Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Alles over de lagetemperatuurketel

Een huis zonder centrale verwarming... In het (meestal) grijze België is dat niet echt een comfortabele optie. Daarom zijn onze woningen al sinds jaar en dag uitgerust met verwarmingsketels die ervoor zorgen dat we kunnen genieten van een knusse warmte in huis. Hoewel alles begon met de gewone, traditionele verwarmingsketel komen er nu steeds nieuwere varianten op de markt. 


Een mooi voorbeeldje hiervan is de lagetemperatuurketel, welke zorgt voor evenveel comfort maar dan gecombineerd met minder energieverbruik. Hoe zo'n lagetemperatuurketel dat juist voor elkaar krijgt? Dat lees je in dit artikel!

Zo gaat een gewone verwarmingsketel te werk

Een gewone verwarmingsketel gaat het cv-water opwarmen tot een temperatuur tussen de 70 en 90°C. Dit warme water vertrekt dan vanuit de verwarmingsketel richting de verwarmingselementen (zoals radiatoren of vloerverwarming) om van daaruit terug te keren naar de cv-ketel, waarna het volledige proces zich herhaalt. Concreet betekent dit dat deze verwarmingsketel het cv-water voortdurend op een behoorlijk hoge temperatuur moet brengen, en dat om een woning tot amper 20°C te verwarmen... Het is dan ook overbodig om te stellen dat er hierdoor heel wat onnodig energieverbruik ontstaat, en precies vanuit dat idee ontstond de lagetemperatuurketel.

 • lagetemperatuurketel lagetemperatuurketel
 • radiatoren radiatoren
 • vloerverwarming vloerverwarming
 • cv-ketel cv-ketel
 • verwarmingselementen verwarmingselementen
 • warmtepomp warmtepomp
 • lagetemperatuurketel lagetemperatuurketel
 • radiatoren radiatoren
 • vloerverwarming vloerverwarming
 • cv-ketel cv-ketel
 • verwarmingselementen verwarmingselementen

De redding: een lagetemperatuurketel

In tegenstelling tot een gewone verwarmingsketel is een lagetemperatuurketel in staat om de temperatuur van het cv-water op gemiddeld 35°C te houden, zonder dat je hier als bewoner voor moet inboeten aan comfort. Dit is dus een veel lagere watertemperatuur dan bij de gewone cv-ketel en dat resulteert in een hoger rendement. Zo zal een lagetemperatuurketel makkelijk een rendement halen van maar liefst 90%. Bovendien zal je op deze manier ook veel minder energie verbruiken, wat zowel voor je portefeuille als voor het milieu een erg gunstige zaak is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
lagetemperatuurketel
lagetemperatuurketel
lagetemperatuurketel
lagetemperatuurketel
lagetemperatuurketel

De lagetemperatuurketel op zijn best

Om je lagetemperatuurketel zo goed mogelijk te laten werken is het noodzakelijk dat alle verwarmingselementen optimaal worden afgesteld. Meestal gaat men dan ook kiezen voor wand- of vloerverwarming, maar de combinatie van een lagetemperatuurketel met overgedimensioneerde radiatoren of convectoren is eveneens perfect haalbaar. Om de keteltemperatuur in te stellen wordt er trouwens vaak gewerkt met een buitenvoeler. De afstelling zal zo automatisch gebeuren en de lagetemperatuurketel schakelt uit wanneer er geen warmte gevraagd wordt.


 • radiatoren lagetemperatuurketel

Energiebron van een lagetemperatuurketel

Een lagetemperatuurketel kan op allerhande energiebronnen werken. Denk maar aan stookolie of aardgas, maar ook meer milieuvriendelijke bronnen zijn perfect mogelijk. Wie een extra steentje wil bijdragen aan het milieu kan bijvoorbeeld kiezen om zijn lagetemperatuurketel te combineren met hernieuwbare energiebronnen die uitsluitend werken op lage temperaturen, zoals een warmtepomp of zonne-energie.

Laag energieverbruik door een lagetemperatuurketel

Meer comfort en minder verbruik: da's de hoofdreden waarom een lagetemperatuurketel in het leven werd geroepen. Deze verwarmingsketel zal het cv-water namelijk op een veel lagere temperatuur houden dan de traditionele ketel, zodat er minder energie onnodig wordt verspild. Om de energieverspilling helemaal op een laag pitje te zetten kan je er bovendien voor kiezen om je lagetemperatuurketel te laten werken op een warmtepomp of zonne-energie.


Ondanks hun goede werking worden er tegenwoordig echter steeds minder lagetemperatuurketels geplaatst. De technologie staat namelijk niet stil en het zijn dan ook vooral de condensatieketels die nu populair zijn, omdat deze nog zuiniger omspringen met energie.

Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Condensatieketel , Lagetemperatuurketel
lagetemperatuurketel radiatoren vloerverwarming