Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Het ijzersterke imago van laminaat

Lang geleden werd laminaat al wel eens neerbuigend bekeken als het namaakbroertje van de parketvloer. Vandaag de dag behoort deze familievete echter volledig tot de verleden tijd, want ondertussen zijn beide kwaliteitsvolle vloeren geworden waarbij de ene zeker niet moet onderdoen voor de andere. Het hedendaagse laminaat is dan ook een erg populaire vloerbekleding die bekend staat om zijn ijzersterke imago. Maar wat is een laminaatvloer nu juist? En wat zijn de voordelen die laminaat te bieden heeft? Je ontdekt het in deze tekst!

Laminaat van dichterbij bekeken

Laminaat is een zogenaamd composiet materiaal dat bestaat uit verschillende laagjes: een onderlaag, een drager (meestal in MDF), een papierlaag waarop de gewenste tekening wordt geprint, en ten slotte een kunststof toplaag om het geheel te beschermen en te versterken. Wat betreft de tekening van het laminaat heb je eindeloos veel opties (gaande van effen kleuren tot allerlei motieven), maar vooral de houtimitaties zijn wel erg populair bij het grote publiek. Dit geldt trouwens ook voor de vloertegels in laminaat die als twee druppels water lijken op natuursteen, keramiek of zelfs beton. Bovendien zijn niet enkel de afbeeldingen waarheidsgetrouw, maar kan laminaat zelfs aanvoelen zoals hout of steen door een specifieke oppervlaktestructuur. Hierdoor zijn deze imitaties dan ook amper nog te onderscheiden van the real thing.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
laminaat
laminaat
laminaat
laminaat
laminaat

Verschillende soorten laminaat

Laminaat is bestand tegen de meeste vlekken, tegen verkleuringen onder invloed van zonnestralen, en zelfs tegen brandende sigarettenpeuken. Toch mag je niet vergeten dat niet elk type laminaat even duurzaam is. Laminaatvloeren worden daarom ingedeeld in verschillende gebruiksklassen die weergeven voor welk gebruik het laminaat geschikt is. Vloeren met een intensief gebruik vereisen namelijk laminaat met een hogere slijtvastheidsgraad. De verschillende klassen zijn onder andere licht gebruik (ideaal voor bijvoorbeeld de slaapkamer), gemiddeld gebruik (zoals de woon- of eetkamer), en zwaar gebruik zoals in de gang. Vraag dus zeker raad aan je verdeler om er zeker van te zijn dat je het juiste type laminaat kiest!

Hoe laminaat leggen?

Er zijn twee manieren om laminaat te leggen: vastlijmen op de ondergrond of zwevend plaatsen. In de meeste gevallen zal laminaat echter zwevend geplaatst worden, omdat dit de geluidsisolatie verhoogt én omdat je het laminaat zo ook makkelijker weer kan losmaken en meenemen wanneer je gaat verhuizen. Bij een zwevende plaatsing wordt het laminaat op een vlakke en egale ondergrond aangebracht. Deze ondervloer kan een egaliserende functie hebben, terwijl anderen dan weer zorgen voor een optimale akoestische isolatie. Wat betreft het laminaat zelf worden de planken met een tand- en groefsysteem in elkaar geschoven. Sommige merken worden vervolgens aan elkaar gelijmd, maar andere fabrikanten bieden ook kliklaminaat. Aan jou de keuze!


De combinatie van laminaat en vloerverwarming

Is het voor jou super belangrijk om altijd lekker warme voeten te hebben? Dan is vloerverwarming natuurlijk de perfecte oplossing. Bovendien hebben we goed nieuws voor de liefhebbers van laminaat, want deze vloerbekleding kan je perfecte combineren met vloerverwarming. Belangrijk is hierbij de keuze voor de ondervloer: deze moet de geproduceerde warmte namelijk zonder rendementsverlies geleiden. Daarom kies je bij vloerverwarming best voor een ondervloer die niet gaat isoleren (deze zou de warmte immers tegenhouden), maar wel eentje die de warmte gaat geleiden. Laminaat op zijn beurt zal de warmte ook perfect doorlaten, zodat je nooit nog last zal hebben van wintertenen.

Is er ook laminaat voor de badkamer?

In zijn begindagen was laminaat allesbehalve geschikt voor de badkamer.

  • laminaat laminaat

Hoewel de toplaag van deze vloer op zich wel vochtbestendig was, kon vocht makkelijk in de naden doordringen en op die manier allerlei problemen veroorzaken (zoals bijvoorbeeld de laminaatvloer die begint te zwellen, maar ook schimmelvorming op langere termijn). De fabrikanten van laminaat zaten echter niet stil en al gauw kwamen zij met diverse oplossingen op de proppen. Vandaag de dag bestaan er dan ook verschillende soorten laminaat voor de badkamer. Toch blijft het steeds een beetje opletten: plasjes water laat je best niet te lang op de vloer staan en droog je beter meteen op na het douchen of baden. Ook op plaatsen waar de lucht continu redelijk vochtig is (zoals in een sauna of een binnenzwembad) is laminaat niet zo'n goed idee.

Laminaat, jouw ideale kandidaat

Laminaat gaat in feite het beste van twee werelden combineren. Je hebt bijvoorbeeld de prachtige uitstraling van een parketvloer of van natuursteen vloertegels, maar qua prijs en onderhoud geniet je wel van de voordelen die een kunststof vloer met zich meebrengt. Het onderhoud van laminaat is namelijk de eenvoud zelve: gewoon stofzuigen of dweilen, en bij kleine beschadigingen kan je beroep doen op speciale herstelkitjes om de schade bijna onzichtbaar weg te werken. Leg in ieder geval wel deurmatten en voorzie meubels en stoelen van viltjes om krasvorming te voorkomen. Een laminaatvloer mag dan wel slijtvast zijn, hij blijft gevoelig voor krassen. Mits de juiste ondergrond is laminaat voorts perfect te combineren met vloerverwarming, en ook in de badkamer kan je genieten van deze vloerbedekking. Bovendien is laminaat ideaal voor renovaties dankzij z'n geringe dikte. Zoek je dus een nieuwe vloer die niet te duur is, die verkrijgbaar is in diverse kleuren en tekeningen, en die ook nog eens makkelijk te onderhouden is? Dan is laminaat de ideale kandidaat!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
laminaat laminaat voor badkamer laminaat voor de badkamer