Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Knus en warm dankzij kachels en haarden

Wanneer je denkt aan kachels en haarden roept dat meestal knusse, warme beelden op. Tijdens koude winterdagen kunnen deze toestellen immers hét toppunt van gezelligheid vormen, zeker wanneer je ze gaat combineren met een zacht dekentje en een grote mok warme chocomelk (of thee of koffie voor de liefhebbers, uiteraard). Het is dan ook geen wonder dat kachels en haarden vooral gebruikt worden als sfeerverwarming, maar ook hun oorspronkelijke functie wordt niet helemaal uit het oog verloren. Vóór de intrede van de centrale verwarmingsketel dienden kachels en haarden namelijk effectief als hoofdverwarming, en vandaag de dag behoort dat nog steeds tot de mogelijkheden. Zo zie je maar: kachels en haarden hebben voor ieder wat wils te bieden!

Kachels en haarden als hoofdverwarming

Wil jij je haard of kachel ook kunnen gebruiken als hoofdverwarming? Dan moet je vooral letten op het rendement van het toestel. Hoe hoger dat ligt, des te minder brandstof er nodig zal zijn om je woning op temperatuur te krijgen. Daarenboven zijn er ook kachels en haarden verkrijgbaar met naverbranding, welke een nog beter rendement garanderen. Daarnaast is ook het vermogen belangrijk: dit moet perfect afgesteld worden op de te verwarmen ruimte.

Toch zullen niet alle kachels en haarden zomaar geschikt zijn als hoofdverwarming. Een open haard heeft hier bijvoorbeeld een té laag rendement voor, terwijl kachels op dit vlak veel beter scoren. De absolute toppers zijn echter tegel- of speksteenkachels. Zelfs uren nadat het laatste vlammetje verdwenen is zullen deze nog warmte afgeven.

Verschillende soorten kachels en haarden

Wat betreft het design van haarden en kachels heb je diverse mogelijkheden, en dat geldt ook voor de plaatsingswijze. Zo bevinden kachels zich steeds voor een schoorsteenopening, wat toch wel wat plaats in beslag neemt. Het grote voordeel van een kachel is dan weer wel het hogere rendement. De haarden op hun beurt kunnen in verschillende soorten worden opgedeeld. Zo zijn er de inzethaarden (ook wel cassettes of inserts genoemd) die in een bestaande schouw geplaatst worden, terwijl bij inbouwhaarden de schouw rondom de haard gebouwd wordt. Het rendement van deze inbouwhaarden is iets minder, maar omdat ze minder opvallen zijn ze wel ideaal voor moderne, minimalistische interieurs. Aan jou dus de keuze...


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
haarden
haarden
haarden
haarden

Kachels en haarden op hout...

Als brandstof voor kachels en haarden blijft hout een favoriet, iets waar de heerlijke geur en het knetterende geluid waarschijnlijk wel wat mee te maken hebben. Daarenboven is hout ook de meest ecologische brandstof; of tenminste toch wanneer je kiest voor hout dat afkomstig is uit bossen met een verantwoord bosbeheer. Let wel op, want niet elk hout is geschikt om in haarden of kachels te verdwijnen. Ga dus nooit zomaar oude meubelen als brandhout gebruiken, want deze kunnen behandeld zijn en schadelijke stoffen vrijgeven! Een andere optie is trouwens het gebruik van pellets: korrels van samengeperst houtafval die specifiek gemaakt zijn voor kachels en haarden. Zorg er in ieder geval voor dat het hout altijd goed droog is. Vochtig hout zal immers minder goed verbranden, waardoor het rendement van de kachel of haard sterk zal dalen.

...of kachels en haarden op olie, gas of elektriciteit

Heb je niet de mogelijkheid om een houtvoorraadje aan te leggen, of zie je ertegenop om constant hout op het vuur te moeten leggen? Dan zijn er ook nog kachels en haarden die werken op stookolie of op gas. Hoewel de vlammetjes in deze kachels en haarden misschien "nep" zijn kan je ze amper onderscheiden van echt vuur. Bovendien worden deze haarden en kachels meestal aangekleed met nephout, kolen of keien, zodat ze er echt wel mooi uitzien. Voorts bestaan er eveneens haarden en kachels die werken op elektriciteit en die je dus enkel nog in het stopcontact moet steken. Een nadeel is wel dat hun vlammetjes vaak teleurstellend nep zijn, tenzij je kiest voor een exemplaar uit de duurdere prijsklasse.


Veiligheid eerst, ook bij kachels en haarden

Voor elektrische kachels en haarden geldt dit niet, maar bij alle andere systemen is de aan- en afvoer van lucht een belangrijk aandachtspunt. Da's vooral zo bij kachels en haarden met een open verbranding, aangezien deze de binnenlucht gaan gebruiken om te kunnen branden. Op windstille dagen (wanneer er onvoldoende trek is in de schoorsteen) of bij gebrekkige ventilatie kan er dan immers kans zijn op CO2-vergiftiging. Beter is dan ook om te kiezen voor haarden en kachels met een gesloten verbrandingssysteem. Deze gaan de buitenlucht gebruiken voor de verbranding, en verbrandingsgassen worden via de schoorsteen of een apart afvoerkanaal afgevoerd. Ga je trouwens bouwen en zou je later graag een haard of een kachel laten installeren? Hou dan tijdens het bouwen al rekening met de luchtkanalen, zodat je achteraf geen breekwerken meer moet laten uitvoeren.

Kachels en haarden onderhouden

Kachels en haarden krijgen met heel wat stof en assen af te rekenen: logisch dus dat ze op tijd en stond een grondige schoonmaakbeurt nodig hebben. Net zoals bij een verwarmingsketel is het dan ook aan te raden om kachels en haarden minstens één keer per jaar te onderwerpen aan een deftig onderhoud. Anders kan het gebeuren dat de luchttoevoer verstopt raakt, waardoor de haard of kachel het steeds moeilijker zal krijgen om te ontsteken.

Op zoek naar kachels en haarden?

Kachels en haarden kunnen voor heel wat gezelligheid zorgen. Je kan ze trouwens niet enkel inschakelen voor dit sfeereffect: ook als hoofdverwarming kunnen kachels en haarden perfect dienst doen. Belangrijk is wel dat je de plaatsing steeds overlaat aan een specialist. Heeft je woning bijvoorbeeld al een schoorsteen, dan wil dat niet altijd zeggen dat deze geschikt is voor een nieuwe haard of kachel.
Interessante dossiers over kachels en haarden:
haarden kachels kachels en haarden