Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Houten werkblad: sfeer en uniciteit

Hout is een natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Ben je dus op zoek naar een sfeervol en uniek werkblad voor je keuken, dan is hout een mogelijke optie. De natuurlijke charme van dit materiaal sluit schoonheidsfoutjes namelijk niet uit en dat is volgens velen net dé grote troef van hout. Bovendien is het een tijdloos materiaal dat doorheen de jaren alleen maar mooier wordt. Een houten werkblad zal je keuken dan ook jarenlang voorzien van die prachtige, natuurlijke look.


Is hout wel een goed idee in de keuken?

Denk je bij een houten werkblad argwanend aan houten snijplankjes die er na verloop van tijd groezelig en bekrast uitzien? Dan zit je (gelukkig) helemaal fout: een snijplankje wordt immers niet van een beschermende toplaag voorzien, maar een houten werkblad wel! Deze toplaag kan bestaan uit olie, vernis of lak en dient vooral om de poriën van het hout te dichten. Op die manier kan vocht van bijvoorbeeld groenten of fruit er niet intrekken en vlekken maken én is een houten werkblad dus ook prima in orde wat betreft hygiëne. Natuurlijk is het onderhoud van een houten werkblad wel intensiever dan dat van een composiet of natuursteen werkblad. Ook met een toplaag blijft het immers nog steeds opletten en kan je vocht best zo snel mogelijk opdrogen. Bovendien moet deze toplaag regelmatig vernieuwd worden, waardoor een houten werkblad hand in hand gaat met een intensief onderhoud.

 

Voor- en nadelen van houten werkbladen

Zoals we al vermeldden behaalt een houten werkblad geen verbluffend goede punten wanneer het aankomt op vochtbestendigheid. Een degelijke toplaag zal hier wel enigszins soelaas bieden, maar vooral de afwerking rondom de spoelzone moet toch echt op een professionele manier gebeuren om indringend vocht 100% te weren. Ook wat betreft hitte moet je opletten met een houten werkblad. Speciale onderzetters voor hete potten en pannen zijn bijvoorbeeld noodzakelijk, want hittebestendigheid is geen eigenschap die onmiddellijk aan hout gekoppeld kan worden. Natuurlijk heeft een houten werkblad ook heel wat voordelen. Zo is hout een geluid- en schokdempend materiaal, waardoor het (soms irritante) gerammel van potten, pannen en bestek in open keukens serieus wordt afgezwakt. Bovendien zullen voorwerpen ook minder snel breken wanneer je ze laat vallen op een houten werkblad. Uiteraard is er ook nog de prachtige warme uitstraling van hout, die elke keuken tot leven laat komen.

Verschillende houtsoorten, andere krasbestendigheid

Wat betreft een houten werkblad voor je keuken heb je de keuze uit heel wat verschillende houtsoorten. Elke soort heeft immers zijn eigen specifieke kleur en structuur, zodat je sowieso een houten werkblad zult vinden dat tot in de details bij je keuken past. Daarenboven zijn ook de krasbestendigheid en de algemene duurzaamheid van het materiaal vooral afhankelijk van de gekozen houtsoort. Hoe harder deze is, des te beter zal immers de krasbestendigheid zijn. Denk er wel aan dat krassen niet altijd nefast hoeven te zijn voor je houten werkblad. Voor velen is deze eigenschap net een pluspunt omdat dit de charme van het materiaal bepaalt.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:


Wat te doen als je houten werkblad toch te fel bekrast is?

Hoe harder het hout, hoe beter de krasbestendigheid, maar volledig krasbestendig is een houten werkblad dus nooit. Uit voorzorg gebruik je dan ook altijd best een snijplankje als je groenten of fruit onder handen gaat nemen. Zijn er toch een paar krassen op je houten werkblad waar je absoluut niet mee kan leven, dan is het mogelijk om deze er lichtjes terug uit te schuren en het hout opnieuw te behandelen. Meestal zijn de krassen dan helemaal verdwenen en kan je niet meer zeggen dat ze er ooit zijn geweest. Ook als je houten werkblad er door ouderdom niet meer zo mooi uitziet, kan je het wat opschuren en behandelen zodat het weer schittert als nieuw.

Prijs van een houten werkblad

De prijzen van houten werkbladen hangen sterk af van de houtsoort waar je voor kiest. Toch kan je hout meestal wel bij de iets duurdere materialen rekenen. Wil je graag een houten werkblad in je keuken plaatsen en zou je de exacte prijs willen kennen, dan kan je normaal gezien altijd vrijblijvend een offerte laten opstellen bij de leverancier(s) van jouw keuze.

Een topproduct voor elke woning

Door zijn warme en natuurlijke uitstraling is hout een echt topproduct om in een woning te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld je keuken uitrusten met een houten werkblad. Doembeelden van bekraste houten snijplankjes kan je hier achterwege laten, aangezien een houten werkblad steeds behandeld wordt met een beschermend toplaagje. Toch blijft het steeds opletten geblazen met vocht en hitte, en moet het toplaagje ook regelmatig vernieuwd worden. Onthoud dus dat een houten werkblad altijd gepaard zal gaan met een intensief onderhoud. Natuurlijk krijg je hier wel heel wat voor in ruil, zoals een prachtig materiaal dat bovendien schok- en geluiddempend is. Ideaal dus voor open keukens! Bovendien zijn er heel wat verschillende houtsoorten geschikt voor houten werkbladen, zodat er voor elke keuken wel een gepast houten werkblad te vinden is.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonnen werkblad , Composiet werkblad , Houten werkblad , Natuursteen werkblad , RVS werkblad
houten werkblad werkblad werkblad keuken