Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin!

Gezinnen met kinderen kunnen het beamen: tijdens het aanleggen van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met je kleine bengels. In hun ogen is de tuin namelijk één groot speelparadijs, waarin gevaren onbestaande zijn. Toch kan zelfs de eenvoudigste tuin soms onveilig zijn voor kinderen. Heb je dus al kindjes of gaat je kinderwens binnenkort in vervulling, probeer je tuin dan zo kindvriendelijk mogelijk te maken. In dit artikel geven we je alvast enkele tips mee om een kindvriendelijke tuin te ontwerpen, waar je kleine spruiten naar hartelust kunnen ravotten... Zónder dat jij je zorgen moet maken!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
kindvriendelijke tuin
kindvriendelijke tuin
kindvriendelijke tuin
kindvriendelijke tuin
kindvriendelijke tuin

Plant gras voor een zachte ondergrond

Omdat valpartijen tijdens het spelen onvermijdelijk zijn is het belangrijk om een zachte ondergrond te voorzien. Gras is daarvoor een ideale keuze, want dit zachte materiaal is in staat om een val enigszins te breken. Bovendien is speelgras speciaal ontwikkeld om tegen een stootje te kunnen en is het bestand tegen regelmatige betreding. Zo kunnen je kinderen veilig rollebollen in de tuin, zonder een kale woestenij achter te laten. Perfect voor een kindvriendelijke tuin dus!

Houd alles binnen de perken met een omheining

Dankzij het gras kan je erop rekenen dat je kinderen op een zacht bedje terechtkomen wanneer ze vallen. De volgende stap is ervoor zorgen dat je bengels niet uit de tuin kunnen ontsnappen. Kinderen kennen immers geen grenzen en zullen bij de minste onoplettendheid de tuin uitglippen om de wijde wereld (of op zijn minst de tuin van de buren) te gaan verkennen. Gelukkig volstaat een goede draadafsluiting meestal al om zelfs de meest vindingrijke avonturiertjes op hun plaats te houden.


Kies zorgvuldig de beplanting van je tuin

Een kindvriendelijke tuin houdt ook rekening met de planten die in de tuin worden geplaatst, aangezien bepaalde plantensoorten uiterst giftig zijn. Dit is een feit waarvan de meeste volwassenen niet op de hoogte zijn; laat staan een nieuwsgierig kind. Planten zoals goudenregen, nachtschade, wolfskers, buxus en taxus kan je daarom best vermijden. Wil je een kindvriendelijke tuin ontwerpen, vraag dan ook eens raad aan je tuinarchitect of tuinaannemer. Hun biologische kennis is meestal uitgebreid genoeg om te weten welke planten geschikt zijn voor een kindvriendelijke tuin.

 
Een kindvriendelijke tuin houdt ook rekening met de planten die in de tuin worden geplaatst, aangezien bepaalde plantensoorten uiterst giftig zijn.

Koop speeltoestellen voor gegarandeerd speelplezier

Een tuin met wat gras is leuk om te spelen, maar om absoluut speelplezier te garanderen zijn er diverse kant en klare speelhuisjes en speeltoestellen op de markt. Deze toestellen voldoen vrijwel altijd aan de strengste veiligheidseisen, maar toch is het aan te raden om regelmatig eens te controleren of de toestellen nog stabiel en stevig zijn. Het is ook belangrijk om de speeltuigen op een goede ondergrond te plaatsen. Een laagje zand of gazon volstaan meestal wel, terwijl verhardingen minder geschikt zijn. Je kan een harde ondergrond wel verzachten door hem te bedekken met rubberen tegels. Houd ook steeds rekening met de vermelde leeftijdscategorieën. Kinderen worden nu eenmaal zwaarder en groter en niet ieder speeltuig is geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Naast allerlei speeltoestellen is er ook nog steeds de goede oude zandbak. Zeker voor de allerkleinsten kan een zandbak voor urenlang speelplezier zorgen. Een afdekking is hier wel aan te raden om het zand droog te houden en ervoor te zorgen dat huisdieren geen ongewenste cadeautjes achterlaten in het zand.


  • tuin kindvriendelijke tuin
  • kindvriendelijke tuin ontwerpen tuin
  • gras kindvriendelijke tuin ontwerpen
  • speeltoestellen gras
  • omheining speeltoestellen

Opletten geblazen met zwembaden en vijvers

Zwembaden en vijvers mogen voor volwassen dan wel een vorm van luxe betekenen, voor kinderen behoren ze tot een van de grootste gevaren die een tuin kan herbergen. Ook al proberen ouders hun kinderen in de buurt van een zwembad of vijver zo goed mogelijk in de gaten te houden, nog steeds gebeuren er wereldwijd heel wat ongevallen met dodelijke afloop. Een stevige zwembadoverdekking of tijdelijke vijveromheining is dus een absolute noodzaak, net zoals stevige netten die over het water gespannen kunnen worden.

Wat maakt een tuin kindvriendelijk?

Een kindvriendelijke tuin vertrekt vanuit het idee dat kinderen nieuwsgierig van aard zijn. Vooral jonge kinderen verkennen namelijk de wereld om zich heen door alles aan te raken en te proeven, een karaktertrekje dat helaas ook wel wat gevaren inhoudt.


Door hiermee rekening te houden tijdens het ontwerpen en inrichten van de tuin kunnen heel wat risico's uitgesloten worden. Bovendien vinden kinderen het leuk om onbezonnen te ravotten in de tuin. Vermijd daarom obstakels zoals bloembakken en –potten, waarover gestruikeld kan worden. Let ook op met scherpe randen, stenen of planten met stekels. Om je kinderen bezig te houden kan je ten slotte ook een mogelijkheid voorzien om een kamp of boomhut te bouwen, en kan je een plekje maken waar je kinderen zelf wat bloemen, fruit of groenten kunnen telen. In een kindvriendelijke tuin kunnen de kleinsten naar hartelust stoeien terwijl de ouders relaxen in de zon: een waar paradijs voor jong en oud dus!

kindvriendelijke tuin tuin kindvriendelijke tuin ontwerpen