Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een gietvloer zit als gegoten

Wie denkt aan een gietvloer, is misschien geneigd om te denken aan een vloer in een grote winkel of een kantoorgebouw. Vroeger werd zo'n vloer inderdaad niet echt geassociëerd met een gezellig, huiselijk interieur. Niets is tegenwoordig echter minder waar: door de opkomst van de moderne design- en loftstijl wordt ook de gietvloer steeds populairder voor particuliere woningen. Deze vloer heeft immers heel wat voordelen te bieden die ook welkom zijn in een "normale" woning. Gaandeweg werd dus de aandacht getrokken van architecten, interieurspecialisten en bouwheren, en voilà... De gietvloer zou nooit meer hetzelfde zijn!


Gietvloeren in allerlei geuren en kleuren

Gietvloeren bestaan er in verschillende soorten. De benaming "gietvloer" kan daarom dus eigenlijk gezien worden als een verzamelnaam voor vloeren met een naadloos karakter (want zoals de naam al doet vermoeden, wordt een gietvloer gegoten). Wanneer we die gietvloeren eens van dichtbij gaan bekijken, zien we echter dat er heel wat variatie zit tussen de verschillende soorten. Om te beginnen zijn er kunststof gietvloeren, die gemaakt zijn op basis van epoxy- of polyurethaanhars. Andere gietvloeren zijn dan weer cementgebonden, en soms worden zelfs troffelvloeren met een vloeistofdichte structuur tot de gietvloeren gerekend. Buiten hun samenstelling kunnen ook de kwaliteit, uitstraling en levensduur van een gietvloer sterk verschillen. Wat al deze verschillende vloeren wél met elkaar gemeen hebben, is dat het allemaal strakke, naadloze en zelfnivellerende vloeren zijn. Dat betekent dat ze bij het aanbrengen vanzelf egaal komen te liggen. Erg zachtaardig dus voor wie weinig geduld heeft!

  • gietvloeren gietvloer
  • expoxy gietvloer gietvloeren
  • gietvloer polyurethaan expoxy gietvloer
  • gietvloer aanbrengen gietvloer polyurethaan
  • kunststof gietvloeren gietvloer aanbrengen

Polyurethaan, epoxy en cementgebonden gietvloeren... Welke kies jij?

Een gietvloer bestaande uit polyurethaan is in het algemeen minder krasgevoelig. Heb je thuis huisdieren die al eens graag hun nageltjes gebruiken, dan is deze vloer dus de beste keuze voor jou. Bovendien is de polyurethaanvloer ook beter bestand tegen UV-licht. Wanneer we kijken naar een epoxy gietvloer, kunnen we vaststellen dat deze minder snel schoenstrepen nalaat. Ook qua druk- en slagvastheid scoort deze vloer beter. Een epoxy gietvloer wordt daarom ook vooral gebruikt in industriële gebouwen. En last but not least: de cementvloeren. Deze stralen meer karakter uit dan de vorige twee. Denk er wel aan dat haarscheurtjes in dit soort vloer niet te vermijden zijn; wat dan weer past in bepaalde interieurstijlen. Er zijn dus niet enkel verschillen in de samenstelling van gietvloeren, maar ook de kwaliteit van eenzelfde soort gietvloer kan heel erg verschillen. Informeer je dus goed wanneer je op zoek gaat naar een gietvloer voor jouw woning. Deins er bovendien niet voor terug om in verschillende winkels eens een kijkje te gaan nemen. Zo kan je de producten van dichtbij bekijken én testen. Als de kwaliteit wat minder is, bestaat het risico immers dat de vloer niet zo kras- en kleurvast is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gietvloer
gietvloer
gietvloer

De plaatsing van gietvloeren

Gietvloeren kunnen op verschillende ondervloeren geplaatst worden. Dat maakt een gietvloer dus zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovaties. Wil je namelijk graag een gietvloer aanbrengen bovenop een bestaande vloer, dan is dat mogelijk dankzij de geringe dikte van een gegoten vloer. Wel moet je opletten met de ondervloer: deze moet stevig, droog, vlak en vormvast zijn, om het risico op scheuren te vermijden. Ook moet je altijd de droogtijd respecteren, zeker bij chape. Wanneer de ondervloer namelijk nog niet voldoende is uitgehard, kan deze later nog uitzetten of krimpen en beginnen barsten. In sommige omstandigheden is een specifieke voorbehandeling van de ondervloer noodzakelijk. Wanneer de vloer gegoten is wordt het geheel afgewerkt met een beschermlaag die weerstand zal bieden tegen vocht en vuil. Een gietvloer is bovendien ook mogelijk voor wie reeds vloerverwarming heeft: gietvloeren laten namelijk makkelijk warmte door, waardoor de vloerverwarming naar hartelust warmte kan afgeven.


  • gietvloer gietvloer
  • gietvloeren gietvloeren

Voor elke stijl een gietvloer

Een gietvloer wordt volledig naadloos geplaatst, omdat deze gegoten wordt. Daarom is een gietvloer heel gegeerd in strakke en/of moderne interieurs. Maar ook in andere interieurs is een gietvloer mogelijk; deze is namelijk verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren (zelfs gevlamd of met een persoonlijk accent), waardoor hij makkelijk te combineren is met andere stijlen. Een ander voordeel van het ontbreken van naden, is dat een gietvloer heel makkelijk te onderhouden is. Er zijn echter geen voegen in de vloer waarin het vuil zich kan opstapelen. Het ontbreken van voegen vind je ook terug bij een betonvloer. Je mag deze twee echter niet met elkaar gaan verwarren; het enige wat zij gemeenschappelijk hebben, is dat het beide volledig vlakke vloeren zijn die dus dezelfde industriële betonlook hebben. Anders dan betonvloeren blijft een gietvloer beter bespaard van scheurtjes en vlekken.


De gietvloer in een notendop

De tijd waarin gietvloeren niet werden gezien in particuliere woningen, is dus al lang achter de rug. Omwille van de verschillende voordelen is het overwegen van een gietvloer zeker de moeite waard. Denk er wel steeds aan om je goed te informeren bij je fabrikant, omdat de kwaliteit van een gietvloer sterk afhankelijk is van de samenstelling. Daarnaast zijn gietvloeren niet enkel mogelijk in een strak en modern interieur. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden qua kleuren en persoonlijke accenten, zodat er voor elk interieur een gepaste gietvloer te vinden is.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
gietvloer gietvloeren expoxy gietvloer