Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Lekdetectie: de zoektocht naar lekkages

Wanneer je een nieuwe woning koopt kan het al eens gebeuren dat hier geen bouwplan meer van voorhanden is. Dit stukje papier kan nochtans erg handig blijken in bepaalde situaties, onder andere wanneer er zich ergens een lek bevindt in een van de vele leidingen. Wanneer er een duidelijke vochtplek op je muur is zal het vinden van het lek en de leiding niet echt een probleem zijn, maar als je waterverbruik plotseling de hoogte inschiet en je vindt niet meteen de oorzaak, dan is zo'n bouwplan wel handig om een lek op te sporen... Wat je dan wel moet doen in zulke gevallen? De hulp inschakelen van een bedrijf dat gespecialiseerd is in lekdetectie!

Waarom is lekdetectie nodig?

Niets zo vervelend als een waterlek ergens in je huis. Jammer genoeg kan je er zelf niet zoveel aan doen om dit te voorkomen, en zit er dus niets anders op dan gewoon zo snel mogelijk een specialist in lekdetectie in te schakelen. Waterlekken kunnen immers heel wat vervelende problemen met zich meebrengen zoals schimmel, natte plekken, of plotseling een hoger waterverbruik. Wist je bijvoorbeeld dat via een lek van zo'n halve centimeter maar liefst 20 liter water per uur kan wegvloeien? Naast waterlekken kunnen er ook gaslekken ontstaan in de leidingen. Wanneer men dit hoort gaat er bij de meeste mensen wel een (alarm)belletje rinkelen, en terecht. Gaslekken kunnen immers leiden tot ontploffingsgevaar; reden te meer dus om het lek te gaan opsporen!

Vertrouw op een specialist in lekdetectie

Wie een lekkage wil opsporen kan natuurlijk vloeren en muren gaan uitbreken, maar da's niet meteen de meest gebruiksvriendelijke manier om een lek te vinden. In plaats van zelf op zoektocht te gaan vertrouw je dan ook best op een firma die gespecialiseerd is in lekdetectie. Zij hebben immers speciale methodes en apparatuur voor lekdetectie, waar géén kap- en breekwerk aan te pas komt. Ben je benieuwd welke technieken zij juist allemaal gebruiken voor het opsporen van lekken? Wij sommen ze even voor je op!

Methodes voor lekdetectie

  • Een eerste methode voor lekdetectie is via thermografie oftewel infrarood. Hiermee gaat men lekken opsporen door temperatuurverschillen in beeld te brengen.
  • Ten tweede is er de ultrasone lekdetectie, waarbij speciale apparatuur wordt gebruikt om het (nauwelijks hoorbare) geluid van een lek op te vangen.
  • De volgende methode is endoscopie, een term die je misschien wel kent uit de medische wereld. Hierbij gaat men met een heel klein cameraatje op onderzoek uit in de leidingen.
  • Ook hanteert men een druktest voor lekdetectie: hier wordt eerst een drukstoot gegeven in de leidingen, waarna deze opnieuw naar een normale druk geperst worden. Blijft de druk in de leidingen niet constant, dan bevindt er zich ergens een lek.
  • Als vijfde is er ook de rooktest. Deze wordt vooral gebruikt voor lekdetectie bij vieze geurtjes, die veroorzaakt worden door een lek in de riolering. Er wordt dan rook in de riolering aangebracht en indien deze rook ergens ontsnapt, is er dus een lek in de desbetreffende leiding.
  • De laatste lekdetectie techniek die we uit de doeken doen is de vochtmeting. Hierbij gaat men meten waar zich het meeste vocht bevindt, om zo de lekkage op te sporen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
lekdetectie

De voordelen van lekdetectie

Rasechte doe-het-zelvers zullen het misschien niet graag horen, maar lekdetectie is toch echt een klus die je beter overlaat aan een specialist. Omdat zij beschikken over de juiste apparatuur kunnen ze namelijk zonder kap- en breekwerken de lekkage opsporen, waardoor ze een erg nauwkeurige diagnose kunnen opstellen alvorens aan de herstelling te beginnen. Het inschakelen van een lekdetectie bedrijf zal dus niet alleen zorgen voor minder hinder, maar het hele zaakje zal ook veel minder kostelijk worden voor jou.

Lekdetectie, de taak van een specialist

Of het nu gaat om een gaslek of een waterlek: aangenaam is het nooit. Zo kunnen waterlekken heel wat schade met zich meebrengen en kunnen gaslekken levensgevaarlijk zijn. In plaats van zelf je gereedschap boven te halen doe je daarom best beroep op een bedrijf dat gespecialiseerd is in lekdetectie. Zij beschikken over speciale apparatuur én mensen die ervaren zijn in lekdetectie, waardoor alles veel sneller en nauwkeuriger zal verlopen. Bovendien kunnen zij zonder kap- en breekwerken lekken opsporen, waardoor je woning binnen de kortste keren van het lek verlost zal zijn!


lekdetectie lek leidingen