Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ga de strijd aan met groene aanslag

Eindelijk is het zo ver: de eerste zonnestralen hebben hun krachten gebundeld en zijn erin geslaagd om door het wolkendek te breken. Grabbel je tuinmeubelen dus maar snel bij elkaar, want het is hoog tijd om wat vaker op je terras te vertoeven! Jammer genoeg ligt er een spelbreker op de loer... Een vieze, groene aanslag heeft namelijk zijn zinnen gezet op jouw mooie terras. 


Bovendien is die groene aanslag niet enkel lelijk maar kan hij op regenachtige dagen ook spekglad zijn. Reden te meer dus om deze groene aanslag te lijf te gaan!

Groene aanslag, wat is dat precies?

De groene aanslag die je vindt op je terras, oprit en andere verhardingen bestaat uit een allegaartje van mos en algen. Deze kunnen voorkomen op allerlei soorten verhardingen maar voelen zich het meest in hun nopjes op vochtige en schaduwrijke plaatsen die amper belopen worden. Groene aanslag op tegels, hout, klinkers of beton: niets is veilig voor deze kleine plantjes.

 

Groene aanslag verwijderen met de hogedrukreiniger...

Feit is dus dat groene aanslag zijn zinnen kan zetten op elk type van verhardingen. Maar de belangrijkste vraag is: hoe moet je deze algen en mos verwijderen? Veel mensen zullen meteen hun toevlucht zoeken bij de hogedrukreiniger. Dit is inderdaad een snelle en makkelijke manier om korte metten te maken met groene aanslag, maar helaas is deze methode geen aanrader. Keramische klinkers, hout, betonklinkers en ook tegels kunnen namelijk aangetast worden door een waterstraal onder hoge druk. Bovendien zullen ze ruwer en poreuzer worden waardoor de groene aanslag zich beter kan vasthechten en dus ook sneller weer terug zal komen. De hogedrukreiniger is dus niet alleen slechts een tijdelijk hulpmiddeltje, hij verergert het voorkomen van groene aanslag ook.


 

...of met javel of chloorwater

Naast de hogedrukreiniger zijn ook javel en chloorwater populaire oplossingen om groene aanslag te verwijderen. Deze producten zijn echter erg agressief en alles behalve milieuvriendelijk, om nog maar te zwijgen over de geur die urenlang rond je huis blijft hangen. Gelukkig zijn er milieuvriendelijker (en reukzinvriendelijker) producten in de handel te verkrijgen om groene aanslag te verwijderen. Als je toch een agressiever product wil gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een klein stukje alvorens je de hele verharding onder handen gaat nemen. Op die manier ben je zeker dat er geen bijwerkingen optreden, en dat je terras bijvoorbeeld niet plotseling van kleur zal veranderen omdat het niet tegen het middeltje kan.

Groene aanslag voorkomen

Zoals het spreekwoord zegt is voorkomen altijd beter dan genezen.


Jammer genoeg bestaat er geen preventieve maatregel waardoor je oprit of terras gegarandeerd gevrijwaard blijft van groene aanslag. Het kan wel helpen om regelmatig te borstelen met een stevige borstel met harde haren, om zo de kleine plantjes te verwijderen. Je kan klinkers en kasseien ook af en toe eens flink schoonvegen met wat zand, of net voor de winter een laagje zand op de verhardingen rond je huis strooien om deze wat te schuren. Onze laatste tip is dat je moet zorgen voor een goede afwatering in je tuin. Als er na de minste regenbui urenlang plassen blijven staan op je terras of oprit, zal groene aanslag daar met plezier zijn intrek nemen.

Groene aanslag verwijderen is nu eenmaal een lastige klus

De groene aanslag die je terras, oprit en andere verhardingen soms aantasten bestaat uit algen en mos. Deze groene laag ziet er niet uit en is bovendien ook nog eens gevaarlijk als het nat is. Ga echter niet als een gek tekeer met de hogedrukreiniger om de groene aanslag te verwijderen; deze maakt je terras of oprit alleen maar meer geliefd bij algen en mos. Ook een milieu-onvriendelijk product zoals chloor laat je best achterwege, tenzij je natuurlijk graag de illusie wil wekken dat je je in het stedelijk zwembad bevindt. Zoek liefst een minder agressief, eventueel zelfs ecologisch product bij de bouwmaterialenhandel. Daarnaast kan je ook zelf enkele dingen ondernemen ter preventie van de kleine groene monstertjes, maar dan heb je nog geen garantie dat ze voor altijd wegblijven. Groene aanslag verwijderen is nu eenmaal een lastig karweitje, maar wel dubbel en dik de moeite waard om daarna van je terras te kunnen genieten!


groene aanslag groene aanslag terras groene aanslag verwijderen