Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De ideale gevelstenen kiezen

De kleur van de gekozen gevelsteen is doorslaggevend voor de look van een gevel of van jouw huis. Vandaag heb je de keuze uit honderden gevelstenen. Verschillend van kleur, textuur of formaat. Eenmaal dat de bakstenen verwerkt zijn in de gevel, heb je nog eens de keuze uit een uitgebreid gamma aan voegkleuren. Of wat dacht je van een voegloze gevel? Je ziet het, een overvloed aan keuzes. En dat maakt het vaak moeilijk om net de juiste baksteen te kiezen die perfect bij de stijl van jouw woning past.


Kleur van de gevelsteen

Zoek je uniforme bakstenen voor een strakke, moderne woning? Of licht genuanceerde, pastelkleurige stenen voor een verfijnde, subtiele gevel? Of je wilt graag een landelijke woning, met een authentiek, nostalgisch uitzicht? Voor alle smaken en stijlen vind je wel de juiste gevelstenen.

Vandersanden: "In onze kleurenselector vind je op een makkelijke en snelle manier de gevelstenen die je zoekt. Je kan ze filteren op kleur of stijl. Van alle gevelstenen kan je voorbeelden bekijken, het voegeffect of zelfs 3D-texturen downloaden. Deze kan jouw architect inladen, zodat hij samen met jou realistische simulaties kan maken van jouw project. In de realisatiemodule vind je foto's van meer dan 100 referenties. Nieuwbouwwoningen, renovaties, projecten en zelfs decoratievoorbeelden. Een bron van inspiratie dus."

Een gevelsteen kies je nog steeds het best door referentiewoningen te gaan bekijken. 

 • gevelsteen gevelstenen
 • gevelsteen kiezen gevelsteen
 • gevel gevelsteen kiezen
 • bakstenen gevel
 • baksteen bakstenen

Je ziet de baksteen dan in natuurlijk licht. Vraag hier lijsten van referentieadressen aan van Vandersanden gevelstenen. Zo kan je jouw favoriete gevelstenen bekijken op gevels in jouw buurt.


 • gevelsteen gevelstenen
 • gevelsteen kiezen gevelsteen
 • gevel gevelsteen kiezen
 • bakstenen gevel
 • baksteen bakstenen

De textuur van een gevelsteen

Je kunt kiezen uit gevelstenen met diverse texturen. De textuur geeft jouw woning een heel eigen uitzicht en karakter. Handvorm is veruit het bekendste en meest toegepaste type gevelsteen. Het effect is een gevelkleur met meer diepgang en cachet. Daarnaast heb je nog het type Vormbak. Deze bakstenen hebben een vlak steenoppervlakte en zijn strak en regelmatig gevormd. Verkies je een meer nostalgische look dan kan je kiezen voor een recuperatiesteen of nieuwe gevelstenen met een natuurlijk ogende "veroudering". Met deze laatste heb je dezelfde kwaliteit als nieuwe bakstenen. En dankzij een verouderingsproces lijken deze bakstenen zeer goed op echte recuperatiestenen.

Formaten

Het formaat is heel bepalend voor een baksteengevel. Hoe groter het formaat, hoe groter het aandeel baksteen in verhouding tot de voegmortel. En andersom.


Voeg

De voeg speelt een méér dan bepalende rol in het eindresultaat van de gevel. Naargelang het gebruikte steenformaat kan 10 à 20% van een gevel uit voegen bestaan. Het vastleggen van de kleur van de voeg is een beslissing waarvoor je best voldoende tijd neemt. De voeg maakt of breekt immers jouw gevel. Ga je voor het pure steeneffect, dan is de voeg een storende factor. Meer en meer bouwers kiezen vandaag voor een voegloze gevel. Er zijn 3 bekende methodes om een voegloos metselwerk te realiseren:

 • Metselen met dunmortel: een voegdikte van 4 à 8 mm
 • Verlijmen: een voegdikte van slechts 3 tot 6 mm
 • Traditioneel metselwerk met bijvoorbeeld de Zero® baksteen: jouw voegloze gevel kan traditioneel gemetseld worden met truweel en metselmortel. Je hebt dus geen speciaal gereedschap nodig. De voegdikte is slechts 3 tot 6mm.

Meer info over gevelstenen

Vraag hier meer informatie aan over gevelstenen. Brochures over alle beschikbare kleuren of voegloos metselwerk. Of je kan ook gratis stalen bestellen van de gevelstenen naar keuze.


Dit dossier in samenwerking met:

Riemsterweg 300
3740 Bilzen
Tel. 089/51 01 74
gevelstenen gevelsteen gevelsteen kiezen