Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Creativiteit alom met gevelbekleding

Het valt niet te ontkennen: bakstenen behoren in België al sinds jaar en dag tot de favorieten onder de gevelmaterialen. Bepleisterde gevels zijn eveneens populair, maar daarnaast zijn er ook nog heel wat andere materialen om een gevel mee af te werken. Houten gevelbekleding, kunststof gevelbekleding, aluminium gevelbekleding enzovoort; al deze soorten gevelbekleding kunnen je helpen om je woning wat meer karakter of een unieke uitstraling te geven. Helaas is het niet overal toegestaan om te werken met deze gevelbekledingen. Daarom is het raadzaam om de stedenbouwkundige voorschriften eens goed na te lezen alvorens je aan de slag gaat.


Opbouw van een muur met gevelbekleding

Een muur met gevelbekleding wordt bijna hetzelfde opgebouwd als een spouwmuur in bijvoorbeeld gevelsteen. Eerst wordt een massieve binnenmuur aan de buitenzijde voorzien van een raster in hout of metaal. Daarna wordt de gevelbekleding op het raster gemonteerd waardoor je een zogenaamde spouwmuur krijgt. De holle ruimte tussen de binnenmuur en de gevelbekleding, oftewel de spouw, wordt gedeeltelijk opgevuld met isolatiemateriaal. Zo ontstaat een geventileerde spouwmuur met natuurlijke ventilatie. Dankzij die ventilatie worden zowel condensatievocht als insijpelend regenwater op een natuurlijke manier afgevoerd.

Bij renovaties kan de gevelbekleding gewoon op de bestaande gevel geplaatst worden, ook als dit geen massieve muur is. Je kan er dan voor kiezen om samen met de gevelbekleding eventueel ook een extra laagje isolatie aan te brengen.

  • soorten gevelbekleding gevelbekleding
  • houten gevelbekleding soorten gevelbekleding
  • prijs gevelbekleding houten gevelbekleding

Uitvoeringstermijn en prijs van gevelbekleding

Het aanbrengen van gevelbekleding duurt meestal veel minder lang dan het plaatsen van gevelsteen, omdat men in principe geen rekening hoeft te houden met de weersomstandigheden. Zonneschijn of regen, gevelbekleding deinst niet terug voor het grillige weer. Qua prijs is gevelbekleding wel niet altijd goedkoper dan gevelsteen. De kostprijs is voornamelijk afhankelijk van het gekozen materiaal en de bijhorende afwerking.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gevelbekleding
gevelbekleding
gevelbekleding
gevelbekleding
gevelbekleding

Soorten gevelbekleding

Gevelbekleding vind je vandaag de dag in allerlei soorten en maten. Zo is er keramische gevelbekleding, waartoe eigenlijk allerlei gekende dakmaterialen behoren zoals leien en pannen. Verder kan je ook kiezen voor gevelbekleding in de vorm van beplanking, in hout, houtcomposiet of pvc. Let er wel op dat houten gevelbekleding niet ideaal is omwille van het onderhoud. Andere opties zijn metalen gevelbekleding in bijvoorbeeld zink, koper of aluminium, of kan je kiezen voor steenstrips of natuursteen gevelbekleding. Zoals je kan zien bestaat er dus een uitgebreide keuze aan materialen in allerlei kleuren en vormen, zodat je de gevelbekleding kan kiezen die jij het mooiste vindt.


  • gevelbekleding gevelbekleding
  • soorten gevelbekleding soorten gevelbekleding

Gevelbekleding bij renovatie en nieuwbouw

Net zoals gevelbepleistering is gevelbekleding ideaal om lelijke of beschadigde gevels te verstoppen. Daarnaast vormt het plaatsen van gevelbekleding ook een uitgelezen kans om bij een bestaande woning de muren (extra) te isoleren. Daarbij wordt isolatiemateriaal op de bestaande gevel geplaatst en wordt het geheel afgewerkt met de gewenste gevelbekleding. Uiteraard is gevelbekleding ook een optie bij nieuwbouw. Bij speciale bouwmethodes, zoals bijvoorbeeld houtskeletbouw, is het plaatsen van gevelbekleding eveneens een mogelijkheid. De opbouw ligt dan wel iets anders.

Laat je creativiteit de vrije loop met gevelbekleding

Naast gevelstenen en gevelbepleistering kiezen steeds meer mensen ervoor om gevelbekleding te plaatsen tegen de buitenmuur van hun woning.


Deze techniek kan eenvoudig worden toegepast en bovendien bestaan er heel wat verschillende soorten gevelbekleding. Houten gevelbekleding, keramische gevelbekleding of zelfs metalen gevelbekleding: niets is te veel gevraagd. Wie zijn woning dus graag een uniek tintje wil geven, kan zich uitleven met gevelbekleding!Interessante dossiers over gevelbekleding:
gevelbekleding soorten gevelbekleding houten gevelbekleding