Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een terras met houtcomposiet planken

Bij mooi weer is het altijd aangenaam om buiten van het zonnetje te kunnen genieten. Daarom is een mooi terras voor de meeste mensen een absolute must. Maar welk materiaal is nu het meest geschikt om een terras aan te leggen? In dit artikel geven we wat meer uitleg over een composiet terras, meer bepaald met houtcomposiet planken.

Wat is een composiet of houtcomposiet?

Een composiet is een materiaal dat opgebouwd is uit verschillende componenten. Zo is houtcomposiet een combinatie van hout en kunststof, waardoor de beste eigenschappen van beide materialen gecombineerd worden. Met houtcomposiet terrasplanken krijg je de warme, natuurlijke uitstraling van hout enerzijds en de handige eigenschappen van kunststof anderzijds.

Voordelen van een houtcomposiet terras

Houtcomposiet terrasplanken zijn splintervrij en dus ideaal als terras of afboording bij een zwembad. Ook het weinige onderhoud is een pluspunt: gewoon borstelen of eens afspuiten met de tuinslang is al voldoende om zand, bladeren en ander vuil te verwijderen. Daarnaast is houtcomposiet insectbestendig, kan het niet rotten of beschimmelen en is het heel duurzaam. Dankzij de afwerking is houtcomposiet ook anti-slip, zowel in de zomer als in de winter. Verder is houtcomposiet vrij makkelijk te bewerken en snel te plaatsen. Bovendien kan je het verkrijgen in een aantal natuurlijk ogende kleuren zodat je terras een mooie, warme uitstraling krijgt. En last but not least: houtcomposiet is recycleerbaar, zodat je ook rekening houdt met het milieu.

Tips voor het plaatsen van houtcomposiet planken

Bij de plaatsing van houtcomposiet terrasplanken moet je rekening houden met het feit dat de composiet terrasplanken kunnen werken onder invloed van het weer. Om kromtrekken tegen te gaan moet je zorgen dat er genoeg ruimte is tussen het stabiele oppervlak waarop de planken steunen, en de onderzijde van de planken. Zo zal er steeds een natuurlijke luchtstroom zijn die de ruimte onder de houtcomposiet planken doet drogen. Daarbij is het ook belangrijk om de zijkanten van het terras open te houden, zodat de luchtstroom zo groot mogelijk is. Een correcte plaatsing is dus heel belangrijk bij een composiet terras. Volg daarom altijd het advies van de leverancier op!

Het onderhoud van een terras in houtcomposiet

Net zoals bij sommige natuursteen- of keramische terrastegels moet je ook bij een houtcomposiet terras opletten met het verschuiven van bijvoorbeeld tuinmeubelen en bloembakken. Dat kan namelijk krassen nalaten die soms moeilijk te verwijderen zijn. Indien je toch krassen hebt in de houtcomposiet planken, helpt een licht schuurpapiertje deze meestal wel te verdoezelen. Omdat houtcomposiet nu eenmaal ook hout bevat kan de kleur na verloop van tijd wat veranderen onder de invloed van zon en regen. Bij een deels overdekt terras kan dat zorgen voor kleurvariaties. Om dat te voorkomen kan je het overdekte gedeelte van het houtcomposiet terras regelmatig eens nat maken, zodat het verouderingsproces in balans wordt gehouden.

Een houtcomposiet terras; mooi én praktisch

Voor een mooi en praktisch terras zijn houtcomposiet planken een ideale keuze. Een warme uitstraling, weinig onderhoud en een milieuvriendelijk karakter zijn slechts een paar voordelen van een terras in houtcomposiet. Bij het plaatsen van houtcomposiet terrasplanken moet je wel met enkele dingen rekening houden omdat anders de composiet planken kunnen gaan kromtrekken. Let ook goed op welk merk houtcomposiet terrasplanken je koopt; de samenstelling van hout en kunststof kan per merk anders zijn waardoor kwaliteitsverschillen niet uit te sluiten zijn. Het loont dus zeker de moeite om bij verschillende leveranciers te informeren. Bovendien geven de meeste fabrikanten aanzienlijke garanties, waardoor goed informeren nog maar eens een must is!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonklinkers , Houtcomposiet terras , Houten terras , Kleiklinkers
houtcomposiet terras houtcomposiet terras