Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een plat dak isoleren

Bij woningen met een hellend dak wordt de zolder vaak gewoon gebruikt als opslagruimte voor oude spulletjes. De kerstboom die eens per jaar naar beneden mag, retro speelgoed van jaren terug en spullen die eigenlijk al lang in de vergetelheid zijn beland: deze vinden allemaal hun plekje op de zolder onder een hellend dak. Bij woningen met een plat dak gaat het er anders aan toe. Hier wordt de ruimte onder het dak vrijwel altijd gebruikt als leefruimte. Daarom is het extra belangrijk om een plat dak goed te isoleren, omdat een dak niet alleen voor warmteverliezen zorgt in de winter maar ook in de zomer heel wat zonnewarmte kan doorlaten en zo de onderliggende ruimte kan omtoveren tot een heuse oven. Zo bestaan er voor het isoleren van platte daken twee verschillende isolatietechnieken: het warm dak en het omgekeerd dak. Vroeger was er ook nog een derde manier om dakisolatie bij platte daken te voorzien, namelijk het koud dak.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
isolatie
isolatie
isolatie
isolatie
isolatie

Koud dak

Bij deze isolatietechniek werd tussen de isolatie en de dakbedekking van het plat dak een extra luchtlaag of spouw voorzien. Het probleem was echter dat het platte dak door deze luchtspouw bloot stond aan temperatuurschommelingen, waardoor scheurvorming van de dakbedekking en zelfs de onderliggende dakvloer en het plafond niet uit te sluiten waren. Bovendien kon zo ook vocht van onderliggende ruimtes door het plafond heen verdampen en opnieuw condenseren in de koude luchtspouw. Dit was dan weer nefast voor de dakisolatie, en kon in sommige gevallen zelfs tot ernstige vochtproblemen leiden. Door de risico's die verbonden waren aan deze isolatietechniek is dit type van dakisolatie inmiddels achterhaald en vervangen door enkele betere alternatieven, namelijk het warm dak en het omgekeerd dak. Heb je toch nog een plat dak dat volgens het koud dak-principe werd opgebouwd? Dan hoef je niet te wanhopen: het omvormen van een koud dak naar een warm dak is wel degelijk mogelijk, maar er zijn toch een aantal punten waarmee je rekening moet houden. De staat van de dakvloer, of de bestaande isolatie kan blijven of niet, .... Dit is dus specialistenwerk!


Raadpleeg daarom steeds een expert om de situatie eerst grondig te controleren.

Warm dak

Het warm dak is de meest gebruikte techniek om platte daken, waarbij de dakbedekking sowieso vervangen moet worden, te isoleren. Bij een warm dak wordt de isolatie in feite aan de buitenzijde van de dakconstructie geplaatst, tussen de dakvloer en de dakbedekking van het plat dak. Er is dus geen spouw waardoor de dakconstructie minder wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Op die manier heb je minder kans op scheuren en barsten in de dakvloer, en dus ook in het plafond van de onderliggende ruimte. Onder de isolatie wordt ook een dampscherm aangebracht om te voorkomen dat vocht van de onderliggende verdieping de isolatie bereikt en daar gaat condenseren.

  • isolatie isolatie
  • plat dak plat dak
  • dak dak
  • warm dak warm dak
  • dakisolatie dakisolatie

Omgekeerd dak

Bij het omgekeerd dak wordt de dakisolatie bovenop de dakbedekking geplaatst en vormt de isolatie dus eigenlijk de laatste laag van de dakconstructie. Aangezien de dakisolatie gewoon bovenop het plat dak kan worden geplaatst, is deze isolatietechniek zeer interessant om een bestaand plat dak te isoleren. Uiteraard kan de dakisolatie niet zomaar open en bloot in de open lucht blijven liggen. Een ballastlaag van bijvoorbeeld keien is daarom nodig om te vermijden dat je dakisolatie na een fikse windbui in de tuin van de buren opduikt. Ook om te voorkomen dat de isolatie beschadigd wordt door direct zonlicht of regen, is zo'n ballastlaag noodzakelijk. Dit betekent wel dat de dakconstructie sterk genoeg moet zijn om dat gewicht te kunnen dragen. Ook moet er extra aandacht uitgaan naar het isolatiemateriaal, want in tegenstelling tot het warm dak moet de isolatie veel beter bestand zijn tegen de weersinvloeden, ondanks de ballastlaag die toch voor enige bescherming zorgt. Bovendien moet het isolatiemateriaal ook drukvast zijn om zo deze ballastlaag te kunnen dragen.

Een goed geïsoleerd plat dak

Het isoleren van een hellend dak verloopt anders dan het plaatsen van dakisolatie bij platte daken. Zo heb je twee verschillende mogelijkheden om een plat dak te isoleren: het warm dak en het omgekeerd dak


 
Bij een warm dak bevindt de isolatie zich tussen de dakvloer en de dakbedekking, terwijl bij een omgekeerd dak de isolatie bovenop de dakbedekking komt. Vroeger was er ook nog een derde manier om dakisolatie bij platte daken te voorzien: het koud dak. Deze isolatietechniek zorgde echter voor een aantal problemen, waardoor hij niet langer wordt toegepast. Is het dak van jouw woning echter nog geïsoleerd volgens het koud dak-principe, dan kan dit worden omgevormd tot een warm dak. Je kan dan wel best een isolatiespecialist in de arm nemen om jouw situatie eens te bekijken.

isolatie plat dak dak