Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De diverse taken van keukenverlichting

In een keuken is er altijd heel wat aan de gang. Groenten en fruit die een kopje kleiner gemaakt worden op het werkblad, een lekker stoofpotje dat staat te sudderen op het fornuis, heen-en-weer geloop met allerlei bestek en borden,... Maar in een keuken wordt niet alleen gewerkt: het is ook een gezellig plekje waar je bezoek kan ontvangen of waar je met je gezin kan bijkletsen na een drukke dag. De juiste keukenverlichting moet dan ook aan al deze situaties aangepast zijn. Maar op welke plaats moet die keukenverlichting nu eigenlijk exact terechtkomen? Dat lees je hier!


Eerst daglicht, dan keukenverlichting

Net zoals alle andere soorten verlichting verbruikt ook keukenverlichting energie, en die is niet gratis. Daarom zal men bij het ontwerpen van een keuken eerst en vooral proberen om het daglicht zo goed mogelijk te benutten. Dit kan bijvoorbeeld met een groot raam, waardoor je vaak ook meteen een perfect zicht hebt op de tuin. Op die manier creëer je niet alleen een natuurlijke soort keukenverlichting; vervelende karweitjes (en nu denken we allemaal tegelijk aan afwassen) zullen eveneens een beetje aangenamer worden met zicht op al dat groen. In theorie ideaal dus, maar in praktijk zal daglicht alleen niet genoeg zijn in de doorsnee keuken. Bijkomende keukenverlichting is dan ook een noodzaak!

De juiste keukenverlichting in de juiste zone

Dat keukenverlichting een noodzakelijkheid is, da's een feit. Een ander feit is dat je niet alle soorten keukenverlichting over dezelfde kam mag scheren.

  • keuken keukenverlichting
  • verlichting keuken
  • sfeerverlichting verlichting
  • daglicht sfeerverlichting
  • algemene verlichting daglicht

Een keuken bestaat namelijk uit verschillende zones die elk hun eigen, specifieke doel hebben. Zo worden de meeste keukens uitgerust met een centraal lichtpunt (oftewel de algemene verlichting) in combinatie met een aantal spots boven het werkblad, de spoelbak en de kookplaat (ook wel de taakverlichting genoemd). Hoewel deze twee soorten keukenverlichting elk een ander doel hebben, is het voor beide belangrijk dat ze geen verblindend effect hebben. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook zo min mogelijk zorgen voor schaduwvorming; niet zo'n eenvoudige taak dus...

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
keukenverlichting
keukenverlichting
keukenverlichting
keukenverlichting
keukenverlichting

Creëer sfeer met keukenverlichting

Daar komt nog eens bij dat de keuken hoe langer hoe meer een echte leefruimte wordt, zeker in woningen waar de open keuken overloopt in de woonkamer. Naast de twee bovenstaande soorten is sfeerverlichting dan ook een belangrijk aspect van de keukenverlichting. Lampjes met een warme kleur, keukenverlichting die je kan dimmen, moderne indirecte verlichting,... Kortom: lampen die geen té fel licht verspreiden en die het dus echt gewoon gezellig maken in je keuken.


  • keukenverlichting keukenverlichting
  • keuken keuken

Op die manier kan je 's avonds romantische dinertjes organiseren met je geliefde en zal je 's ochtends je ogen niet te hard pijnigen wanneer je pas wakker bent.

Vraag een specialist voor je keukenverlichting

In een multifunctionele ruimte als de keuken moet de keukenverlichting dus exact op de wensen en eisen van de bewoners worden afgestemd. Zie je het zelf niet echt zitten om te bepalen hoe dat juist moet gebeuren, dan kan je altijd de hulp inschakelen van een verlichtingsadviseur of keukenspecialist. Zij kunnen een specifiek lichtplan opstellen voor jouw keuken waar opstaat welke armaturen er komen, waar de lichtpunten best geplaatst worden,... Op die manier kan je er zeker van zijn dat je keukenverlichting mooi én functioneel zal zijn, zodat je altijd voldoende licht hebt om te koken (of om gezellig bij te kletsen bij een tas koffie en een koekje).


Keukenverlichting bij renovaties

Beeld je in: je hebt een nieuw huis gekocht, maar de keukenverlichting is nu niet meteen je van het. Ongezellige lampjes, véél te fel licht, of net te weinig licht om goed te zien wat je doet... Gelukkig kan je de keukenverlichting dan altijd nog aanpassen aan jouw smaak en jouw behoeften. Indien je echt nieuwe lichtpunten wil of bestaande lichtpunten wil verplaatsen, vraag je wel best de hulp van een elektricien (of op z'n minst iemand die een beetje verstand heeft van al die gekleurde kabeltjes). 


Zijn de armaturen écht niet je ding, dan kan je deze natuurlijk altijd gewoon vervangen door een meer modern exemplaar of door heuse design keukenverlichting.

Keukenverlichting: niet zomaar verlichting

De juiste combinatie van sfeerverlichting en functionele verlichting, da's wat een keuken nodig heeft. Daarom wordt keukenverlichting ingedeeld in drie groepen: algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Terwijl de algemene verlichting meestal op zich wordt genomen door een plafondlamp, zullen verschillende spotjes ervoor zorgen dat de werkplaatsen voldoende belicht worden. De sfeerverlichting heeft op zijn beurt dan weer de taak om het geheel een gezellige touch te geven. Geraak je er zelf niet echt uit welke keukenverlichting nu juist geschikt is voor jouw keuken, of waar je de verschillende lichtpunten moet plaatsen? Dan kan je steeds beroep doen op een verlichtingsadviseur of keukenspecialist. Zij kunnen wonderen verrichten voor jouw keukenverlichting!

  • keuken keukenverlichting
  • verlichting keuken

keukenverlichting keuken verlichting