Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Daglichtsystemen voor elk type dak

Natuurlijke lichtinval zorgt in een woning voor een instant aangenaam en gezond gevoel, en dat zelfs volledig gratis én zonder kostbare energie te verspillen. Toch is het niet altijd even makkelijk om tijdens de ontwerpfase je woonst van voldoende ramen te voorzien, en ook bij een bestaande woning komen hier al snel heel wat ingrijpende breekwerken aan te pas. Bovendien is de lichtsterkte niet overal even hoog (denk maar aan de noordkant van je huis), zodat een kleiner raam niet altijd voldoende licht zal kunnen binnenlaten. Gelukkig hebben we in onze moderne wereld een oplossing voor (bijna) alles, en dus ook voor dit probleem. Zo kan je opteren voor een dakraam, maar ook lichtstraten en lichtkoepels zijn een perfecte oplossing om zelfs de donkerste kamers in een natuurlijk licht te laten baden.

Een eerste oplossing: lichtkoepels

Lichtkoepels bestaan uit transparante kunststof en worden op een speciale waterdichte opstand met bouten op het dak gemonteerd. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen (gaande van rond en vierkant tot zelfs piramidevormig), zodat er voor elke bouwstijl wel een gepaste lichtkoepel bestaat. Daarenboven kan je de kwaliteit van de lichtkoepel kiezen in functie van zijn toepassing: inbraakwerend, thermisch en/of akoestisch isolerend, met of zonder mogelijkheid om geopend te worden, en ga zo maar voort. Ook op het gebied van afmetingen is er keuze te over, en indien gewenst kan de lichtkoepel zelfs worden uitgerust met lichtreflecterende spiegels. Deze vangen het zonlicht op en vervolgens wordt dit via een reflecterende buis gelijkmatig verspreid in de gewenste ruimte. Door het gebruik van deze buis is het trouwens ook mogelijk om het licht naar kamers te brengen die niet eens vlak onder het dak gelegen zijn. Een handig snufje dus!

Oplossing nummer twee: lichtstraten

In tegenstelling tot een lichtkoepel worden de lichtstraten doorgaans gebruikt om over grotere afstanden daglicht naar binnen te brengen. Deze lichtstraten bestaan uit een frame in de vorm van een zadel- of lessenaarsdak waarin glas of kunststof geplaatst wordt. Het framewerk van een lichtstraat zelf kan bestaan uit verschillende materialen (waaronder aluminium, hout of pvc) en dus is ook de kleurkeuze bijzonder uitgebreid. Bovendien zijn lichtstraten net als lichtkoepels verkrijgbaar in de meest diverse afmetingen en kunnen ze indien gewenst inbraakwerend en thermisch of akoestisch isolerend zijn. Voor elke woning en elk toepassingsgebied is er dus wel een geschikte lichtstraat.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
lichtkoepels
lichtkoepels
lichtkoepels
lichtkoepels
lichtkoepels

Extraatjes voor lichtkoepels en lichtstraten

Om je lichtkoepel of lichtstraat helemaal aan je woning en je behoeftes aan te passen, zijn er ook nog een aantal extraatjes waarmee ze kunnen worden uitgerust. Wat betreft de lichtkoepels kan je kiezen voor een exemplaar dat opengaat, zodat de lichtkoepel ook gebruikt kan worden voor verluchting. Dit kan bovendien zowel manueel als op een elektrische manier. Wat betreft het glas kan je zowel voor lichtkoepels als voor lichtstraten kiezen tussen mat en helder glas, maar vergeet niet dat mat glas natuurlijk minder licht doorlaat. Voorts kunnen deze daklichtsystemen ook, zoals gewone ramen, worden voorzien van gepaste zonwering (al dan niet automatisch) en zelfs ventilatievoorzieningen.

Zelfs de donkerste kamers zien het licht met een lichtstraat of lichtkoepel

Om je goed te voelen in je huis is natuurlijk daglicht een van de belangrijkste vereisten. Natuurlijk kunnen ramen je hier al heel wat bij helpen, maar in sommige gebouwen of sommige ruimtes zijn ramen nu eenmaal geen optie (of niet de beste optie). Daarom kan je kiezen voor daglichtsystemen, welke zonlicht laten binnenkomen via het dak. Voor zowel hellende als platte daken zijn dakramen alom bekend binnen deze categorie, maar specifiek voor platte daken zijn vooral lichtkoepels en lichtstraten heel populair. Bovendien heb je heel wat keuze wat betreft de materialen en eventuele extraatjes, zodat er voor elke bouwstijl wel een lichtstraat of lichtkoepel bestaat.


lichtkoepels lichtstraten lichtkoepels en lichtstraten