Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een houtkachel in elke woonkamer

Wie geniet van een gezellige stralingswarmte in de woonkamer, het knisperende geluid van brandend hout en de gezellige aanblik van dansende vlammetjes kan niet om een houtkachel heen. Zelfs de geur van een heerlijk knetterend vuurtje draagt bij tot het genot dat je aan je houtkachel zult beleven. Geïntrigeerd? In dit artikel ontdek je alvast meer over houtkachels!

Een houtkachel als bijverwarming

Houtkachels, open haarden en pelletkachels worden, ondanks de wijdverspreide aanwezigheid van centrale verwarming, nog steeds vaak geïnstalleerd. Niet alleen uit nostalgie of voor de gezelligheid, maar ook om de steeds stijgende energiefacturen een beetje te drukken. Een houtkachel is namelijk een perfecte bijverwarming, een besparing die je zeker en vast op je energiefactuur gereflecteerd zult zien. Uiteraard moet ook het hout aangekocht worden, maar je hebt hiervoor wel een ruime keuze aan houtsoorten en leveranciers. Bovendien kan je een aardige cent besparen door het hout zelf te klieven en te stockeren! Kies wel altijd voor schoon, onbehandeld hout. Bij de verbranding van meubelstukken of andere bewerkte houtsoorten komen er immers schadelijke gassen vrij.

Een houtkachel als hoofdverwarming

Dient je houtkachel als hoofdverwarming, dan is het nodig om een houtkachel met kanalisatie aan te schaffen. Hierbij worden er kanalen getrokken naar de andere kamers in het huis, waardoor de warme lucht zich van de centrale kachel kan verspreiden via de kanalen. Lage energiewoningen, passiefhuizen en BEN-woningen kunnen perfect op deze manier verwarmd worden. Voor andere woningen is het zeer belangrijk om in dit geval een kachel met een zeer hoog rendement en vermogen te kiezen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
houtkachel
houtkachel
houtkachel
houtkachel

Kostprijs van een houtkachel

Een bijkomend voordeel van een houtkachel is dat de aankoopprijs en de prijs voor de installatie over het algemeen lager ligt dan die van een pelletkachel of gaskachel. Wel moet er steeds hout voorzien worden, dat kant-en-klaar gekocht en geleverd kan worden of dat je zelf kan hakken, klieven en opslaan indien je de juiste vergunningen hebt. Dit vormt uiteraard wel een werkje van formaat en is enkel een optie voor de liefhebbers. Voor vers gekapt hout moet je namelijk toch rekenen op een droogtijd van 2 à 3 jaar.

Koken met een houtkachel

Sommige kachels laten het bereiden van eten toe, er zijn zelfs houtkachels met ingebouwde bakoven. Zo kan je op traditionele wijze brood, gebak, pizza’s en dergelijke bakken die honderd keer beter zullen smaken wanneer je ze zelf bereid hebt in je eigen houtkachel.

Houtkachels in combinatie met ventilatie

Heeft je huis een ventilatiesysteem? Hou hier dan rekening mee wanneer je op zoek gaat naar je ideale houtkachel. Een ventilatiesysteem in combinatie met een houtkachel zorgt namelijk voor onderdruk, waardoor het beter is om voor een kachel te kiezen die “ruimteluchtonafhankelijk” is. Eigenlijk wil dit dus gewoon zeggen dat de kachel de lucht niet uit de kamer, maar uit de open buitenlucht gaat halen. Probleem opgelost!

Een houtkachel kopen

Overweeg je een houtkachel te kopen? Laat je dan eerst ook goed informeren over de alternatieven: een houtkachel is voor veiligheid en vermogen namelijk interessanter dan een open haard, maar wat betreft rendement is een pelletkachel dan weer interessanter. Dient je kachel vooral als bijverwarming en om te genieten van de heerlijke gezelligheid die een vlammetje in huis met zich meebrengt? Dan is een houtkachel een perfecte keuze!


Interessante dossiers over kachels en haarden:
houtkachel houtkachels houtkachel als hoofdverwarming