Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Kleiklinkers of keramische klinkers

Tuinpaadjes, opritten, terrassen enzovoort: kleiklinkers behoren tot de meest gebruikte materialen voor allerlei soorten verhardingen, en da's niet zo verwonderlijk. Deze keramische klinkers worden namelijk gemaakt van klei die gedroogd en vervolgens gebakken wordt op zeer hoge temperaturen. Deze sterke basis zorgt ervoor dat kleiklinkers heel wat positieve eigenschappen bezitten. Bovendien worden kleiklinkers al eeuwenlang gebruikt en hebben ze hun kwaliteit ondertussen dus dubbel en dik bewezen!


Kleiklinkers voor eender welke bouwstijl

Kleiklinkers passen werkelijk bij elk type woning. Je kan ze namelijk vinden in heel wat verschillende kleuren zodat je ze perfect kan afstemmen op de gevelstenen van je huis. Bovendien zijn er diverse afwerkingen mogelijk, waardoor de kleiklinkers zowel voor een landelijke als voor een meer moderne touch kunnen zorgen. Ook wat betreft de legpatronen kan je je van je meest creatieve kant laten zien. Kleiklinkers kunnen namelijk in allerlei mogelijke patronen geplaatst worden, maar een stevige ondergrond als basis is wel altijd een noodzakelijke vereiste.

Nog meer voordelen van kleiklinkers

Natuurlijk is hun veelzijdigheid niet het enige voordeel dat kleiklinkers te bieden hebben. Zo hebben ze ook een geringe porositeit waardoor de vorming van algen en mos amper voorkomt (tenzij in de voegen op schaduwrijke plekjes).

  • keramische klinkers kleiklinkers
  • klinkers keramische klinkers
  • kleiklinkers leggen klinkers
  • verhardingen kleiklinkers leggen
  • tuinpaadjes verhardingen

Deze eigenschap zorgt er ook voor dat kleiklinkers heel vorstbestendig zijn, zodat ze er na een ijskoude winter nog steeds even mooi uitzien. Een ander voordeel is hun kleurvastheid. Er worden immers geen kleurpigmenten gebruikt vermits de kleur van de klinkers afhangt van de gebruikte kleisoort. Wat betreft het onderhoud kan je gewoon af en toe eens rondgaan met je tuinspriet en indien nodig kan je ook anti-mosproducten gebruiken. Weinig onderhoud in combinatie met verhardingen die er prachtig blijven uitzien: met kleiklinkers is het mogelijk!

  • kleiklinkers kleiklinkers
  • keramische klinkers keramische klinkers
  • klinkers klinkers
  • kleiklinkers leggen kleiklinkers leggen
  • verhardingen verhardingen

Opgelet wanneer je kleiklinkers gaat leggen

De kwaliteit van kleiklinkers is normaal gezien bijzonder goed, maar dit hangt wel af van de plaatsing. Zo is een degelijke fundering super belangrijk om in de toekomst geen verzakkingen te krijgen, wat vooral geldt voor een oprit. Na het leggen van kleiklinkers wacht je dan ook best zo'n twee weken om je auto erop te zetten, en zelfs tot drie weken indien er ook vrachtverkeer over moet. Hierdoor heb je trouwens tijd genoeg om de voegjes op te vullen met zand. Het is namelijk heel belangrijk dat je deze goed blijft opvullen tot er geen gaatjes meer tevoorschijn komen. Een paar weken borstelplezier gegarandeerd dus! Kleiklinkers zijn wel niet 100% maatvast zodat het soms wat moeilijker kan zijn om een mooi ogend geheel te krijgen, maar dit behoort nu eenmaal ook tot de charme van kleiklinkers.


Kleiklinkers in soorten en maten

De alom bekende keramische klinkers of kleiklinkers worden al eeuwenlang gebruikt voor de meest uiteenlopende verhardingen. Zo gebruikte men ze vroeger zelfs om wegen mee aan te leggen, waardoor ze hun goede kwaliteit toch wel ten volste bewezen hebben. Kleiklinkers zijn namelijk heel erg duurzaam, vereisen niet zo veel onderhoud en zullen niet gauw verdwijnen onder een laagje mos of algen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in allerlei formaten en kleuren, waardoor ze perfect passen bij diverse bouwstijlen.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonklinkers , Houtcomposiet terras , Houten terras , Kleiklinkers
kleiklinkers keramische klinkers klinkers