Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Maak je keuken veilig voor kinderen

De keuken is een plek waar iedereen graag vertoeft. Lekker eten, gezellig samenzijn, kinderen die er hun huiswerk maken... Tegelijkertijd is de keuken ook een plaats waar veel gevaren op de loer liggen voor jonge kinderen. Net zij vinden het immers geweldig om hier op ontdekking uit te gaan. Het is dan ook niet voor niets dat de meeste ongevallen met brand- en snijwonden bij kinderen gewoon thuis in de keuken gebeuren. Opletten voor grijpgrage kinderhandjes in de keuken is dus de boodschap!


Probeer een kindvriendelijke keuken te ontwerpen

Wanneer je een volledig nieuwe keuken laat maken zijn er sowieso een aantal dingen waar je op voorhand al rekening mee kan houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de oven en microgolf op een veilige hoogte worden geïnstalleerd, maar let natuurlijk wel op dat je zelf alles er nog makkelijk kan insteken en uithalen. Heb je de oven op een lagere hoogte ingepland, koop dan zeker eentje die aan de buitenkant niet heet wordt. De meeste moderne toestellen hebben deze eigenschap sowieso maar de oudere exemplaren durven nogal eens heet worden. Bovendien kan je ook een oven met kinderslot kopen, net zoals een kookplaat met deze beveiliging. Weet je nog niet wat voor kookplaat je wilt aanschaffen, dan is een inductieplaat zeker het overwegen waard.

 

Deze koelt namelijk sneller af en warmt enkel als er potten of pannen opstaan. Neem je deze weg, dan schakelt de plaat vanzelf weer uit. Ten slotte kan je je nieuwe keuken uitrusten met keukendeurtjes en lades die automatisch zacht sluiten (in plaats van met een klap dicht te vallen), om te voorkomen dat kleine kindervingertjes geplet worden.

Een bestaande keuken kindvriendelijk maken

Natuurlijk hoef je niet meteen je hele keuken uit te breken om deze veilig te maken voor kleine bengeltjes. Om te voorkomen dat je kinderen gevaarlijke dingen uit de kasten halen, kan je bijvoorbeeld speciale slotjes kopen die je op lades en kasten kan plaatsen waar breekbaar of scherp materiaal in zit. Daarnaast bestaan er ook ladestoppers die enerzijds verhinderen dat kinderen een hele lade kunnen uittrekken en anderzijds ervoor zorgen dat er geen vingertjes tussen de lade komen te zitten. Hoekbeschermers zijn dan weer handig om op scherpe randen van kasten of werkbladen te plaatsen, en speciale rekjes voor je fornuis of kookplaat beletten dat de kleinsten hun handjes kunnen verbranden.


  • keukens keuken
  • keuken kinderen keukens
  • keuken ontwerpen keuken kinderen
  • nieuwe keukens keuken ontwerpen
  • oven nieuwe keukens

Algemene tips voor kindvriendelijke keukens

Het kindvriendelijk maken van je keuken hoeft dus helemaal niet zo drastisch te zijn; zelfs door gewoon op een aantal simpele dingen te letten kunnen al heel wat ongelukjes vermeden worden. Zorg er bijvoorbeeld steeds voor dat handvaten of stelen van potten en pannen niet over de kookplaat heen uitsteken (aangezien deze wel héél interessant zijn om naar te grijpen). Laat om deze reden ook nooit gerechtjes op het vuur pruttelen zonder toezicht en houdt zéker de friteuse altijd goed in de gaten. Schoonmaakmiddelen, lucifers en aanstekers geef je dan weer best een plekje in een hoge kast of achter slot en grendel, net zoals keukenhulpjes die best niet blijven rondslingeren. Tafellakens laat je eveneens beter achterwege (kinderhandjes beginnen namelijk al snel te kriebelen om hier eens aan te trekken), en ten slotte moet je ook voorzichtig zijn met vuilbakjes. Deze kunnen immers glas, scherven of restanten van schoonmiddelen bevatten en horen dus buiten het bereik van kinderen te staan.


Geniet van je keuken met het hele gezin

Terwijl volwassenen meestal wel bekend zijn met de gevaren van een keuken, is dit bij kinderen niet altijd het geval. Het is dan ook de taak van de ouders om de keuken zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Ga je een volledig nieuwe keuken bouwen, dan kan je al bij het ontwerpen op een aantal dingen letten. Een oven die niet heet wordt langs de buitenkant, een inductieplaat die snel afkoelt en automatisch afspringt, enzovoort. Er zijn dus verschillende opties voor nieuwe keukens maar ook een bestaande keuken kan je met enkele simpele middeltjes kindveilig maken. Ladestoppers en speciale sloten zullen bijvoorbeeld al heel wat ongemak kunnen verhinderen. Ten slotte zijn er ook nog een aantal eenvoudige tips die je kan opvolgen om ervoor te zorgen dat je keuken een veilig terrein wordt voor de kleinste bengels!


keuken keukens keuken kinderen