Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Gipsplaten voor wand of plafond

Gipsplaten worden ook wel eens het droge systeem onder de pleisterwerken genoemd. In tegenstelling tot gips dat gemengd moet worden met water worden gipsplaten namelijk volledig droog geplaatst, waardoor je geen rekening hoeft te houden met eventuele droogtijden. Gipsplaten bieden dan ook een ideale oplossing als je snel een kamer wilt afwerken, aangezien je meteen na de plaatsing de gipsplaten kan schilderen of behangen. Met gipsplaten kan je dus een ruwe, onafgewerkte muur in een mum van tijd veranderen in een prachtige effen wand!

Waarvoor kan je gipsplaten gebruiken?

Gipsplaten kennen veel meer toepassingen dan enkel het vlak maken van ruwe binnenmuren of plafonds. Het is dan ook vooral bij renovaties dat gipsplaten dé oplossing bij uitstek zijn om grote oneffenheden in muren of zelfs leidingen snel en efficiënt te verbergen. Nat pleisterwerk daarentegen is niet meteen geschikt voor zulke karweitjes. Bovendien kan je gipsplaten prima gebruiken om een extra scheidingswand te voorzien in een ruimte, al dan niet met een complexe vorm. Creatieve geesten kunnen zich dus volop laten gaan met gipsplaten!

Er bestaan verschillende soorten gipsplaten

Gipsplaten bestaan uit een kern van gips, omhuld door een kartonlaag. Dit verklaart waarom je de gipsplaten onmiddellijk kan afwerken door ze te schilderen of te behangen, zonder eerst nog weken te moeten wachten. Daarenboven zijn gipsplaten verkrijgbaar in diverse formaten zodat ze geschikt zijn voor kamers in alle vormen en maten. Vergeet wel niet om eerst even na te gaan of de gipsplaten van jouw keuze wel door de ramen of deuren van je woning kunnen. Voorts bestaan er nog voorgeschilderde gipsplaten, waarbij een primer voor eventuele schilderwerken niet meer nodig is, of zelfs gipsplaten met isolatie.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
gipsplaten
gipsplaten
gipsplaten
gipsplaten
gipsplaten

Vochtwerende gipsplaten voor de badkamer

Je kan gipsplaten gebruiken voor verschillende doeleinden, maar voor sommige toepassingen gebruik je toch best aangepaste platen. Zo zijn gipsplaten in het algemeen vrij gevoelig voor vocht, waardoor ze niet echt geschikt zijn voor badkamers. Als oplossing daarvoor bestaan er speciale vochtwerende gipsplaten. Deze groene gipsplaten ondergaan tijdens hun productie een speciale behandeling die voorkomt dat de platen zullen rotten wanneer ze in contact komen met water. Let er bovendien ook op hoe je in de badkamer de gipsplaten gaat afwerken: waterdichte verf of tegellijm zijn hier zeker geen slecht idee.

Het plaatsen van gipsplaten

Om de gipsplaten tegen je muur of plafond te bevestigen worden ze meestal op een speciale draagstructuur geschroefd. Die kan bestaan uit metalen profielen of een houten structuur. Wie graag nog een versnelling hoger wil gaan kan de gipsplaten ook tegen de muur lijmen. Hiervoor heb je enkel een speciale kleefgips nodig die aangepast is aan de gebruikte gipsplaten. Het plaatsen van gipsplaten is dus best een eenvoudige klus, waardoor veel doe-het-zelvers zich geroepen voelen om zelf de handen uit de mouwen te steken.

Opgelet met kunstwerkjes

Ben je een kunstliefhebber of houd je er gewoon van om dingen tegen je muur te hangen, dan moet je wel extra voorzichtig zijn met gipsplaten. Deze zijn in principe immers niet geschikt om zware lasten te dragen, zodat je steeds speciale pluggen of extra versteviging moet voorzien indien je iets wilt ophangen.

Gipsplaten en vocht: geen goede combinatie

Gipsplaten kunnen voor verschillende dingen gebruikt worden, maar ze vormen géén oplossing voor vochtproblemen. Het mag dan wel zo zijn dat je met gipsplaten de vochtplekken tijdelijk kan verstoppen, maar na een tijdje zal het probleem echter toch weer gewoon terug zichtbaar worden (en ondertussen misschien zelfs nog verergerd zijn). Los vochtproblemen dan ook eerst op alvorens je de muur in kwestie verder gaat afwerken met gipsplaten. Bij nieuwbouw moet je bovendien ook altijd wachten tot het bouwvocht verdwenen is en ook de chape goed droog is. Een té hoge luchtvochtigheid kan immers problemen opleveren met je gipsplaten. Hoe dan ook, het is steeds belangrijk om de raad van de leverancier en de gebruiksvoorschriften op te volgen wanneer je kiest voor gipsplaten.

Met gipsplaten kan je op een snelle en makkelijke manier een kamer afwerken

Of het nu gaat om muren of plafonds: met een eenvoudige draagstructuur of kleefgips zijn gipsplaten zo bevestigd. Bovendien kan je gipsplaten onmiddellijk afwerken door ze te schilderen of te behangen. Perfect voor de ongeduldige zieltjes onder ons dus! Er bestaan zelfs gipsplaten die al voorgeschilderd zijn en gipsplaten met isolatie, zodat je nog wat extra werk bespaard wordt. Let wel op wanneer je gipsplaten in de badkamer gaat plaatsen: vochtwerende gipsplaten (je kent ze wel, de groene gipsplaten) zijn hier een absolute must. Voorts moet je steeds voorzichtig zijn met het ophangen van kadertjes en schilderijen en moet je eveneens in je achterhoofd houden dat je bij nieuwbouw eventjes moet wachten tot al het bouwvocht verdwenen is, alvorens je gipsplaten gaat plaatsen. Houd je deze regeltjes in acht dan zijn gipsplaten een plezier om mee te werken!


gipsplaten gipsplaten afwerken gipsplaten schilderen