Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Kalkzandsteen of silicaatsteen

Hoe je het ook draait of keert: in België bouwen we maar al te graag met bakstenen. Maar waarom zouden we niet eens afwijken van deze traditie? Er zijn immers nog een heleboel andere soorten bouwblokken die eveneens een aantal interessante voordelen met zich meebrengen. Een goed voorbeeld hiervan zijn blokken in kalkzandsteen. Kalkzandsteen is een natuurlijk product bestaande uit een mengeling van water, zand en kalk: drie natuurlijke grondstoffen die bijna onuitputtelijk zijn. Zeker de moeite waard om meer over te ontdekken dus!


Kalkzandsteen: wat en waarvoor?

Kalkzandsteen (ook wel silicaatsteen genoemd) wordt dus samengesteld uit een mengeling van water, zand en kalk en wordt onder hoge druk in de juiste vorm geperst. Deze milieuvriendelijke bouwblokken zijn ideaal voor (ver)bouwers die graag hun letterlijke steentje willen bijdragen aan een groenere toekomst. Daarenboven is kalkzandsteen niet alleen geschikt als gevelsteen maar wordt het ook gebruikt voor funderingen en kelders, en dit zowel in gewone huizen als voor grote gebouwen zoals appartementen. Kalkzandsteen bezit immers heel wat voordelen, waardoor dit materiaal alsmaar vaker gebruikt wordt voor de meest diverse toepassingen.

 

Verschillende soorten kalkzandsteen

Wie gaat bouwen of verbouwen kan kalkzandsteen op verschillende manieren gebruiken. Er zijn immers drie verschillende soorten kalkzandsteen die elk hun specifieke toepassingen hebben: metselblokken, lijmblokken en vellingblokken. De metselblokken om te beginnen zijn gladde blokken in kalkzandsteen die gebruikt worden voor binnenspouwbladen in zichtbaar metselwerk. Deze blokken worden, zoals de naam doet vermoeden, vermetseld. Het tweede type silicaatsteen, de lijmblokken, wordt gebruikt voor binnen- en buitenmetselwerk dat niet zichtbaar is. Dankzij een tand- en groefsysteem passen deze blokken perfect in elkaar. Als afwerking kan je een laagje pleister aanbrengen of je kan ze onmiddellijk betegelen. De vellingblokken ten slotte zijn lijmblokken voor binnenmuren. De blokken blijven zichtbaar en door hun schuine kantje (de vellingkant) zien ze er meteen erg esthetisch uit; ze hebben dan ook geen specifieke verdere afwerking nodig.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
kalkzandsteen

Eigenschappen en voordelen van kalkzandsteen

Kalkzandsteen voldoet perfect aan een aantal eisen die vandaag de dag heel belangrijk zijn in de bouw- en woonwereld. Door hun massieve karakter scoren deze blokken bijvoorbeeld heel erg goed op vlak van akoestische isolatie. Kalkzandsteen is dan ook ideaal voor bijvoorbeeld scheidingswanden in appartementsgebouwen. Naast z'n prima geluidsisolatie heeft kalkzandsteen echter nog een aantal andere belangrijke eigenschappen. Silicaatsteen heeft namelijk een erg hoge brandweerstand en is zeer duurzaam, en daarnaast hebben blokken in kalkzandsteen een groot ademend vermogen. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat én vocht en schimmels maken hierdoor geen schijn van kans. Ten slotte beschikt kalkzandsteen over een groot vermogen om warmte op te slaan en langzaam terug af te geven. Hierdoor blijft het binnen lekker warm in de winter, en aangenaam koel in de zomer.


 

Minpuntjes van blokken in kalkzandsteen

Door zijn massieve karakter is silicaatsteen erg hard en zwaar. Zoals we hierboven vermeldden brengt dit enkele voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal minpuntjes aan verbonden. Gelukkig bestaat er voor elk probleem een oplossing. De blokken in kalkzandsteen zijn bijvoorbeeld moeilijk om te dragen, maar om dit op te lossen voorzien fabrikanten handgrepen in de stenen. Voorts is kalkzandsteen nogal moeilijk om te bewerken. Het uitslijpen van extra sleuven (bijvoorbeeld voor elektrische leidingen) is niet zo makkelijk, maar in sommige blokken worden de sleuven daarom al voorzien. Zo hoef je zelf niet meer te slijpen in deze massieve bouwblokken.


Kalkzandsteen, duurzaam en milieuvriendelijk

Zand, kalk en water: deze drie natuurlijke grondstoffen vormen de basis van bouwblokken in kalkzandsteen. Deze blokken hebben trouwens een aantal voordelen die wel héél interessant zijn in de bouwsector. Zo is kalkzandsteen een onbrandbaar materiaal, scoort het perfect op vlak van geluidsisolatie, helpt het om de vochtbalans in je huis te regelen én kan het warmte opslaan en langzaam weer afgeven. Daarenboven zijn bouwstenen in kalkzandsteen verkrijgbaar in verschillende soorten: metselblokken, lijmblokken en vellingblokken. Deze kunnen elk gebruikt worden voor specifieke toepassingen bij het bouwen of renoveren. Ben je dus op zoek naar een veelzijdig materiaal dat milieuvriendelijk én duurzaam is, dan is kalkzandsteen of silicaatsteen zeker en vast het overwegen waard!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Bakstenen , Betonblokken , Betonstenen , Cellenbeton , Gevelbekleding , Kalkzandsteen , Snelbouwsteen , Steenstrips
Interessante dossiers over kalkzandsteen:
kalkzandsteen silicaatsteen eigenschappen kalkzandsteen