grond. Dit gebeurt via een heel netwerk van buizen dat (logischerwijze) in de aarde wordt geplaatst. Afhankelijk van de grootte van je tuin en ook van je te spenderen budget zal je kunnen kiezen tussen een horizontale en een verticale geothermische warmtepomp. Zo zal een horizontaal buizennetwerk meestal op een diepte van 1 à 1,5 meter onder de grond worden geïnstalleerd, wat net onder de vorstgrens is. Dit type warmtepomp zal trouwens nagenoeg geen invloed hebben op de beplanting in je tuin, hoewel diep wortelende planten en bomen best vermeden worden. Bij de plaatsing van een verticale warmtepomp zullen er dan weer aardsondes diep in de grond aangebracht worden door boormachines.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
geothermische warmtepomp
geothermische warmtepomp
geothermische warmtepomp
geothermische warmtepomp
geothermische warmtepomp

Welke warmtepomp kiezen?

Om de juiste geothermische warmtepomp te kiezen zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo heeft het buizennetwerk van een horizontale warmtepomp heel wat ruimte nodig, waardoor dit type eigenlijk enkel kan worden toegepast wanneer je een iets ruimere tuin hebt. Om zo'n horizontale warmtepomp te installeren zal je wel wat minder diep in je portefeuille moeten tasten dan bij de verticale variant, maar daar staat dan weer tegenover dat het rendement van een verticale warmtepomp net iets hoger ligt. Bij deze geothermische warmtepomp geldt immers: hoe dieper de sondes geplaatst worden, hoe constanter de temperatuur is en des te hoger het rendement zal liggen. Daarenboven hoef je voor de plaatsing van een verticale warmtepomp niet heel je tuin overhoop te halen, wat bij de horizontale versie wél het geval is. Toch hangt je keuze niet enkel af van de bovenstaande dingen, maar zal ook de bodemgesteldheid in je tuin belangrijk zijn. Een verticale geothermische warmtepomp is immers niet overal mogelijk, dus je laat dit best eerst even controleren.

De kostprijs van een geothermische warmtepomp

Om een geothermische warmtepomp te laten installeren moet je natuurlijk altijd een bepaald budget voorhanden hebben. In vergelijking met een traditioneel verwarmingssysteem kan de meerprijs immers behoorlijk oplopen, afhankelijk van de warmtepomp die je kiest. Toch hoef je je door de kostprijs van een geothermische warmtepomp helemaal niet te laten afschrikken. Met dit type warmtepomp kan je namelijk heel wat energie besparen, waardoor de installatie zich op termijn volledig zal terugverdienen. Zo ligt de kostprijs van een geothermische warmtepomp bijvoorbeeld hoger dan die van een luchtwarmtepomp, maar heeft een grondwarmtepomp wel een veel beter rendement.


  • geothermische warmtepomp geothermische warmtepomp
  • geothermische warmtepompen geothermische warmtepompen

Vergunning nodig voor een geothermische warmtepomp?

Wanneer je een horizontale geothermische warmtepomp wil laten installeren heb je hiervoor geen vergunning nodig. Bij de verticale warmtepomp ligt dat iets anders. Om de verticale aardsondes in de aarde te plaatsen moet er immers redelijk diep geboord worden, waardoor er voor dit type warmtepomp een meldings- of vergunningsplicht geldt. Tot welke diepte de meldingsplicht van toepassing is of vanaf welke diepte je een vergunning nodig hebt, is afhankelijk van de locatie waar de sondes zullen worden aangebracht. Om te weten hoe dit juist zit bij jouw tuin kan je een kijkje nemen op deze website.

Verwarming en koeling met een geothermische warmtepomp

Om je woning of je sanitair warm water op een energiezuinige manier te verwarmen kan je kiezen voor een geothermische warmtepomp.


Deze wordt ook wel eens een grondwarmtepomp genoemd, aangezien zij gebruik maakt van de warmte die zich in de aarde bevindt. Daarenboven kan je met een geothermische warmtepomp niet enkel verwarmen: tijdens hete zomerdagen kan je deze eveneens gebruiken om je woning te gaan afkoelen. Voorts kan je kiezen voor een horizontale of verticale warmtepomp, waarbij de keuze vooral afhangt van jouw tuin. De kostprijs van een geothermische warmtepomp zal wel iets hoger liggen dan bij andere warmtepompen, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken: het rendement van een geothermische warmtepomp zal immers eveneens heel wat hoger liggen. Op die manier verdient jouw warmtepomp zichzelf op termijn helemaal terug!

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Geothermische warmtepomp , Luchtwarmtepomp
geothermische warmtepomp geothermische warmtepompen warmtepomp