Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een kurkvloer: warm en milieuvriendelijk

Doet kurk je enkel denken aan wijnflessen en bruinachtige motieven? Dan is het hoognodig om dat idee een beetje bij te schaven! Tegenwoordig wordt kurk namelijk maar al te vaak gebruikt als vloerbekleding (en dus niet enkel om je wijnfles af te sluiten) en is het eveneens verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en kleuren. En da's geen wonder: met zijn warme uitstraling en veelzijdige karakter past een kurkvloer werkelijk overal. De dag van vandaag vind je kurkvloeren dan ook steeds vaker terug in de meest uiteenlopende woningstijlen!

Een milieuvriendelijke kurkvloer

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijke vloer? Dan is kurk zeker en vast een kanshebber om in jouw woning terecht te komen. Dit materiaal wordt namelijk gewonnen uit de schors van de kurkeik, die na het ontginnen weer aangroeit en zo'n negen jaar later opnieuw "geoogst" kan worden. Eén boom kan dus heel wat interieurs voorzien van een prachtige kurkvloer (mits een beetje geduld)! Daar komt nog eens bij dat kurkvloeren biologisch afbreekbaar zijn en dat ze makkelijk gerecycleerd kunnen worden, wat deze vloerbekleding 100% ecologisch maakt. Wil je de natuur dus zo weinig mogelijk belasten met jouw interieurwensen, dan is een kurkvloer de ideale keuze.

Voordelen van een kurkvloer

Naast het feit dat ze milieuvriendelijk zijn hebben kurkvloeren nog heel wat andere voordelen te bieden. Zo voelt kurk altijd warm en zacht aan en zal het bovendien uitstekend akoestisch isoleren. Hierdoor heb je geen problemen met weergalmende geluiden van bijvoorbeeld hoge hakken: zeker in appartementen een zéér grote troef! Verder is ook het antistatische karakter van een kurkvloer bijzonder interessant voor personen met een stofallergie. Een klein minpuntje ligt misschien wel in de combinatie met vloerverwarming. Zo zal een kurkvloer heel goed thermisch isoleren, waardoor de warmte van de vloerverwarming minder snel door de kurkvloer heen voelbaar zal zijn. Toch hoef je niet te vrezen voor koude voeten, omdat kurk van nature sowieso al warm aanvoelt.

Tips voor het plaatsen van een kurkvloer

Wanneer je een kurkvloer gaat plaatsen is het erg belangrijk dat deze terechtkomt op een droge en effen ondergrond. Oneffenheden zullen immers niet enkel zichtbaar blijven, ze zullen ook door de afgewerkte kurkvloer heen voelbaar zijn. Indien je gaat renoveren kan de kurkvloer heel eenvoudig op de bestaande harde vloer gelegd worden (op voorwaarde dat deze dus perfect egaal is), terwijl het bij nieuwbouw belangrijk is dat de ondervloer of chape voldoende droog is alvorens aan de slag te gaan met de kurkvloer. Wil je het egaliseren vermijden? Dan kan een zwevende plaatsing ook interessant zijn. Hierbij wordt de kurkvloer met een eenvoudig kliksysteem in elkaar geschoven. Een egalisatie van de ondergrond is dan in principe niet nodig, maar in sommige gevallen wordt dit toch aangeraden (zeker als de ondergrond heel onregelmatig is).

Afwerking laat je langer van je kurkvloer genieten

Na de plaatsing wordt de kurkvloer gevernist, zodat hij in feite een beschermlaagje krijgt. Hierdoor zal hij minder snel slijtage vertonen op plaatsen waar veel wordt gelopen. Daarnaast is er ook een speciale vernis op de markt die de kurkvloer beter beschermt tegen invallend zonlicht. Kurk kan na een tijdje immers verkleuren wanneer hij té veel in de zon ligt, waardoor het beter is om rechtstreeks zonlicht op je kurkvloer te vermijden. In de badkamer dienen kurkvloeren dan weer beschermd te worden met een waterbestendige vernis. Hoewel kurk op zich heel vochtbestendig is, is de lijm die gebruikt wordt voor de plaatsing dat helaas niet. Een waterbestendige behandeling zal dan ook de voegen afdichten en voorkomen dat vocht doordringt tot aan de lijm.

Zo onderhoud je een kurkvloer...

Ondertussen zijn we aangekomen bij het onderhoud van een kurkvloer. Wat betreft de dagelijkse poetsbeurt zal het meer dan voldoende zijn om eens rond te gaan met de stofzuiger of met een vochtige doek. Moesten er hardnekkige vlekken ontstaan op je kurkvloer, dan kan je deze te lijf gaan met aangepaste reinigingsproducten. Na een tijdje kan het eventueel ook voorkomen dat je kurkvloer wat slijtage begint te vertonen. Je hoeft dan echter niet te wanhopen: het is namelijk perfect mogelijk om de vernislaag eraf te schuren en een nieuw laagje aan te brengen. Zo zal je kurkvloer terug schitteren als nieuw!

Opgelet voor indrukken in je kurkvloer

Een specifieke eigenschap van kurkvloeren is de veerkrachtigheid van het materiaal, welke kan variëren naargelang de kwaliteit van de vloerbekleding. Zo is een kurkvloer bestand tegen de meeste indrukken (zoals die van hakken en stoelpoten bijvoorbeeld) en zal hij zich altijd vrij snel herstellen. Bij zware meubels daarentegen raden we je toch aan om deze te voorzien van speciale beschermviltjes. Voor druk belopen ruimtes en trappen kies je bovendien best een kurkvloer van goede kwaliteit. In dit geval geldt: hoe zwaarder de kurk, hoe beter de weerstand van de kurkvloer. De dikte en de zwaarte van de vloer worden trouwens bepaald door de hoeveelheid kurkkorrels die per kubieke meter samengeperst zijn; je leverancier kan je hier sowieso meer over vertellen!

Vind jouw ideale kurkvloer

Milieuvriendelijk, voelt lekker warm aan, makkelijk te plaatsen bovenop een bestaande vloer, en zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan: kurkvloeren hebben heel wat voordelen te bieden! Mits de juiste afwerking en het gepaste onderhoud zal je bovendien erg lang van jouw prachtige kurkvloer kunnen genieten. Hebben we je interesse gewekt? Neem dan zeker een kijkje in onze bedrijvengids: hier vind je verschillende winkels en leveranciers waar je terecht kan voor jouw ideale kurkvloer!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
kurkvloer kurk kurkvloeren