Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De charme van houten ramen

Het belang van ramen in een woning gaat veel verder dan enkel het voorzien van wat daglicht. Zo zijn ramen een belangrijke factor bij het bepalen van het uitzicht van je huis en kunnen ze ook het wooncomfort binnenshuis aanzienlijk verhogen. Omwille van zijn goede score op al deze punten is hout nog steeds een erg populair materiaal voor ramen; een feit waar de bijzonder warme uitstraling van hout allicht iets mee te maken heeft. Daarenboven heeft hout nog heel wat meer te bieden, dus lees snel verder!


Houten ramen schilderen? Geen enkel probleem!

Hout is een erg makkelijk en leuk materiaal om mee te werken. Zo kan je houten raamprofielen krijgen in vele verschillende vormen en afmetingen, en zijn houten ramen makkelijk te schilderen. Ben je dus het kleurtje van je houten ramen beu, dan moet je deze enkel wat afschuren en je kan er een nieuw tintje opzetten. Het is dan ook niet zo verbazend dat hout bij vele bouwstijlen hét materiaal bij uitstek is, uiteraard ook door zijn warme en natuurlijke uitstraling.

Houten ramen beperken warmteverliezen

In tegenstelling tot pvc of aluminium hebben houten raamprofielen van nature een hoge isolatiewaarde. Houten ramen zijn dan ook ideaal om warmteverliezen tegen te gaan, zodat het in de winter lekker warm blijft binnen.

  • houten ramen houten ramen

Bovendien zal je dankzij je houten ramen ook minder energie moeten verbruiken, wat je snel zal merken aan je energiefactuur. Zeker in combinatie met superisolerende beglazing zullen ramen in hout je wooncomfort aanzienlijk verbeteren!

Houten ramen zijn heel duurzaam

Wanneer je je houten ramen op een correcte manier onderhoudt zullen deze blikvangers jarenlang karakter geven aan je huis. Hout is namelijk een erg duurzaam materiaal dat alleen maar meer charme krijgt doorheen de jaren. Krassen in houten ramen kunnen bovendien makkelijk worden weggewerkt of verborgen, iets wat bij ramen in pvc of aluminium niet zo'n vanzelfsprekende opdracht is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
houten ramen
houten ramen
houten ramen
houten ramen
houten ramen

Het onderhoud van houten ramen

Toch heeft hout ook één nadeel: het onderhoud. Hoewel de moderne houten raamprofielen al wat minder onderhoudsgevoelig zijn dan hun voorgangers, blijft een regelmatig onderhoud toch een vereiste om je houten ramen mooi te houden. Door een aangepast onderhoud zal je bovendien ook gegarandeerd jarenlang kunnen genieten van je karaktervolle ramen in hout. Hoewel hout tot voor kort een van de meest toegepaste materialen was, gaat men nu toch vaker voor alternatieven kiezen om het onderhoud uit de weg te gaan.

Houten ramen laten vergrijzen: geen goed idee

Net zoals het onderhoud is ook de afwerking van je houten ramen erg belangrijk. Een correcte afwerking dient immers als bescherming tegen vocht en UV-stralen. Het laten vergrijzen van houten ramen is dan ook niet zo'n goed idee, aangezien vocht- en winddichtheid net erg belangrijk zijn bij dit materiaal. Bovendien kan je nooit volledig uitsluiten dat hout gaat vervormen onder invloed van de weersomstandigheden. Bij een houten terras bijvoorbeeld is dit geen probleem, maar bij ramen ligt dat natuurlijk helemaal anders (of toch tenminste als je wilt dat je houten ramen goed isoleren). In sommige gevallen kan je houten raamprofielen wél laten vergrijzen, maar dat hangt vooral af van de duurzaamheidsklasse van de gebruikte houtsoort. Zo is klasse I de meest duurzame, terwijl klasse V helemaal niet zo duurzaam is. Wil je je houten ramen laten vergrijzen, informeer dan zeker eerst even bij een specialist.

De charme van houten ramen

Wie zijn woning graag wat meer karakter wil geven zit goed met houten ramen. Bovendien is het perfect mogelijk om houten ramen te schilderen, zodat je af en toe eens van kleurtje kan veranderen. Een ander voordeel van houten ramen is hun warme uitstraling, letterlijk én figuurlijk. Zo heeft dit natuurproduct een ongeëvenaarde charme over zich en heeft hout van nature een hoge isolatiewaarde. Het enige minpuntje van houten ramen is het onderhoud, maar zoals het spreekwoord zegt: wie mooi wil zijn moet lijden... En dit geldt ook voor wie een mooi huis wil. De kostprijs van ramen in hout is dan weer voornamelijk afhankelijk van de gekozen houtsoort en de gewenste kleur, hoewel hout in principe niet tot de duurste materialen behoort. Ten slotte zijn er verschillende houtsoorten in de omloop, maar kies je best hout van de beste duurzaamheidsklasse. Zo kan je jarenlang genieten van jouw houten ramen!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Aluminium ramen , Houten ramen , PVC ramen
houten ramen ramen houten ramen schilderen