Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Je persoonlijke stukje natuur in de stad

Echte natuurliefhebbers kunnen de natuur wat dichterbij halen met een groendak. Hoewel de naam het misschien doet vermoeden is dit geen dak dat in een groen kleurtje werd geverfd, maar gaat het wel degelijk om een dak met daarop beplanting. Omdat er alsmaar meer natuur plaats moet ruimen voor nieuwe woningen winnen deze groendaken volop aan populariteit. Naast het creëren van een groen plekje heeft een groendak trouwens nog heel wat andere voordelen. Geen wonder dus dat diverse instanties een subsidie voor een groendak uitreiken, om zo huiseigenaars proberen te overtuigen om een groendak te laten aanleggen. Op die manier krijgen grijze en grauwe steden stilaan een groene boost, en daarenboven zullen je buren groen worden van jaloezie wanneer ze jouw prachtige groendak zien!

De opbouw van een groendak

Natuurlijk kan je niet zomaar een tuin op je dak gaan maken. Om je dak te beschermen zijn er namelijk een aantal dingen die je moet voorzien, net zoals je ervoor moet zorgen dat de plantjes op je groendak goed kunnen groeien. Daarom ziet de opbouw van een groendak er als volgt uit:

  • Een eerste laag, die rechtstreeks op je dak komt, is de waterkerende laag. Deze heeft een beschermende functie en zorgt ervoor dat je dak waterdicht is.
  • De volgende laag in de opbouw van een groendak is de wortelwerende laag. Deze voorkomt dat de wortels van de beplanting té diep doorgroeien en de waterkerende laag zouden beschadigen. Zeker bij een intensief groendak is deze wortelwerende laag belangrijk, terwijl de planten van een extensief groendak normaal niet zo diep zullen wortelen.
  • Daarna kan een beschermlaag noodzakelijk zijn om de voorgaande lagen van de opbouw tegen scherpe deeltjes te beschermen.
  • Heb je een plat dak, dan is het volgende laagje in de opbouw van je groendak de drainagelaag met filter. Deze laag is een vereiste om regenwater af te voeren, terwijl de filter verstoppingen moet voorkomen.
  • Een laatste belangrijke laag is de substraatlaag: hierin kunnen de wortels van de planten volop groeien en zullen ze alle voeding vinden die ze nodig hebben.
  • Ten slotte volgt dan de effectieve beplanting, die je zelf naar hartelust kan kiezen.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
groendak
groendak
groendak
groendak
groendak

Kies je voor een intensief groendak...

Wie zijn dak graag wat leven wil inblazen kan kiezen tussen twee soorten groendaken: een intensief groendak of een extensief groendak. Een intensief groendak wordt ook wel eens een daktuin genoemd omdat het hier eigenlijk gaat om een volledige tuin... Maar dan op een dak. Op een intensief groendak kan je dan ook gras, struiken, bomen en allerlei andere dingen terugvinden die je eveneens in de doordeweekse achtertuin zou zien. Dit brengt echter wel met zich mee dat een intensief groendak even veel onderhoud vergt als een gewone tuin. Snoeien, maaien, beregenen, wieden, en ga zo maar voort: met een intensief groendak zal de tuinman ook intensief moeten werken. Afhankelijk van de beplanting kan de opbouwhoogte van een intensief groendak bovendien al snel oplopen zodat een zware, aangepaste dakconstructie nodig is om het geheel te kunnen dragen.

... of een extensief groendak?

Wil je het onderhoud van jouw groendak liever wat minder intensief houden, dan kan je beter kiezen voor een extensief groendak. Op dit type groendak vind je namelijk meer onderhoudsvriendelijke beplanting terug die bovendien niet al te groot wordt. De ideale plantjes voor een extensief groendak zijn dan ook mossen, grassen en bodembedekkers. Deze hebben trouwens slechts een lage bodemopbouw nodig, wat een extensief groendak perfect geschikt maakt voor daken met een lichtere dakconstructie of zelfs hellende daken. Dit type groendak is echter niet geschikt voor veelvuldige betreding, dus wie af en toe een wandelingetje wil maken in zijn "tuin" kiest beter niet voor een extensief groendak.

De voordelen van een groendak

Een groendak is niet alleen mooi om te zien. Naast hun esthetische pluspunt hebben deze daken namelijk nog een aantal andere bijzondere voordelen te bieden. Zo kunnen groendaken een aangenaam stukje groen creëren in drukke steden, waar ze eveneens een gedeeltelijke compensatie vormen voor verdwenen groen bij nieuwbouw. Daarnaast creëren groendaken een buffer voor regenwater zodat het rioleringsnet minder snel overbelast wordt wanneer er een lange tijd veel regen valt. Bijkomende voordelen zijn onder andere het feit dat de akoestische en thermische isolatiewaarde van je dak verbetert, en dat je dak door de beplanting beschermd wordt en vervolgens langer zal meegaan. Bedenk wel dat het dak waarop je het groendak gaat aanleggen absoluut waterdicht moet zijn om latere lekken (en dus ook vochtproblemen binnenshuis) te voorkomen.

Eventuele minpuntjes van een groendak

Voor fans van het hergebruiken van regenwater is een groendak jammer genoeg niet zo'n goed idee. Normaal gezien wordt je regenwaterput namelijk gevuld met water dat van het dakoppervlak komt. Heb je echter een groendak, dan wordt al dat water al verorberd door de planten. Bovendien is het erg belangrijk dat de waterkerende laag in de opbouw correct geplaatst wordt, vermits het achteraf heel moeilijk is om nog eventuele lekken in deze laag op te sporen.

Vergunningen en subsidies

Wanneer je een extensief groendak wilt aanleggen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Voor een intensief groendak daarentegen is een vergunning wel vereist, of tenminste van zodra een gewicht van 200 kg/m² overschreden wordt of wanneer de substraatlaag dikker is dan 20 cm. Voor bijkomende dakterrassen, paden of muurverhogingen gelden dan weer andere regels. Ga dus zeker eerst even langs bij de gemeente alvorens je een groendak laat aanleggen. Bovendien kan je hier ook te weten komen of je in aanmerking komt voor een subsidie voor je groendak.

Blaas je dak nieuw leven in met een groendak

Met een groendak kan je op een creatieve manier wat leven creëren op je dak. Zeker wanneer je in de stad woont kan zo'n groendak een echte blikvanger zijn. Je kan kiezen voor een extensief groendak dat niet al te veel onderhoud vereist, of je kan een intensief groendak laten aanleggen dat je kan gebruiken als heuse daktuin. De opbouw van een groendak gebeurt in verschillende stappen, waarbij je vooral moet opletten dat de waterkerende laag goed geplaatst wordt. Voor je het weet kan je midden in de stad genieten van jouw persoonlijke stukje natuur!


groendak groendaken intensief groendak