Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor de perfecte keukeninrichting

Een keuken vormt als het ware het hart van een woning. Er wordt gezellig samen gegeten, bezoekers worden er getrakteerd op een kopje koffie en een koekje, er worden heerlijke maaltijden geprepareerd, en ga zo maar verder. Bij het bepalen van de keukeninrichting zijn er dan ook heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet een keuken niet alleen gezellig zijn maar moet ze ook functioneel zijn en ervoor zorgen dat je al jouw benodigdheden (van servies en pannen tot kruidenpotjes, bakvormen en elektrische keukenhulpjes) mooi kan opbergen. Kan jij nog wat tips gebruiken voor de inrichting van jouw keuken? Lees dan snel verder!


Een open, halfopen of gesloten keuken?

Een goede keukeninrichting begint bij het feit of je een open, halfopen of gesloten keuken hebt. Natuurlijk heeft elk van deze keukentypes zijn voor- en nadelen.

Zo zorgt een open keuken voor een ruim gevoel en kan je tijdens het koken gezellig babbelen met mensen in de eet- of woonkamer. Tegelijkertijd kan dit soort keuken ook geluidshinder met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer je televisie wil kijken in de woonkamer en er in de keuken druk gerommeld wordt met potten en pannen. Dit probleem heb je uiteraard niet met een gesloten keuken, maar hier gaat het open en sociale aspect dan weer verloren. Ga je voor de gulden middenweg, namelijk een halfopen keuken, dan vermijd je dat bezoekers alles zien wat in de keuken gebeurt. Toch kunnen storende geluiden ook dan nog steeds hun weg naar de woonkamer vinden. Geen makkelijke keuze dus!

 • gesloten keuken keuken
 • open keuken gesloten keuken
 • inrichting keuken open keuken
 • halfopen keuken inrichting keuken
 • verlichting keuken halfopen keuken

Heel belangrijk: de gebruiksvriendelijkheid van je keuken

Heb je een keuze kunnen maken tussen een open, halfopen of gesloten keuken, dan kan je beginnen met de effectieve keukeninrichting. Naast een plekje waar het gezellig vertoeven is is een keuken ook een werkplek: gebruiksvriendelijkheid is dus een belangrijk aspect van elke keuken! Om je keuken zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken houd je best rekening met de zogenaamde keukendriehoek of werkdriehoek. Dit is een denkbeeldige driehoek die je kan tekenen tussen de spoelbak, het fornuis en de koelkast. Dit traject zal immers het vaakst worden afgelegd, waardoor het voor zich spreekt dat de afstand tussen deze drie plekjes best zo kort mogelijk wordt gehouden. Daarnaast is ook de hoogte van de verschillende werkplaatsen belangrijk (je wilt immers geen zere rug krijgen na het klaarmaken van je avondeten), en zijn voldoende stopcontacten een absolute must.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
keuken
keuken
keuken
keuken
keuken

Zorg voor sterke en makkelijk te reinigen materialen

Het koken van een lekkere maaltijd kan voor sommigen heel ontspannend zijn, maar als je achteraf uren moet poetsen is het plezier al snel ver zoek. Daarom kies je best voor materialen die niet enkel sterk zijn maar die je ook makkelijk kan schoonmaken. Tegels zijn bijvoorbeeld een erg geliefd materiaal voor de keuken; ze kunnen tegen een stootje, zijn hygiënisch en bestaan bovendien in allerlei vormen en kleuren. Zeker achter de spoelbak en het fornuis is ook een degelijke spatwand een absolute must. Vocht, vet en vuil worden erdoor opgevangen en na het koken kan je de spatwand netjes proper maken. Verder is ook het gebruikte materiaal voor het werkblad een belangrijk punt. Gelukkig heb je verschillende opties: een werkblad in hout, natuursteen, beton, ... Er zijn bijna eindeloos veel mogelijkheden! Ten slotte is ook het gekozen kraanwerk een belangrijke factor.


 • keuken keuken
 • gesloten keuken gesloten keuken
 • open keuken open keuken
 • inrichting keuken inrichting keuken

Zo kunnen kranen je keuken net dat tintje extra geven, maar is het ook essentieel dat ze krasbestendig zijn en makkelijk gereinigd kunnen worden.

Alles op zijn plaats dankzij voldoende opbergruimte

Potten, pannen, bestek, servies, etenswaren, en ga zo maar verder: in een keuken worden heel wat dingen opgeborgen. Om te vermijden dat je keukenkasten na verloop van tijd uitpuilen moet je dan ook voldoende opbergruimte voorzien bij het inrichten van je keuken. Vooral lades zijn erg handig in een keuken: je hebt onmiddellijk een overzicht van de inhoud en hoeft dus niet half in je kast te kruipen om te ontdekken wat er achteraan verscholen staat. Vergeet ook niet dat je zelfs de hoeken optimaal kan gebruiken, dankzij speciale hoekkasten met bijvoorbeeld draaiplanken of specifieke hoeklades. Voorts bestaan er ook allerlei inventieve opbergsystemen waardoor je elk vrij plekje van je keuken kan benutten.


Geen keukeninrichting zonder verlichting

Ten slotte is ook de verlichting een belangrijk onderdeel van je keukeninrichting. Er zijn namelijk twee vragen waarmee je rekening moet houden: "Heb ik genoeg licht om te doen wat ik moet doen?" en "Zorgt de verlichting voor een gezellige sfeer?". Gelukkig heb je keuze te over wat betreft de verlichting van je keuken en wordt ook ledverlichting steeds vaker in de keuken gebruikt. 


Deze energiezuinige lampjes kan je makkelijk en bijna onzichtbaar plaatsen, en ze zorgen zowel voor functioneel als voor esthetisch licht. Let er wel op dat je de gebruiksvriendelijkheid van je keuken ook doortrekt naar de verlichting: kies voor armaturen die makkelijk te reinigen zijn zodat vet en andere soorten vuil geen kans maken.

De keuken, het hart van je woning

Of je voorkeur nu uitgaat naar een moderne keuken of een landelijke keuken, de keukeninrichting is steeds erg belangrijk. Zo wil je vermijden dat je onnodig moet rondlopen, dat je keukenkasten uitpuilen en dat er niet voldoende stopcontacten zijn voor al je apparaten. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat het in jouw keuken heerlijk vertoeven is! Houd bij je keukeninrichting bijvoorbeeld de keukendriehoek in je achterhoofd, zorg voor een keuken die onderhoudsvriendelijk is en kies verlichting die zowel gezellig als handig is. Op die manier wordt jouw keuken gegarandeerd het favoriete plekje van het hele gezin!

 • gesloten keuken keuken
 • open keuken gesloten keuken
 • inrichting keuken open keuken
 • halfopen keuken inrichting keuken
 • verlichting keuken halfopen keukenkeuken gesloten keuken open keuken