Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Katten en reigers bij vijver verjagen

Voor fervente vis- en vijverliefhebbers is er niets mooier dan een prachtige vijver in de tuin, gevuld met allemaal verschillende vissen. Het hele vijvergebeuren wordt natuurlijk iets minder leuk wanneer je (al dan niet dure) vissen plotseling stuk voor stuk verdwijnen. De kans is dan ook groot dat er regelmatig een kat of reiger langskomt die op zoek is naar een lekker hapje. Gelukkig bestaan er diverse diervriendelijke middelen om je vijver te beschermen tegen deze dieven!


Blokkeer het pad van de jagers

Wanneer een reiger vrije toegang heeft tot je vijver, kan hij op z'n dooie gemakje de vissen observeren en wegpikken. Maak het hem daarom wat moeilijker en blokkeer zijn pad met allerhande soorten oeverbeplanting. Best gebruik je hiervoor hoge en dichte planten, zoals bijvoorbeeld riet. Ook katten vinden het trouwens fijner om vanaf een vlakke oever rustig te vissen. Daarom kan je eveneens bloembakken aan de rand van de vijver zetten, om op die manier de lievelingsplekjes van de jagers te bezetten. Tenslotte zullen reigers ook vaak in de ondiepe delen van vijvers gaan staan, om van daaruit naar de vissen te pikken. Daarom doe je er goed aan om zeker ook beplanting te plaatsen op zulke ondiepe stukken.

 
Wanneer een reiger vrije toegang heeft tot je vijver, kan hij op z'n dooie gemakje de vissen observeren en wegpikken.

Fijne draadjes en netten spannen

Een tip die je vaak hoort is om fijne visdraden te spannen rond de vijver en/of in de lucht, bijvoorbeeld tussen bomen of aan je tuinhuisje. Wanneer een reiger deze draden raakt zal hij inderdaad schrikken, maar de kans is ook groot dat hij zich verwondt. Daarom hang je best kleine stukjes aluminiumfolie over de draden. Deze zullen eveneens de reiger afschrikken, maar zonder dat hij hiervoor eerst tegen de scherpe draad moet aanvliegen. Een andere optie is om een fijnmazig net over de vijver te spannen, maar jammer genoeg zal dit geen garantie zijn op de bescherming van je vissen. Een reiger zal namelijk snel de truc doorhebben om gewoon door de gaatjes van het net te mikken, terwijl katten zich door de kleinste openingen kunnen wurmen of zelfs het net kunnen stukbijten.


Reigers afschrikken met decoratie

Geen fan van stukjes zilverpapier rond je vijver en in je tuin? Dan zijn er ook meer decoratieve middelen die volgens hetzelfde principe te werk gaan. Metalen bollen of piramides die je in de vijver kan leggen, spiegelende voorwerpen die je kan ophangen (soms zelfs met de ogen van roofvogels erop afgebeeld), en ga zo maar voort: er zijn heel wat decoratieve middeltjes op de markt om ongewenste bezoekers af te schrikken. Enige minpuntje: reigers kunnen na een tijdje gewend worden aan de reflecties, en katten zullen hierdoor niet echt onder de indruk zijn...

 
Geen fan van stukjes zilverpapier rond je vijver en in je tuin? Dan zijn er ook meer decoratieve middelen die volgens hetzelfde principe te werk gaan.

Je vijver beschermen met een alarmsysteem

Net zoals je woning kan je ook een vijver met vissen uitrusten met een soort van alarmsysteem, dat afgaat van zodra er een indringer gedetecteerd wordt. Sommige van deze alarmen zullen reageren met een felle lichtflits, andere dan weer met een geluid (dit kan variëren van het geluid van roofdieren tot zelfs ultrasone, onhoorbare geluiden voor de mens) of met een waterstraal. Indien je kiest voor de laatste optie is het wel belangrijk dat de sproeiers goed worden afgesteld. Het is immers niet de bedoeling dat je zelf wordt natgespoten wanneer je gezellig langs de vijver wandelt!


 

Schrikdraad om katten en reigers te verjagen

Een ander welbekend middel waarmee je katten en reigers kan afschrikken is schrikdraad. Wanneer de dieren deze aanraken geeft hij een heel lichte schok die niet pijnlijk is, maar wel afschrikkend zal werken. Een kat of reiger zal dit namelijk onthouden en niet snel terugkeren! De schrikdraad span je rondom en/of over je vijver, maar onthoud dat je op deze manier ook andere dieren bij de vijver weghoudt. De hond die misschien af en toe eens een slokje komt drinken, kikkers, kleinere vogeltjes,... Natuurlijk is het ook opletten geblazen wanneer je vijver vissen bevat die al eens durven omhoogspringen.


Vul je vijver met snelle, onopvallende vissen

Het klinkt misschien vreemd, maar ook de keuze van je vissen kan bijdragen tot de aantrekkelijkheid van je vijver voor roofdieren. Kleine, snelle vissen kunnen bijvoorbeeld makkelijker wegzwemmen en zich verstoppen, en vissen met een minder felle kleur zijn dan weer minder opvallend voor roofdieren. Kwetsbare vissen zijn onder andere goudvissen en kois: goudvissen omwille van hun opvallende kleur, kois omdat ze nogal groot en log zijn en dus minder snel kunnen vluchten. Indien je houdt van het kleurtje van goudvissen ga je dan ook beter voor goudwinden. Deze hebben dezelfde kleur maar zijn veel sneller. Ook andere winden in een minder opvallende kleur zijn een goede keuze.


Jammer genoeg is vijverbeplanting evenmin een garantie dat je vissen 100% veilig zijn.
 

Beplanting in de vijver als verstopplaats

De keuze van de vissen hangt ook samen met de keuze van je vijverbeplanting. Zo is het belangrijk dat je voldoende verstopplaatsen creëert waar je vissen zich kunnen verbergen indien er kapers op de kust zijn. De juiste beplanting kan daarenboven ook heel erg mooi zijn (denk maar aan prachtige waterlelies) en is stukken minder ontsierend dan bijvoorbeeld een net. Let wel op wanneer je planten kiest die je hele vijver kunnen afsluiten. Een voorbeeldje hiervan is eendenkroos, dat je regelmatig eens moet wegscheppen. Jammer genoeg is vijverbeplanting evenmin een garantie dat je vissen 100% veilig zijn.


Ze kunnen zich misschien wel verstoppen, maar reigers en katten hebben veel geduld en als de vis uit z'n schuilplaats komt kan hij nog altijd gegrepen worden. De combinatie met andere beschermingsmiddelen is dus zeker een must!

Schakel een stoere waakhond in

Een heel diervriendelijke manier om katten en reigers te verjagen? Een stoere waakhond! Een minder stoer exemplaar zal trouwens ook al volstaan, op voorwaarde dat hij genoeg lawaai maakt. Natuurlijk moet je niet speciaal een hond gaan kopen om je vijver te beschermen, maar indien je een hond hebt, zorg er dan voor dat hij altijd de vijver in de gaten kan houden. Zo kan hij in actie komen wanneer nodig!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
vijver
vijver
vijver
vijver
vijver

Je vijver beschermen tegen reigers en katten

Reigers zijn prachtige dieren, maar tegelijk vormen ze een bedreiging voor de vissen in je vijver. Hetzelfde geldt voor katten die hun jachtgebied maar al te graag uitbreiden met je visvijver. Wil jij er daarom zeker van zijn dat je vissen veilig zijn, dan bestaan er een aantal middelen die je kan toepassen om katten en reigers te verjagen. Dit kan gaan van de meest simpele dingen zoals oever- en vijverbeplanting, de keuze van je vissen of het inschakelen van je hond, tot meer complexe afschrikmiddeltjes zoals een heus alarmsysteem met water, licht of geluid. Veel succes!


vijver vissen reiger