Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Tips voor een kleine badkamer

De badkamer als oase van totale rust, zalig! Jammer genoeg ziet de realiteit er vaak anders uit. Snelsnel de douche in, je knie stoten tegen de kast, bijna uitschuiven op het badkamertapijtje,... Onthaasten is er vaak niet echt bij. Het is trouwens niet enkel de tijd die ontbreekt: dikwijls laat ook de badkamerinrichting zelf te wensen over. Zeker bij een kleine badkamer is het al snel een heuse opdracht om deze mooi én praktisch in te richten. Daarom geven wij je met plezier een aantal handige tips voor een kleine badkamer! Met de juiste inrichting kan je immers makkelijk een ideaal plekje creëren voor échte verwenmomenten.

De badkamer in de 21ste eeuw

De moderne eeuw brengt heel wat moderne wensen met zich mee. Een badkamer moet dan ook niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens een echt verwenoord waar je de hectische dag van je af kan spoelen. In een nieuwbouwwoning heb je op dit vlak redelijk wat vrijheid: hoe groot wordt de badkamer, wil ik speciale hoekjes en kantjes, voorzie ik ruimte voor een kingsize badkuip, ... Bij een renovatie liggen de kaarten echter anders. In oudere woningen kan een kleine badkamer bijvoorbeeld wel eens roet in het eten gooien.

Een kleine badkamer renoveren

Bij een renovatiewoning moet je natuurlijk werken met wat je hebt. Als je geluk hebt bestaat de mogelijkheid misschien wel om de kleine badkamer uit te breiden, maar dat brengt vaak heel wat breek- en verbouwingswerken met zich mee. Beter is dan ook om een paar handige tips en tricks in je achterhoofd te houden bij het inrichten van een kleine badkamer. Een vuistregel is in ieder geval om de badkamer niet té vol te proppen. Voorzie daarom zeker en vast voldoende bewegingsruimte, ook met het oog op de toekomst. De kans bestaat immers dat jij of je partner op oudere leeftijd minder mobiel worden en dan is voldoende bewegingsruimte toch wel een echte must in de badkamer.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
kleine badkamer
kleine badkamer
kleine badkamer
kleine badkamer
kleine badkamer

Een slimme indeling van de badkamer

Wie geen grote badkamer heeft, die moet slim zijn! (Of hoe ging dat spreekwoord ook alweer?) Door gewoon een aantal praktische ideetjes toe te passen op vlak van de indeling, zal een kleine badkamer er bijvoorbeeld toch ruim en opgeruimd uitzien. Onze tips:

 • Hoeken hoeven geen verloren ruimte te zijn in je badkamer: met een hoekbad of hoekwastafel kan je deze plekjes optimaal benutten. Voor speciale hoekjes en kantjes kan je trouwens ook badkamerkasten op maat laten maken.
 • Het is geen nieuwtje, maar een douche neemt veel minder plaats in beslag dan een bad. Wil je toch echt wel een bad én een douche in je badkamer, kies dan voor een bad/douche combinatie.
 • Grote, zware radiatoren worden best vermeden in een kleine badkamer. Kies beter voor minder zichtbare verwarmingselementen die minder plaats in beslag nemen.
 • Opbergruimte is van het grootste belang, zowel in grote als in kleine badkamers. Plaats daarom badkamermeubels met een maximum aan opbergruimte, en dus geen hoge lades die bijvoorbeeld maar half gebruikt worden.
 • In plaats van deuren met een scharnier kan je ook gaan voor een schuifdeur in je badkamer. Plaatsbesparend en trendy: twee vliegen in één klap!

 • kleine badkamer kleine badkamer
 • badkamer badkamer
 • tips kleine badkamer tips kleine badkamer
 • kleine badkamer renoveren kleine badkamer renoveren
 • inrichten kleine badkamer inrichten kleine badkamer
 • oplossingen kleine badkamer oplossingen kleine badkamer
 • kleine badkamer kleine badkamer
 • badkamer badkamer
 • tips kleine badkamer tips kleine badkamer
 • kleine badkamer renoveren kleine badkamer renoveren

Je kleine badkamer optisch vergroten

Naast de indeling zijn er ook nog een paar andere trucjes die je uit je mouw kan schudden. Met de volgende tips kan je je kleine badkamer optisch vergroten en ontpop je je tot een echte meester-illusionist!

 • Een eerste tip is om grote spiegels te gebruiken in je badkamer. Zo zal je de ruimte groter doen lijken dan ze eigenlijk is.
 • Gebruik lichte, neutrale kleuren voor zowel de vloeren als de wanden en de badkamermeubels. Probeer drukke motiefjes en donkere kleuren dus te vermijden! Wil je toch donkere tegels of tegels met een motief, combineer deze dan met een voegkleur die nauw aansluit bij de tegelkleur.
 • Kies liever grote tegels dan kleine. Mozaïektegels kunnen eventueel gebruikt worden als accent, maar overdrijf hier zeker niet mee.

 • Douchewanden en deuren met helder glas vormen geen visuele barrière en geven dus ademruimte in een kleine badkamer.
 • Probeer je vloer zo open mogelijk te houden om je badkamer groter te laten lijken. Een zwevend badkamermeubel krijgt bijvoorbeeld de voorkeur, net zoals een toilet in hangmodel. Ook een inloopdouche zal hier zijn steentje toe bijdragen.
 • Een laatste tip is om voldoende licht te voorzien in de badkamer, en dan bij voorkeur daglicht. Licht staat immers voor ruimte!

De do-it-yourself badkamer

Ga je helemaal zelf aan de slag om je badkamer in te richten? Maak dan voor de zekerheid eerst een schaaltekening van de ruimte om de afmetingen van het meubilair te controleren. Eventueel kan je ook de meubeltjes uitknippen op schaal, zodat je deze makkelijk kan inpassen in je mini-badkamer en naar hartelust kan verschuiven. Vergeet trouwens niet om ook de ruimte aan te duiden voor de aan- en afvoer en om de richting aan te geven waarin de deurtjes en lades opengaan.

Ben je toch niet echt zeker van de DIY-inrichting van je badkamer? Dan kan je aankloppen bij een interieurarchitect of badkamerspecialist, of inspiratie gaan opdoen op bouw- en woonbeurzen of in de toonzalen van fabrikanten.

Oplossingen voor een kleine badkamer

De hedendaagse, 21ste eeuwse badkamer heeft heel wat taken om te vervullen. Zo moet ze niet enkel mooi zijn maar moet ze eveneens praktisch worden ingericht en toch nog voldoende ruim zijn. Bij een grote badkamer is dit geen enkel probleem, maar voor kleine badkamers kan dit al wat moeilijker zijn. Gelukkig zijn er een aantal handige tips en tricks die je kan gebruiken bij het inrichten, zodat zelfs de kleinste badkamer een zalig paradijsje kan worden!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Bad , Badkamermeubel , Douche , Kleine badkamer inrichten
kleine badkamer badkamer tips kleine badkamer