Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De geveltuin: een verticale tuin

In steden of dorpskernen ziet het er vaak nogal grijs en grauw uit. De oplossing? Zorgen voor wat meer groen! Jammer genoeg is een tuintje niet voor elke woning weggelegd en daarom gaan we steeds andere manieren zoeken om onze omgeving wat op te fleuren. Groendaken worden bijvoorbeeld steeds populairder, maar ook een geveltuin kan zorgen voor die broodnodige groene touch. Het grote voordeel van zulke geveltuinen is bovendien dat je helemaal geen extra ruimte nodig hebt, aangezien de planten gewoon tegen je muur hangen. Deze verticale tuin is dus helemaal perfect voor wie houdt van groen, maar geen plaats heeft voor een "horizontaal" tuintje!

Welke plantjes zijn geschikt voor een geveltuin?

Een geveltuin kan werkelijk uit de meest uiteenlopende soorten beplanting bestaan. Denk maar aan fleurige bloemetjes en klimplanten, maar ook een heuse kruidentuin of zelfs een groentetuintje zijn perfect mogelijk. Het aanbod van beschikbare bloemen en planten is dan ook erg groot, maar je moet wel letten op de oriëntatie van je gevel. Niet alle planten zullen bijvoorbeeld kunnen bloeien op een noordergevel waar het zonnetje nooit komt.

Een geveltuin onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn

Het uitzicht van een geveltuin kan je dus helemaal zelf kiezen, maar zorg wel dat je beplanting neemt die makkelijk is in onderhoud. Gelukkig bestaan er een aantal hulpmiddeltjes om je hierbij te helpen. Om de geveltuin water te geven kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een speciaal systeem dat bestaat uit een soort tuinslang met gaatjes. Zo zal je zelf niet met allerhande emmertjes aan de slag moeten gaan, en wie dat wil kan zelfs een timer aan het systeem koppelen zodat alles automatisch gebeurt. Af en toe moet je de gevelbeplanting ook eens bemesten en natuurlijk snoeien, maar dit is een pak minder dan in een gewone tuin. Last but not least zal een geveltuin eveneens minder last hebben van onkruid dan een echte tuin.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
geveltuin
geveltuin
geveltuin
geveltuin
geveltuin

De plaatsing van een geveltuin

Een verticale tuin, hoe begin je daar in godsnaam aan?! Wel, eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om een geveltuin te plaatsen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een frame op te hangen tegen je muur, dat je in een standaardmaat kan kiezen of zelfs op maat kan verkrijgen. Als tweede optie kan je kiezen voor klimplantjes, die je ofwel aan de voet van de gevel plant ofwel in een bloembak die je op de grond plaatst. Als laatste optie kan je het ook van de andere kant bekijken en plantenbakken op je dak zetten, zodat de planten welig over je gevel kunnen hangen.

Een geveltuin is goed voor je woning...

Met een mooie geveltuin kan je zelfs de meest troosteloze gevels opfleuren, maar dit is niet het enige voordeel dat deze gevelbeplanting je woonst kan bieden. Net zoals een groendak zal een geveltuin namelijk ook de thermische isolatie én geluidsisolatie van je huis verbeteren. Voorts zorgt een geveltuin ervoor dat je gevel droog blijft tijdens een regenbui en dat z'n levensduur verhoogd wordt. Ten slotte is zo'n verticale tuin niet enkel ideaal om tegen je gevel te plaatsen, maar kan je dit principe ook gaan toepassen om bijvoorbeeld een oude, lelijke betonafscheiding in je tuin wat op te frissen.

...en voor het milieu

Je woning zal dus zeker baat hebben bij zo'n prachtige geveltuin (aangezien hij je gevel niet enkel opfleurt maar ook nog eens beschermt), maar ook de natuur doe je hier zeker en vast een plezier mee. Zo gaan de plantjes in een geveltuin de lucht zuiveren door CO2 om te zetten in zuurstof, waardoor wij op onze beurt gezondere lucht kunnen inademen. Daarenboven is een geveltuin dé ideale woonplaats voor allerlei vogels en insecten, die zich helemaal thuis voelen tussen de vele planten en bloemetjes.

Vooroordelen over geveltuinen

Een geveltuin kan echt een aanwinst zijn voor je woning, maar toch bestaan er nog heel wat vooroordelen over zo'n verticale tuin. We zetten ze voor jou even op een rijtje:

Klimplanten beschadigen je gevel

Dit is helemaal niet het geval! Zelfhechtende klimplanten dringen immers maar een paar millimeter je gevel in, wat nooit genoeg is om echt schade te berokkenen. Natuurlijk moet je wel opletten met een gevel die al beschadigd is: hier kunnen de planten wél dieper in de beschadigingen doordringen. Ook wanneer je klimplanten gaat verwijderen op een beschadigde muur kan dat soms problemen geven.

Volg daarom steeds deze gouden regel: op oude of niet kwalitatieve muren plaats je best geen zelfhechtende planten.

Een geveltuin zorgt voor vochtproblemen

Ook dit is niet waar, integendeel zelfs: bij een gezonde gevel zullen geveltuinen net voor bescherming zorgen tegen allerlei weersomstandigheden zoals regen en vorst.

Zo'n geveltuin ziet er helemaal niet mooi uit

Dit kan inderdaad wel eens het geval zijn bij een foutieve plantenkeuze of wanneer je de gevelbeplanting te weinig water geeft. Zal je daarentegen de juiste beplanting kiezen en deze goed onderhouden, dan kan een geveltuin echt prachtig zijn!

Breng wat kleur in je leven met een geveltuin

Een geveltuin is als het ware een verticale tuin waarmee je je gevel kan uitdossen. Hoewel deze gevelbeplanting heel wat voordelen met zich meebrengt op zowel esthetisch als ecologisch vlak, zie je geveltuinen nog niet zo vaak opduiken in het straatbeeld. Toch proberen sommige gemeentes de aanleg van een geveltuintje te bevorderen en geven ze hier een premie voor. Laat het onderhoud van een geveltuin je trouwens niet afschrikken: een verticale tuin is immers makkelijker om te onderhouden dan een horizontaal exemplaar, en eigenlijk heb je helemaal niet zulke groene vingers nodig. Zou je dus graag wat meer groen in je leven brengen? Dan is een geveltuin de ideale oplossing!


geveltuin tuin verticale tuin