Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor wie een huis wil kopen

Een huis kopen is ongetwijfeld een grote stap in ieders leven. En dat mag ook wel, als je eraan denkt wat voor bedragen hier vaak mee gemoeid zijn. Het voordeel van een huis kopen is natuurlijk wel dat je de mogelijkheid hebt om een volledig instapklare woonst te kopen. Het bouwen van een huis zal daarentegen nét iets meer werk omhanden hebben. Toch verloopt ook het kopen van een bestaande woning niet altijd van een leien dakje. Om toekomstige kopers een hart onder de riem te steken hebben wij een aantal tips gebundeld om op zoek te gaan naar jouw droomwoning!

Stap 1: ga op zoek naar een huis dat je wil kopen

Het is misschien heel logisch als eerste stap, maar: begin je zoektocht door alvast kennis te maken met het aanbod aan huizen die te koop staan. Op die manier krijg je een idee van wat de markt zoal te bieden heeft en kan je ook al eens kijken wat de gemiddelde prijzen zijn. Daarna kan je beginnen aan het echte werk. Immosites uitspitten, kranten doorzoeken, zelf op stap gaan met de fiets of de auto, een makelaar inschakelen om hét huis van je dromen te vinden… Hou wel steeds in gedachten wat jij juist zoekt in een woning. Hoeveel budget wil je eraan spenderen? Hoeveel slaapkamers moeten er zijn? Heb je een aparte werkplaats of kantoor nodig? Wil je een instapklaar huis kopen of zie je het wel zitten om te renoveren? Een huis kopen doe je immers voor het leven (of toch voor een lange tijd), dus het spreekwoord “niet over één nacht ijs gaan” is hier zeker op zijn plaats!

Sprokkel voldoende informatie bij elkaar

Heb je een mooie woning gevonden en denk je eraan om dit huis te kopen? Dan is het raadzaam om eerst even langs te gaan bij de gemeente of om te polsen bij de buren om informatie in te winnen over de woonst. Zo is het belangrijk om te weten of de woning een vergunning heeft, of er al dan niet onteigeningsplannen zijn, of er beperkingen zijn op het vlak van renoveren,… Bovendien is de verkoper, net zoals bij het verkopen van een bouwgrond, verplicht om ook bij de overdracht van een woning een bodemattest af te leveren. Dit attest geeft aan of de grond al dan niet verontreinigd is en beschermt kopers dus tegen het kopen van vervuilde grond. Daarnaast is elke eigenaar ook verplicht om bij de verkoop van een huis het energieprestatiecertificaat voor te leggen. Heb je alle nodige informatie opgevraagd? Dan kan je overgaan tot het controleren van de woning.

Neem het huis dat je wil kopen goed onder de loep

Barsten en scheuren, vochtplekken, buitenschrijnwerk dat aan vernieuwing toe is, voegwerk dat zijn beste tijd gehad heeft,… De gebreken van een woning zullen natuurlijk zelden in de advertentie vermeld worden. Een bezoekje brengen aan het huis en alles goed controleren is dan ook noodzakelijk alvorens je beslist om de woonst ook effectief te kopen. Helaas is het niet voor iedereen even eenvoudig om gebreken op te merken tijdens een huisbezoek, om de simpele reden dat je vaak niet eens weet waar je op moet letten. Daarom is het interessant om iemand mee te nemen die wat kennis van zaken heeft. Dit kan een kennis of familielid zijn, maar je kan ook een architect of aannemer onder de arm nemen om samen de woning te bezoeken. Meestal kunnen deze specialisten onmiddellijk een beeld vormen van wat er precies moet gebeuren, of eventuele verbouwingswerken technisch en financieel haalbaar zijn, enzovoort. Aarzel dus niet om de hulp van een kenner in te schakelen!

Nog niet zeker of je het huis wil kopen? Neem dan een optie

Alles is gecontroleerd en het huis ziet er goed uit… Tijd om over te gaan tot het kopen! In veel gevallen kan je nog onderhandelen over de prijs, zeker wanneer de woning al lang te koop staat. Wil je toch nog eventjes bedenktijd maar wil je niet het risico lopen dat het huis in de tussentijd verkocht wordt, dan kan je ook een optie nemen. Dit houdt in dat je met de verkoper een verbintenis aangaat waarbij deze belooft het gebouw niet te verkopen binnen een bepaalde termijn. Op die manier kan jij rustig nog eens nadenken alvorens het huis te kopen. Let wel op: de verkoper heeft het recht om een vergoeding te vragen voor zo’n optie. Beslis je binnen de afgesproken termijn om het huis te kopen, dan geldt die vergoeding als voorschot (in vaktaal heet dit “de optie lichten”). Koop je het huis niet, dan ben je het geld kwijt…

Een huis kopen: onderhands, openbaar of via een makelaar

Een huis kopen kan op drie manieren: onderhands, openbaar of via een makelaar. Een onderhandse verkoop houdt in dat je de woning rechtstreeks van de eigenaar koopt, zonder tussenkomst van iemand anders. Het voordeel is dat je in dit geval geen commissies moet betalen, maar je moet als koper wel goed controleren of de verkoper zijn pand niet té hoog geschat heeft. Een openbare verkoop is dan weer een verkoop “per opbod”. Geïnteresseerden komen dan samen en bieden tegen elkaar op om het huis te kopen. Wie het hoogste bod uitbrengt kan het huis kopen, op voorwaarde dat de verkoper akkoord gaat met het bedrag. Ten slotte kan je ook een huis kopen via een vastgoedmakelaar. Door zijn expertise zal hij het onderhandelen een stuk makkelijker maken, maar je betaalt uiteraard wel een commissie op de verkoopprijs.

Een huis kopen, dat doe je zo!

Het kopen van een eigen huis is voor veel mensen de grootste investering die ze ooit in hun leven doen. Reden te meer dus om hier goed over na te denken! Zo begin je best met kleine stapjes (zoals kennis maken met de markt en een idee krijgen van de prijzen) en doe je er goed aan om voldoende informatie in te winnen over het huis dat je eventueel wil kopen. Ga je de woning bekijken, aarzel dan niet om een specialist ter zake mee te nemen! Als alles in orde is kan je overgaan tot het kopen of kan je eventueel een optie nemen. Bovendien zijn er drie manieren om een huis te kopen: onderhands, openbaar of via een makelaar. Aan jou de keuze welke manier je het beste ligt!


huis huis kopen huizen te koop