Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Je tuin komt tot stand met een keerwand

Droom je van een prachtige tuin, maar staat jouw stukje bouwgrond op een helling? Of is je tuin gewoon één groot heuvelig vlak? Dan hoef je niet te vrezen, want met behulp van keerwanden kunnen deze hoogteverschillen perfect worden opgevangen. Dankzij dit soort muren kan je namelijk optimaal gebruik maken van een heuvelige tuin, zonder dat je hem hiervoor helemaal moet gaan uitgraven. Zo kan je op een mooie manier gaan spelen met de niveauverschillen en verschillende plateaus creëren, die je elk op een andere manier kan inrichten (bijvoorbeeld eentje met planten, eentje met een tafeltje en wat stoelen om van het zonnetje te genieten,...). Daarenboven bestaan keerwanden in allerlei soorten en maten, waarover je in dit artikel meer kan lezen!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
keerwand

Wat is een keerwand?

Een keerwand is in feite een aparte muur die gebruikt kan worden om water of grond tegen te houden. Meestal zal een keerwand dan ook bestaan uit beton, maar je kan evengoed kiezen voor keerwanden die worden opgemetst of die worden opgebouwd uit verschillende blokken. De belangrijkste eigenschap van een keerwand is immers dat hij zorgt voor een scheiding, bijvoorbeeld bij hellende bouwgronden waar hij hoogteverschillen kan opvangen of waar hij kan voorkomen dat bij felle regen de grond naar beneden gaat schuiven. Naast het gebruik in de tuin worden keerwanden bovendien ook gebruikt voor het bouwen van kelders en zwembaden, en hebben deze muren ook in de industriële sector hun vaste stek.

De verschillende soorten keerwanden

Keerwanden zijn te verkrijgen in allerlei verschillende soorten. Zo kan je kiezen voor prefab keerwanden die bestaan in L-,U-,T- en A-vorm, waarbij vooral hun voetsteun het belangrijkste verschil bepaalt. Deze betonnen keerwanden bestaan uit één stuk, maar uiteraard kan je ook kiezen voor een ander materiaal of voor allemaal verschillende blokken of zelfs keien die op elkaar worden gestapeld. Alles hangt af van de plaats waar de keerwand zal terechtkomen en natuurlijk ook van de functie die hij zal uitoefenen. Indien je de keerwand in je tuin gaat plaatsen mag je wel niet vergeten om extra aandacht te besteden aan de regenwaterafvoer. Het is immers niet de bedoeling dat het water zich gaat opstapelen langs één kant van de wand!

Maak van een keerwand een echte blikvanger

Een keerwand hoeft helemaal niet saai of lelijk te zijn. Zeker de keerwanden voor in de tuin bestaan in verschillende uitvoeringen, zodat ze een heuse eye catcher kunnen worden of net perfect in je tuin kunnen worden ingepast. Zo kan je kiezen voor de natuurlijke look van een houten keerwand waarbij je nog eens kan kiezen tussen dikke of dunne keerwanden, grof of net strak, enzovoort. Indien je toch voor een betonnen keerwand gaat kan je deze in verschillende kleurtjes vinden om toch wat decoratiever te ogen in je tuin. Voorts kan je betonnen keerwanden bekleden met steenstrips of natuursteen en kan je er natuurlijk ook klimplanten laten tegengroeien.

In je tuin een keerwand plaatsen

Wanneer je een keerwand gaat plaatsen wordt deze meestal ingegraven in de grond. Zo wordt er eerst een diepe sleuf gegraven, welke wordt voorzien van een laagje stabilisé, en daar wordt dan de keerwand op geplaatst. Vervolgens wordt de sleuf verder opgevuld met stabilisé, en na een paar dagen uitharden kan je de keerwand aanvullen met wat aarde. Zo blijft er geen enkel spoortje achter van de sleuf en lijkt de muur mooi over te gaan in de grond. Bij het plaatsen van een keerwand spreekt het wel voor zich dat de waterpas een onmisbaar toestelletje is, aangezien het erg belangrijk is dat je keerwand volledig recht staat.

Welke prijs betaal je voor een keerwand?

Aangezien er heel wat verschillende soorten keerwanden op de markt zijn zullen ook de prijzen sterk variëren. Daarom neem je best contact op met een fabrikant van jouw keuze om wat meer informatie te vragen. Hij kan je ook vertellen welke keerwand het meest geschikt is voor jouw specifieke project, en kan je dus ook informeren over de prijs ervan. Je kan trouwens eveneens tweedehands keerwanden vinden, waarvan de prijs ook weer wat lager zal liggen.

Voor elke tuin een keerwand

Een keerwand kan voor heel wat verschillende doeleinden dienen. Zo worden ze vaak gebruikt om kelders of zwembaden mee op te bouwen, maar zijn ze ook erg populair in tuinen. Zeker wanneer je te maken hebt met een helling of met hoogteverschillen in je tuin kan een keerwand dit perfect oplossen. Daarenboven bestaan keerwanden in diverse afmetingen (of zelfs op maat), en kan je ook wat betreft hun uiterlijk voor verschillende exemplaren kiezen. Een betonnen of een houten keerwand, eentje die wordt opgebouwd met keien, een keerwand waar je planten laat tegenaan groeien... In sommige gevallen heb je wel een bouwvergunning nodig, dus je kan best altijd eerst eventjes informatie gaan opvragen bij je gemeente.


keerwand keerwanden tuin