Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Laat alles van een leien dakje lopen

Wanneer het gaat over materialen voor dakbedekking hinken leien een eindje achterop in vergelijking met de immens populaire dakpannen. Toch is er ook een specifiek publiek dat het moderne, egale uitzicht van een leien dak ten zeerste weet te smaken. Op dit vlak kon zelfs de rechtstreekse tegenhanger in het dakpannensegment, namelijk de tegelpan, de leien nog niet van de troon stoten. Leien zijn en blijven nu eenmaal dé dakbedekking bij uitstek voor wie houdt van een strak, egaal en vooral erg vlak dakuitzicht.

Voor elke woning een geschikt leien dak

Leien zijn geschikt voor allerlei dakvormen en verkrijgbaar in diverse afmetingen, gaande van de vierkante exemplaren (die vooral perfect aansluiten bij moderne of hedendaagse bouwstijlen) tot de rechthoekige leien met afgeronde hoeken (die je dan weer vaak op klassiekere woningen kan terugvinden). Door hun veelzijdigheid passen leien zich dan ook zonder moeite aan vrijwel elke bouwstijl aan. Wat betreft de kleuren worden leien meestal geassocieerd met grijstinten. Grijs is dan ook effectief de meest gekozen kleur voor leien, hoewel ze toch ook in een aantal andere kleurtjes verkrijgbaar zijn. Zo vind je bij diverse fabrikanten leien in tinten van rood, bruin of zelfs donkerblauw. De kleurkeuze van de leien blijft wel enigszins beperkt, maar voor de ware liefhebbers van dit type dakbedekking lijkt dat geen enkel probleem te zijn. Zelfs na de opkomst van andere kleuren blijft grijs immers een absolute topper.

Natuurleien vs. kunstleien

Naast de verschillende kleuren en vormen heb je ook de keuze tussen natuurleien en kunstleien. Natuurleien om te beginnen zijn (zoals de naam doet vermoeden) een natuurproduct, gezien zij vervaardigd worden uit leisteen. Deze natuurleien hebben een erg goede kwaliteit en bovendien een zeer lange levensduur, terwijl schoonheidsfoutjes en lichte onderlinge kleurverschilletjes wel niet uit te sluiten zijn. Kunstleien op hun beurt worden fabrieksmatig vervaardigd met als basis vezelcement, waardoor dit type leien goedkoper is dan natuurleien en in meer kleuren en maten verkrijgbaar is. Let wel op wanneer je een heel oud leien dak gaat renoveren, want vroeger bevatten kunstleien nog asbest!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
leien
leien
leien
leien
leien

De prijs van een leien dak

De prijs van leien wordt vaak hoger ingeschat dan hij eigenlijk is. Veel mensen gaan namelijk meteen denken aan de prijs van natuurleien, welke inderdaad wat kostelijker zijn dan kunstleien. Toch is het niet altijd de materiaalprijs die verantwoordelijk is voor de totale kosten. Aangezien leien met behulp van haakjes of nagels elk afzonderlijk bevestigd moeten worden op panlatten is de plaatsing immers geen makkelijke klus. Omdat dit dus ook aanzienlijk wat tijd in beslag neemt zal de prijs vooral hierop gebaseerd zijn. Natuurlijk kan je wat besparen door de leien zelf te plaatsen, maar doe dit alleen als je absoluut weet hoe je te werk moet gaan. Ben je niet meteen de meest handige persoon die er bestaat, dan doe je beter beroep op een professionele dakdekker. Een voordeel van de plaatsingsmethode van leien is dan weer wel dat deze ervoor zorgt dat de leien heel stevig vastzitten waardoor ze niet zo snel zullen loskomen bij een hevige storm.

Leien als dakbedekking

Wanneer het gaat over dakbedekking heb je heel wat verschillende keuzes. Wil je bijvoorbeeld een egaal en vlak dak dan zijn leien een uitstekende keuze. Zowel natuurleien als kunstleien zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en kleuren, zodat zowel klassiekere als moderne woningen gediend zullen zijn met een leien dak. Om de leien te plaatsen vraag je wel best een professional: dit is immers een complex en tijdrovend werkje dat tot in de details goed gedaan moet worden. De prijs van leien zal ook vooral afhankelijk zijn van de plaatsing, terwijl natuurleien over het algemeen wel iets prijziger zijn dan kunstleien. Aan jou dus de keuze welke leien jouw dak mogen sieren!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Dakpannen , Dakshingles , Leien , Rieten dak , Zinken dak
leien leien dak leien plaatsen