Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Ecologisch bouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw is niets nieuws onder de zon. In de Verenigde Staten en in Scandinavische landen wordt deze bouwmethode al decennia lang toegepast en ook in ons Belgenlandje kiezen steeds meer mensen voor een houten woning. Hoewel de Belg volgens het spreekwoord met een baksteen in de maag werd geboren, wil men immers steeds vaker het onderste uit de kan halen om energie te besparen. De zoektocht naar ecologische en meer duurzame bouwmethodes wordt dan ook naarstig verdergezet en lage-energiewoningen, nul-energiewoningen of passiefhuizen lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Ook houtskeletbouw wordt om ecologische redenen steeds populairder. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van deze bouwmethode? Lees dan snel dit artikel!

Waarom is bouwen met hout ecologisch bouwen?

Om te beginnen is hout een natuurlijk materiaal dat relatief weinig energie vereist om te verwerken. Mits ecologisch verantwoord bosbeheer (dat je kan herkennen aan het FSC-label) valt hout trouwens ook onder de noemer "ecologisch verantwoord materiaal dat perfect recycleerbaar is". Wordt jouw houtskeletbouw woning dus bijvoorbeeld afgebroken, dan kan het hout perfect een nieuw leven krijgen. Een ander interessant weetje is dat hout niet alleen ecologisch verantwoord is maar dat het eveneens bijzonder goede thermisch isolerende eigenschappen bezit. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat het hout van een houtskeletbouw woning snel zal worden aangetast. Alvorens men met het bouwen begint wordt het hout namelijk behandeld om zo de natuurlijke weerstand tegen schimmels, zwammen en ongedierte te verhogen. De levensduur van een houtskeletbouw woning wordt op die manier aanzienlijk verbeterd!

De opbouw van een houtskeletbouw woning

Wat betreft de basis verschilt houtskeletbouw bijna niet van de klassieke woningbouw. Zo worden de funderingen en de kelder bij houtskeletbouw op traditionele wijze gebouwd, maar kan je eventueel wel besparen op de funderingen. Dit hangt af van de afwerking: gebeurt de buitenafwerking bijvoorbeeld in hout, dan moeten de funderingen minder draagkrachtig zijn. De volgende stap in de houtskeletbouw bestaat uit het optrekken van een houtskelet waartegen plaatmateriaal bevestigd wordt. Hiertussen plaatst men isolatiemateriaal, met aan de binnenzijde een dampscherm om condensatie- en vochtproblemen te voorkomen. Verder bestaan ook het daktimmerwerk en de draagvloeren van een houtskeletbouw woning uit hout, hoewel dit ook kan in beton. De dekvloer ten slotte wordt dan weer wel op de traditionele wijze afgewerkt met een chapelaag.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
houtskeletbouw
houtskeletbouw

Ongeduldig? Dan is houtskeletbouw misschien iets voor jou

Een groot voordeel van houtskeletbouw is de korte bouwtermijn. Alle stukken van het skelet worden namelijk op maat gemaakt in een atelier, dus tijdens die periode kan het weer al geen roet in het eten strooien. Dat hout op zich een licht en vrij gemakkelijk verwerkbaar materiaal is versterkt dit voordeel alleen maar. Het optrekken van het houtskelet duurt dan ook slechts een paar dagen en omdat het materiaal in mindere mate weersgevoelig is, vallen eventuele weersverletdagen met de daarbij horende bouwvertragingen nagenoeg weg. Bovendien wordt er geen water gebruikt bij de opbouw zodat je geen rekening moet houden met bouwvocht en sneller kan overgaan tot het afwerken van je stekje.

Andere voordelen van houtskeletbouw

Een andere troef is dat houtskeletbouw elke mogelijke bouwstijl aankan, omdat er (bijna) geen architecturale beperkingen zijn. Zowel de binnen- als de buitenzijde van een houtskeletbouw woning kan volledig naar jouw wens worden afgewerkt. Zo zal men in landelijke of bosrijke gebieden het hout vaak zichtbaar laten, terwijl er in de meer stedelijke gebieden eerder een gevelsteen rond het houtskelet zal worden opgetrokken. Op deze manier is de houtskeletbouw woning niet meer te onderscheiden van een traditioneel gemetste woning. Daarnaast zijn binnenverbouwingen achteraf geen enkel probleem bij houtskeletbouw. Omdat het houtskelet de dragende functie uitoefent moet je namelijk niet bang zijn dat je woning instort als een kaartenhuisje van zodra er een binnenmuur wordt uitgebroken.

Aandachtspunten bij houtskeletbouw

Zoals je kan zien heeft houtskeletbouw heel wat voordelen te bieden, maar toch zijn er ook een aantal zaken die extra aandacht verdienen bij deze bouwmethode. Zo is het belangrijk om in een houtskeletbouw woning een goed werkend ventilatiesysteem te voorzien, in combinatie met degelijke zonwering. Hout neemt namelijk snel warmte op, waardoor een houten woning minder snel zal afkoelen op een bloedhete zomerdag. Hoewel dit in de winter een voordeel is, zal het 's zomers al snel een nadeel blijken te zijn als de nodige voorzorgsmaatregelen ontbreken. Vaak denkt men ook dat brandveiligheid een struikelblok is bij houtskeletbouw. Niets is echter minder waar, want in de praktijk voldoen deze woningen prima aan alle eisen om brandveilig te zijn. Het hout krijgt namelijk een speciale behandeling dat de vuurvastheid verbetert, en daar bovenop zal het materiaal bekleed worden met brandwerende materialen. Ten slotte kan het geen kwaad om extra te letten op geluidsisolatie. Hout is immers een goede thermische isolator, maar op akoestisch vlak kan houtskeletbouw best wat hulp gebruiken.

Houtskeletbouw vs. de traditionele bouwmethode

In België wordt graag gebouwd met bakstenen: da's nu eenmaal een feit. Stilaan worden houten woningen echter steeds populairder. Hoewel houtskeletbouw een aantal gelijkenissen heeft met de traditionele bouwmethode zijn er toch ook een aantal verschillen. Zo zal het bouwen van een houtskeletbouw woning minder tijd in beslag nemen en is het gebruik van hout op zich ecologischer dan het gebruik van bakstenen. Dit wil echter niet zeggen dat de ene methode beter is dan de andere: ze hebben beide hun voor- en nadelen, die iedereen voor zichzelf tegen elkaar moet afwegen.


houtskeletbouw houtskeletbouw woning levensduur houtskeletbouw