Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Geen keuken zonder kookplaat

Iedereen kent nog wel het imposante fornuis uit grootmoeders tijd, inclusief een grote bakoven en stevige kookplaten. Vroeger kon je dit gevaarte in heel wat keukens terugvinden, maar gaandeweg gingen we steeds subtielere manieren zoeken om ons potje te koken. Hoewel de grote fornuizen van vroeger soms nog wel een gepast plekje vinden in meer klassieke of nostalgische keukenstijlen, zullen het dan ook vooral de moderne, ingebouwde kookplaten zijn die je tegenwoordig in menig keuken ziet schitteren. Op gas of elektriciteit, vitrokeramisch of inductie, met allerlei snufjes of gewoon simpel... Wij vertellen je met plezier wat meer over de kookplaat anno 21ste eeuw!

Verschillende soorten kookplaten

Over het algemeen kan je kookplaten indelen in twee grote groepen, namelijk de kookplaten op gas en diegene op elektriciteit. Uiteraard hebben beide soorten hun specifieke voor- en nadelen, die je voor jezelf tegen elkaar moet afwegen. Zo zal de ene zweren bij een gaskookplaat terwijl de andere dan weer veel liever kokkerelt op een elektrisch exemplaar. Wil je daarom liever zelf kunnen oordelen over de voor- en nadelen van deze soorten kookplaten, lees dan zeker de artikels over de gaskookplaat en de elektrische kookplaat!

De hedendaagse kookplaat denkt aan alles

De fabrikanten van de moderne kookplaten hebben dus hun best gedaan om voor ieder wat wils te creëren! Daarnaast hebben ze zich ook ingezet om het koken op een kookplaat zo eenvoudig en aangenaam mogelijk te maken. Moderne kookplaten zijn dan ook erg veilig en kunnen zelfs uitgerust worden met een aantal kindveilige snufjes. Denk hierbij aan een speciaal kinderslot dat je hele kookplaat vergrendelt, zodat kleine kinderen niet per ongeluk het vuur kunnen opzetten. Andere snufjes zijn een timer (die je kan programmeren per zone en welke afslaat wanneer de tijd verstreken is), en diverse soorten beveiliging tegen bijvoorbeeld overkoken en oververhitting.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
kookplaat
kookplaat
kookplaat
kookplaat
kookplaat

Gezellig samen aan de kookplaat

Wat betreft de verschillende pitten op een kookplaat werden deze vroeger standaard achter elkaar gezet, met bijvoorbeeld twee pitten vooraan en nog eens twee achteraan. Tegenwoordig wordt deze ordening echter maar al te vaak doorbroken en is het geen verrassing meer om een kookplaat te zien waarvan de pitten meer naast elkaar staan. Zo kan je makkelijker manouvreren tussen al je potten en pannen én wordt de kans op ongelukjes veel kleiner indien je graag kokkerelt met z'n tweetjes. Om deze reden plaats je een kookplaat ook best niet in een hoek of naast een hoge kast of koelkast. Je zal immers al gauw merken dat vrije ruimte naast je kookplaat toch wel erg handig is!

De bedieningsmogelijkheden van een kookplaat

Om een kookplaat te bedienen zijn er tal van mogelijkheden. Zo zijn kookplaten met de alom bekende draaiknoppen nog steeds erg populair, zeker ook omdat ze ondertussen toch al in een moderner jasje werden gestoken. Iets hipper zijn natuurlijk de elektronische knopjes. Zeker bij een vlakke kookplaat zorgen deze voor een strakke, egale look waarbij je kookplaat en de knoppen één groot geheel vormen. Bovendien zijn een kinderslot en een pauzetoets hier vaak bij inbegrepen. Ook leuk én hip zijn de bedieningsmogelijkheden met een slider. Deze moet je met je vinger verslepen tot de gewenste temperatuur; iets wat vooral de doorgewinterde smartphone-gebruiker snel onder de knie zal hebben!

De juiste kookplaat kopen, dat doe je zo

Wanneer je een kookplaat gaat kopen zijn er natuurlijk een aantal dingen waarop je moet letten. Een eerste keuze die je moet maken zal bijvoorbeeld de energiebron zijn. Kies je een elektrische kookplaat of eentje op gas? Wanneer je een volledig nieuwe woning gaat bouwen moet je deze keuze zeker op tijd maken. Indien je kiest voor een elektrische kookplaat moet er immers een stopcontact voorzien worden met een correct vermogen, terwijl een gaskookplaat (logischerwijze) een gasaansluiting nodig heeft op de plaats waar de kookplaat zal komen. Ga je een keuken renoveren? Dan zal je keuze wat beperkter zijn, aangezien je eerst moet bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Je kookplaat vervangen door een nieuw exemplaar

Wanneer je een verouderde kookplaat wil vervangen door een nieuw exemplaar van dezelfde soort (bijvoorbeeld beide een gaskookplaat), dan zal dit in principe niet zo'n moeilijke klus zijn. Wel moet je onder andere letten op de afmetingen van de uitsparing in het werkblad en op de breedte van je dampkap. Wil je een bestaande kookplaat vervangen door een andere soort, dan is dit eveneens perfect mogelijk. Een specifiek aandachtspuntje is dan wel de elektrische aansluiting. Een elektrische kookplaat moet immers op een aparte stroomkring worden aangesloten om overbelasting te voorkomen. Heb je hier zelf niet echt verstand van? Vraag dan de hulp van een vakman!

De kookplaat als must voor je keuken

De kookplaten die in onze moderne keukens prijken zijn niet meer echt te vergelijken met die van vroeger. Hoewel een fornuis uit grootmoeders tijd heel wat plaats in beslag nam, is een kookplaat vandaag de dag liefst zo egaal en geïntegreerd mogelijk. Naast opvallende, ronde knoppen kan je daarom ook kiezen voor bijna onzichtbare knoppen, in combinatie met diverse snufjes die het koken nóg aangenamer of veiliger maken. Denk aan pitten die eerder naast elkaar staan (zo loop je elkaar minder voor de voeten indien je graag samen met je partner kookt), een timer, een kinderslot, ... Een moderne kookplaat, of ze nu werkt op gas of elektriciteit, heeft dus heel wat te bieden!
kookplaat kookplaten elektrische kookplaat