Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Gras zaaien: tips voor groentjes

Sam Gooris zong het ons al voor alsof het niets was: laat het gras maar groeien! Jammer genoeg is dat niet altijd even evident. Het gras wordt gezaaid op een verkeerd moment, de jonge graszaadjes krijgen niet voldoende of net té veel water, er wordt te snel op het uitkiemende gras gewandeld, en ga zo maar verder: er zijn verschillende oorzaken waardoor gras soms niet goed groeit. Daarom bespreken we in dit artikel kort de belangrijkste punten waar op gelet moet worden wanneer je gras gaat zaaien. Na het lezen van deze tekst zal jouw gras gegarandeerd groener zijn dan aan de overkant!


Wanneer kan je best gras zaaien?

Zoals iedereen wel weet, is putje winter niét de ideale periode om gras te zaaien. Best kan je met graszaad aan de slag gaan in het najaar: vanaf half augustus, tot eind september of begin oktober. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met de plannen van de weergoden. Wordt er bijvoorbeeld een hittegolf verwacht, dan kan je best nog eventjes wachten met gras zaaien. Gelukkig worden we in België niet al te vaak geconfronteerd met zulke extreme hitte, waardoor het najaar eigenlijk de perfecte periode is om een mooi grastapijt te laten groeien. In die periode zijn meestal zowel de temperatuur als de neerslaghoeveelheid erg gunstig. 

 
Wanneer kan je best gras zaaien?  Zoals iedereen wel weet, is putje winter niét de ideale periode om gras te zaaien. Best kan je met graszaad aan de slag gaan in het najaar: vanaf half augustus, tot eind september of begin oktober.

Wie dat wil, kan ook in het voorjaar nog gras zaaien. Houd wel in je achterhoofd dat deze periode ook ideaal is voor onkruid om op te schieten. Bovendien is ook het risico op grondvorst dan groter, waardoor jong gras het toch nog kan begeven.

Verschillende soorten gras

Een tuin kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Daarom moet je er steeds op letten dat je het juiste type graszaad aankoopt. Wil je een grasperk zaaien waarop regelmatig gelopen wordt? Dan kan je kiezen voor speelgazon. Als je gras nog wat meer te verduren zal krijgen dan bestaat er ook sportgazon. Siergazon kan je dan weer kopen voor een puur decoratief grasperkje. Bij de verschillende gazons gaat het telkens om een mengeling van allerlei soorten graszaad, die afhankelijk is van het gebruik dat je voor ogen hebt. Bovendien bestaan er ook grassoorten die bijvoorbeeld beter geschikt zijn voor schaduwzones, vochtige gebieden, enzovoort. Om er zeker van te zijn dat je het juiste graszaad aankoopt, kan je dus best eventjes informeren bij je leverancier.


 

Hoe doe je dat nu precies, gras zaaien?

Goed begonnen is half gewonnen; zorg er daarom voor dat je eerst de bodem volledig onkruid- en grasvrij maakt. Dat kan je doen met behulp van een onkruid- of grassenverdelger, maar let er wel op dat je dan pas na enkele weken kan zaaien. Wanneer de bodem klaar is, kan je beginnen met de grond zo'n 25-30 cm om te spitten. Daarbij verwijder je ook wortels en ander ongewenst afval. Vervolgens strooi je meststof als voeding voor het jonge gras in spé. Welke meststof je daarvoor best gebruikt, kan je vragen aan je leverancier. Hij kan zelfs een bodemanalyse uitvoeren als je dat wilt: zo kan hij de meest geschikte meststoffen of bodemverbeteraars voor jouw grond aanbevelen. Wanneer je de meststof gestrooid hebt, hark je alles gelijk, druk je het aan, en hark je het opnieuw lichtjes los. Nu is je grond klaar voor de graszaadjes! Zaai ze zo regelmatig mogelijk, zowel in lengte als breedte, en hark ze daarna opnieuw lichtjes in. In de daaropvolgende dagen is vocht het allerbelangrijkste. Als het weer je daarbij geen handje helpt, zorg er dan zelf voor dat je toekomstige grasperk voldoende water krijgt. Overdrijf hier zeker niet mee! Wanneer je je gras té veel water geeft, kan je er immers voor zorgen dat het graszaad gewoon wegspoelt. 


Een andere belangrijke regel houdt in dat je in geen geval over het pasgezaaide of uitkiemende gras mag lopen. Daarmee moet je wachten tot het gras voldoende sterk en lang is.

Het gras aan jouw kant groen houden

Wanneer je gras zo'n 10 cm hoog is, kan je het voor een eerste keer gaan maaien. Zorg er wel voor dat je het niet té kort maait. Daarna mag je eens per week de grasmaaier bovenhalen, en maaien tot een hoogte van ongeveer 5 cm. Wordt je pas gezaaide gazonnetje belaagd door onkruid? Gebruik dan een specifieke verdelger voor jong gras. Moesten er na verloop van tijd kale plekken ontstaan, dan ga je gewoon opnieuw te werk zoals in het begin. Hark de grond, zaai graszaad, en hark de bodem daarna opnieuw lichtjes los. Zorg ervoor dat je het groeiende gras voldoende vochtig houdt, en in een mum van tijd zal er opnieuw een mooi grastapijtje prijken!


gras zaaien tips gras gras zaaien