Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een hellend dak isoleren

Net zoals muur- en vloerisolatie is ook dakisolatie noodzakelijk wanneer je wil besparen op energie. Om warmteverliezen via het dak van je woning te vermijden, kan je op verschillende manieren te werk gaan: je kan de zoldervloer isoleren, het dak zelf isoleren, of een combinatie van beide. Welke keuze voor jou de beste is, hangt ervan af hoe de zolder gebruikt wordt. Uiteraard verschilt dakisolatie ook bij een plat dak en een hellend dak. In dit artikel geven we alvast wat meer informatie over hoe je een hellend dak moet isoleren.


De zoldervloer isoleren

Indien de zolder van een woning niet gebruikt en dus ook niet verwarmd wordt, kan je best de zoldervloer isoleren. Op die manier voorkom je dat warmte van de onderliggende verdieping doordringt tot op zolder. De isolatie kan je zowel tussen de draagbalken aanbrengen als bovenop een bestaande vloer. Deze laatste optie is vooral interessant bij renovaties, omdat je zo een eventuele bestaande vloer niet hoeft uit te breken. Let er wel op dat de isolatie drukvast is; anders kan je niet meer op de zoldervloer lopen en is de zolder dus niet meer bruikbaar, ook niet als opslagruimte. 

 

De zoldervloer isoleren houdt wel steeds een risico op koudebruggen in. Daarom is het belangrijk dat de zoldervloerisolatie zo goed mogelijk aansluit op de muurisolatie.

Dakisolatie plaatsen wanneer ook de dakbedekking vernieuwd wordt

Wordt je zolder wél verwarmd, dan kan je best het hellend dak zelf isoleren. Dakisolatie kan je tussen, op of onder de spanten van een hellend dak plaatsen. Bij nieuwbouw of renovaties waarbij ook de dakbedekking vernieuwd wordt, zal men er vaak voor kiezen om de dakisolatie op de spanten te plaatsen. Bij deze isolatietechniek wordt de dakisolatie dus eigenlijk vlak onder de dakbedekking aangebracht, wat langs buiten gebeurt. Deze manier van isoleren wordt ook wel eens het sarkingdak genoemd. Naast het sarkingdak zijn ook zelfdragende isolerende dakelementen een interessante optie. Deze elementen bevatten naast alle constructie-elementen, zoals kepers en tengellatten, ook een bijhorend onderdak en dakisolatie.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
isoleren
isoleren
isoleren
isoleren
isoleren

Dakisolatie plaatsen wanneer de dakbedekking niet vernieuwd wordt

Voor renovaties waarbij de dakbedekking niet vervangen moet worden, zal je eerder geneigd zijn om de dakisolatie tussen de spanten te plaatsen. Omdat je op deze manier een hellend dak kan isoleren aan de binnenzijde, is het een eenvoudige isolatietechniek die je bovendien makkelijk zelf kan uitvoeren. Omwille van deze redenen is het trouwens ook de meest gebruikte methode voor het na-isoleren van hellende daken. Bovendien verlies je hiermee amper ruimte in de kamer omdat het plafond niet of nauwelijks verlaagd wordt. Is dakisolatie tussen de spanten om de één of andere reden niet mogelijk of is de reeds bestaande isolatielaag niet dik genoeg, dan kan je er alsnog voor kiezen om de dakisolatie onder de spanten aan te brengen. Een nadeel van deze techniek is dat je wat moet inboeten op de hoogte van je zolderkamer, door de dikte van het isolatiemateriaal.


  • isoleren isoleren
  • hellend dak hellend dak
  • hellend dak isoleren hellend dak isoleren
  • dak isoleren dak isoleren
  • dakisolatie dakisolatie

Het belang van een dampscherm

Iets wat niet vergeten mag worden bij het aanbrengen van dakisolatie bij een hellend dak is een dampscherm. Zo'n dampscherm is nodig om te vermijden dat waterdamp, die in de woning geproduceerd wordt, in de dakisolatie dringt en daar gaat condenseren. Wanneer isolatiemateriaal met vocht in contact komt kan dat namelijk nefast zijn voor de isolatie, waardoor deze niet meer voldoende gaat isoleren. Zonder dampscherm kunnen er bovendien ook vochtproblemen in de woning ontstaan. Een dampscherm wordt aan de warme zijde van de isolatie geplaatst, waarbij extra aandacht moet uitgaan naar het afwerken van de naden.

Een hellend dak isoleren: verschillende mogelijkheden

Een groot deel van de warmte die in een woning geproduceerd wordt, gaat verloren via het dak.


Om die warmteverliezen te beperken kan je de zoldervloer isoleren, het dak isoleren of beide. De zoldervloer kan je best isoleren wanneer de zolder niet verwarmd wordt. In andere gevallen is dakisolatie aangeraden. Wanneer bij het plaatsen van dakisolatie ook de dakbedekking vernieuwd wordt, kan je kiezen voor een sarkingdak of voor zelfdragende isolerende dakelementen. Wordt de dakbedekking niet vervangen dan kan je het hellend dak gaan isoleren langs de binnenzijde, door dakisolatie te plaatsen tussen of onder de spanten. Deze methode is ook handig voor wie zelf zijn dak wil isoleren. Natuurlijk kan je ook de zoldervloer én het dak samen isoleren, om de warmte nog beter binnen je woning te houden.

isoleren hellend dak hellend dak isoleren