Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De koelkast die bij jouw keuken past

Een klein model of een gigantisch Amerikaans exemplaar, vrijstaand of net naadloos ingebouwd, met of zonder vriesvak, ... De koelkast mag dan wel een standaard apparaat zijn dat je in elke keuken terugvindt, maar qua mogelijkheden en opties is geen enkele koelkast gelijk. Dat geldt trouwens ook voor de vormgeving. Hoewel de meeste mensen nog steeds kiezen voor de inbouw koelkast mag de nieuwe generatie koelkasten namelijk best in volle glorie gezien worden.

De ijskast of koelkast

Een keuken zonder koelkast: da's nu eenmaal écht geen optie. Zonder koelkast (of ijskast, zoals sommigen dit apparaat ook noemen) is het immers niet mogelijk om bepaalde voedingswaren lang te bewaren. Bacteriën zetten namelijk een proces in werking dat ervoor zorgt dat voeding stilletjesaan bederft, en het enige dat dit proces kan vertragen is koude: net wat een koelkast te bieden heeft dus! Om dit te doen gaat een koelkast de warmte in het koelvak opnemen om deze vervolgens via een ingebouwd roostertje aan de omgeving weer af te geven. De werking kan je dan ook een beetje vergelijken met die van een warmtepomp, maar dan in de omgekeerde richting. Sommige koelkasten zijn bovendien uitgerust met een functie waarmee je de temperatuur en zelfs luchtvochtigheid in bepaalde gedeeltes kan instellen. Zeker voor fruit, groenten, vlees of vis is dit zeer interessant, want dit laat toe dat deze producten langer vers blijven.

Matig je verbruik met een energiezuinige koelkast

Een koelkast is een van die apparaten die 24 uur op 24 elektriciteit verbruiken. Het koelproces moet immers voortdurend in werking blijven, want anders verliest de koelkast zijn nut. Daarom is het erg belangrijk om een energiezuinige koelkast te kiezen; iets wat je zeer duidelijk zal voelen aan je elektriciteitsfactuur. Om te bepalen welke koelkast al dan niet zuinig omspringt met energie werden er algemene energieklassen opgesteld. Deze gaan van A tot G, waarbij klasse A (of beter nog: A+ of A+++) het energiezuinigst is, terwijl klasse G energie vreet en dus beter te vermijden is. Deze energieklassen gelden trouwens voor alle huishoudtoestellen. Ook door je koelkast een goed plekje te geven kan je ervoor zorgen dat ze niet te veel energie verbruikt. Plaats je koelkast bijvoorbeeld niet naast een radiator of warmte-afgevend keukenapparaat. Ze zal dan immers harder moeten werken (en meer energie verbruiken) om de boel koud te houden.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
koelkast
koelkast
koelkast
koelkast
koelkast

Een koelkast met vriesvak op maat

Naast de algemene indeling in energieklassen worden koelkasten met een vriesvak eveneens ingedeeld aan de hand van het koelvermogen van hun vriesgedeelte. Dit wordt aangegeven met sterretjes, waarbij 1 ster overeenkomt met -6°C. Deze temperatuur is prima voor het maken van ijsblokjes, maar is minder geschikt om producten gedurende een lange tijd te bewaren. 4 sterren is dan weer het maximum: deze koelkasten laten toe om voedingswaren zonder problemen in te vriezen en te bewaren.

Een nieuwe koelkast kiezen

De grootte van een koelkast wordt best afgestemd op het aantal personen in het gezin. Een propvolle koelkast waarin je niets terugvindt (of erger: niets meer bij krijgt) is immers een alom gekende frustratie die gepaard gaat met te kleine koelkasten... Specialisten raden daarom een koelkast aan van 100 liter voor 1 persoon, met 50 liter extra per bijkomend persoon. Je kan je koelkast trouwens ook uitbreiden met allerlei snufjes. Denk maar aan een ijsmaker of ijsblender, een functie om drinkwater te filteren (hiervoor is een aansluiting op de waterleiding wel noodzakelijk), de optie "superkoelen" (om tijdelijk producten snel te koelen of in te vriezen), of zelfs een koelkast met het no frost systeem. Bij deze laatste zal je je koelkast nooit nog manueel moeten ontdooien: een echte aanrader! Nog een interessant puntje is het geluidsniveau van koelkasten. Heb je bijvoorbeeld een open keuken die aansluit op de woonkamer, dan kan je een brommende koelkast wel missen. Als je koelkast in de berging of garage staat is dat natuurlijk minder belangrijk.

Laat je warm maken voor een moderne koelkast

Een koelkast is een echte must have voor elke keuken. Dit betekent echter niet dat alle koelkasten hetzelfde zijn: je hebt immers heel wat opties om de (voor jou) ideale koelkast te vinden! Zowel met het oog op je energiefactuur als wat betreft het milieu is het bijvoorbeeld erg belangrijk om een zuinige koelkast te kopen. Afhankelijk van jouw plannen met het vriesvak kan je ook kiezen tussen 1 of meerdere sterretjes bij een koelkast met koel- en vriescombinatie, en uiteraard speelt ook de grootte van je gezin een belangrijke rol. Voorts behoort ook een stille koelkast tot de opties en zijn er een heleboel extraatjes om jouw ijskast mee uit te breiden.


koelkast koelkasten zuinige koelkast