Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een huis of appartement huren

Iedereen heeft nood aan een eigen stekje, maar jammer genoeg is het kopen of bouwen van een eigen woning niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je financiële situatie het niet toelaat is huren vaak de enige oplossing om toch een eigen stulpje te hebben. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan de verhuurder om zijn woning te mogen gebruiken, en de verhuurder op zijn beurt moet ervoor zorgen dat de woonst altijd in goede staat is. Problemen met de verwarming of vochtproblemen en dergelijke vallen dan ook ten laste van de verhuurder. Maar hoe gaat dat nu juist in zijn werk, huren? Wij zetten een aantal frequently asked questions én hun antwoorden op een rijtje!

Huren begint bij… De huurovereenkomst

We beginnen bij het begin: de huurovereenkomst! Vroeger kon deze zowel mondeling als schriftelijk worden afgesloten, maar sinds 2007 is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht. In deze overeenkomst worden alle essentiële zaken vermeld, zoals de gegevens van beide partijen, de omschrijving van de woning, de huurprijs, de lopende kosten, de datum waarop de huur ingaat en de afgesproken termijn dat je wil huren. De huurovereenkomst kan trouwens altijd worden stopgezet, ongeacht de overeengekomen termijn. Als de verhuurder de overeenkomst beëindigt geldt een opzegtermijn van zes maanden, en indien het de huurder is die de overeenkomst wilt stoppen dan geldt een opzegperiode van drie maanden. Ten slotte heb je altijd drie exemplaren nodig van de huurovereenkomst: eentje voor jou als huurder, eentje voor de verhuurder en een versie voor de registratie van de overeenkomst.

De huurovereenkomst registreren: hoe, wat, wie?

De verhuurder van een woning is wettelijk verplicht om de huurovereenkomst te laten registreren bij een bevoegd registratiekantoor. Deze registratie is kosteloos en zorgt ervoor dat alle belangrijke gegevens van de overeenkomst opgenomen worden in een register. Da’s vooral voordelig voor de huurder, want deze wordt zo beschermd wanneer de woning verkocht zou worden. Uiteraard speelt deze registratie ook in het voordeel van de verhuurder zelf, want zonder registratie kan de huurder het contract beëindigen zónder opzegtermijn. De registratie moet binnen twee maanden na het ondertekenen van het huurcontract gebeuren.

Moet ik een waarborg betalen als ik wil huren?

In de huurovereenkomst worden vooral algemene gegevens opgenomen, maar best is dat hier ook een plaatsbeschrijving in komt. Op die manier voorkom je dat eventuele gebreken en/of beschadigingen een bron van eeuwige discussies worden. Meestal zal de verhuurder ook een waarborg vragen om toch een beetje zekerheid te hebben bij eventuele problemen. Wettelijk gezien mag deze waarborg maximum twee maanden huur bedragen, tenzij de huurder dit bedrag in schijven wilt betalen: dan geldt een waarborg van maximum drie maanden huur. Als er na het beëindigen van de huurovereenkomst geen beschadigingen zijn die veroorzaakt werden door de huurder en er is geen achterstallige huur, dan zal de verhuurder de waarborg volledig terugbetalen.  

Hoeveel kost het om te huren?

Wanneer je gaat huren kan het dus gebeuren dat de verhuurder een waarborg vraagt, maar dit is slechts een eenmalige kost. Daarnaast betaal je natuurlijk maandelijks de huurprijs en kan het ook zijn dat hier nog extra kosten bij komen. Bij meergezinswoningen en appartementsgebouwen mag de verhuurder bovenop de maandelijkse huurprijs namelijk vaste kosten aanrekenen voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes. Een verhuurder is echter wel verplicht om zowel de huurprijs als de extra kosten te vermelden in advertenties, affiches,… waar de woning te huur wordt aangeboden. Let trouwens ook op of de kosten voor elektriciteit, verwarming etc. al dan niet bij in de huurprijs verrekend zitten.

Voor hoe lang kan je huren?

De standaardduur voor het huren van een huis of appartement is negen jaar. Is de duur echter niet specifiek vastgelegd? Of is er een bepaalde duur tussen de drie en negen jaar? Dan wordt het contract automatisch beschouwd als een overeenkomst van negen jaar. Er zijn slechts drie uitzonderingen op deze regel: overeenkomsten van drie jaar of minder, overeenkomsten met een duur van meer dan negen jaar, en levenslange overeenkomsten. Als huurder kan je dan huren voor de rest van je leven en wanneer je komt te overlijden wordt het contract automatisch stopgezet. Uiteraard heeft de huurder ook bij deze overeenkomst de mogelijkheid om, met een opzegtermijn van drie maanden, het contract te beëindigen. De verhuurder daarentegen kan dit type huurovereenkomst niet stopzetten.

Huren met een klein budget, kan dat?

Voor kansarme gezinnen of gezinnen die het niet zo breed hebben is er de mogelijkheid om een sociale woning te huren. Deze woningen of appartementen worden verhuurd aan een lager, meer haalbaar tarief dat berekend wordt op basis van het inkomen van de huurders. Helaas kunnen de wachttijden voor sociale woningen in sommige regio’s vrij lang zijn, waardoor niet elk gezin meteen een huis toegewezen krijgt. Daarnaast moet je ook aan een aantal voorwaarden voldoen om zo’n woning te kunnen huren. Wil je hier graag meer over weten, dan kan je altijd langsgaan bij de huisvestingsmaatschappij die bevoegd is voor het gewest waar je woont.

Tips om een woning te huren

Een eigen stulpje bouwen of kopen is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig biedt het huren van een huis of appartement een goed alternatief. Het huren begint altijd bij de huurovereenkomst waarin alle belangrijke zaken worden opgenomen, zoals onder andere de huurtermijn en een plaatsbeschrijving om discussies achteraf te vermijden. Ook mensen met een krapper budget kunnen een eigen plekje huren, meer bepaald een sociale woning of appartement. Op die manier kan iedereen genieten van een eigen thuis!


huren huurovereenkomst woning huren