Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Genieten op je houten terras

Op een terras wil je kunnen genieten van de natuur en de buitenlucht. Het zonnetje, de vogels, een lekker briesje, het groen van de tuin... Comfortabel zittend in je tuinstoel neem je het allemaal in je op! Om deze natuurbeleving helemaal compleet maken kan je de natuurlijke vibe uiteraard ook doortrekken naar je terras. Met haar gezellig warme uitstraling vormt een houten terras bijvoorbeeld een perfecte aanvulling op je tuin. Da's trouwens ook logisch, aangezien hout als geen ander zijn natuurlijke uitstraling weet te behouden, zélfs na z'n verwerking!


Kies de juiste houtsoort voor je houten terras

Naast hun natuurlijke uitstraling hebben houten terrassen ook een reputatie die hun duurzaamheid sterk onderstreept. Toch is niet zomaar elke houtsoort geschikt om als houten terras door het leven te gaan. Houten planken of tegels die na een paar regenbuien al geteisterd worden door schimmel (of nog erger: rot!) zal je bijvoorbeeld liever niet kiezen. Daarom is het belangrijk dat je houten terras zijn mannetje kan staan in weer en wind, en dat het natuurlijk ook bestand is tegen ongedierte en zelfs slijtage.

 

De duurzaamheid van een houten terras

Sommige houtsoorten zijn van nature al erg duurzaam en zullen perfect voldoen aan de eisen die een houten terras stelt, terwijl dit bij andere helemaal niet het geval is. Om dit te bepalen worden alle houtsoorten in duurzaamheidsklassen ingedeeld, gaande van klasse I (heel duurzaam) tot klasse V (het minst duurzaam). Om je houten terras nog meer te beschermen kan je het hout ook behandelen met speciale producten die de duurzaamheid ervan sterk zullen verhogen. Wil je een blijvend resultaat, dan zal je deze behandeling wel regelmatig moeten herhalen!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
houten terras
houten terras
houten terras
houten terras
houten terras

Een houten terras correct plaatsen

Bij de aanleg van een houten terras zijn er een aantal belangrijke punten waarmee je rekening moet houden. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

  • Erg belangrijk is dat je vochtophopingen onder je houten terras geen kans geeft. Hoe je dat doet? Door de houten terrasplanken (of tegels) op een stevige onderstructuur van balken te plaatsen. Op die manier creëer je een luchtspouw tussen het houten terras en de ondergrond, waar de lucht kan circuleren en zo het vocht sneller zal opdrogen!
  • Een tweede puntje is het voorzien van uitzetvoegen tussen de planken of tegels. Hout blijft immers een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het wel eens kan beginnen werken onder invloed van temperatuurschommelingen. Door je houten terras wat ruimte te geven voorkom je dan ook dat het hout gaat kromtrekken.
  • Als laatste punt kan je ook nog een onkruidwerende doek plaatsen om het onderhoud van je houten terras wat eenvoudiger te maken, maar op zich is zo'n doek geen vereiste voor een correct aangelegd terras.

Het onderhoud van een houten terras

Met een onkruidwerende doek kan je het onderhoud van je houten terras dus wat binnen de perken houden, maar dit betekent niet dat het onderhoud zónder zo'n doek een ware martelgang is. Het is immers een algemene misvatting dat een houten terras altijd gepaard gaat met een intensief onderhoud. Zo kan je gewoon eens per jaar je houten terras schoonmaken met wat water, wat al meer dan voldoende zal zijn. Dit ligt natuurlijk anders wanneer je wil dat het hout een specifieke kleur krijgt én deze ook behoudt (in plaats van het gewoon zijn natuurlijke gangetje te laten gaan en te laten vergrijzen). In dat geval is een kleurbehandeling om de paar jaar noodzakelijk om het gewenste kleurtje te behouden.

Misverstanden over een houten terras

Ten slotte helpen we nog een laatste misverstand de wereld uit, namelijk dat van het zogenaamde verschil in gladheid tussen geribde en vlakke terrasplanken. Zo zullen geribde terrasplanken in natte weersomstandigheden niét minder glad zijn dan hun vlakke varianten, ook al wordt dit in de volksmond stellig beweerd. Vocht en vuil kunnen namelijk ophopen in de groeven, waardoor algen en mos de kans hebben om zich hieraan vast te hechten. Eens dat gebeurt zal een houten terras met geribde planken zelfs heel wat meer slippertjes veroorzaken dan een terras met vlakke planken! Een regelmatige behandeling tegen algen of mos is dus zeker een aanrader om ongelukjes te vermijden.

Een houten terras maakt de natuurbeleving compleet

Een houten terras zal een prachtige, natuurlijke aanvulling zijn voor je tuin. Uiteraard moet je wel de juiste keuzes maken zodat je houten terras er na een aantal jaren nog steeds even mooi uitziet. Let daarom goed op de duurzaamheidsklasse van de houtsoort én zorg ervoor dat je het houten terras correct gaat plaatsen. Eens je houten terras klaar is kan je dan eventueel ook nog speciale producten gebruiken die slijtage tegengaan of ongedierte op een afstandje houden. Het onderhoud van je houten terras zal trouwens helemaal niet zo intensief zijn als sommigen wel denken: één keer per jaar schoonmaken met water is al genoeg, tenzij je natuurlijk speciale wensen hebt wat betreft de kleur van de terrasplanken. Vraag dan zeker eerst wat info aan je leverancier!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonklinkers , Houtcomposiet terras , Houten terras , Kleiklinkers
houten terras terras houten terrassen