Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Luchtverwarming, gezond en comfortabel

Gezond wonen, comfortabel wonen, mooi wonen, energiezuinig wonen,... Doorheen de jaren is het simpele begrip "wonen" flink uitgebreid met een heleboel bijkomende aspecten. We doen dan ook ons best om al deze zaken met elkaar te combineren. Een mooi voorbeeld hiervan is het systeem van de luchtverwarming. Luchtverwarming biedt namelijk een efficiënte oplossing aan alle eisen die vandaag de dag gesteld worden aan "wonen": het ziet er mooi uit, zorgt voor een gezond binnenklimaat, warmt snel je woning op, en door tal van mogelijkheden te combineren kan je ook nog eens flink wat energie besparen. Hebben we je interesse gewekt? Lees dan snel verder!


Hoe werkt luchtverwarming?

Het systeem van luchtverwarming is in feite gebaseerd op een constante luchtcirculatie doorheen je woning. Om dit te realiseren heeft luchtverwarming twee belangrijke onderdelen nodig: een installatie die lucht opwarmt en een heel netwerk van buizen (oftewel luchtkanalen) die de warme lucht over je huis verspreiden. Om de gevraagde temperatuur te behalen wordt de lucht eerst opgewarmd, daarna verspreid, vervolgens terug afgezogen én gefilterd, en daarna begint het hele proces opnieuw. Bovendien wordt er steeds een beetje verse lucht van buiten aangevoerd die gemengd wordt met de binnenlucht. Zo kan je dankzij luchtverwarming altijd genieten van verse lucht!

Luchtverwarming is bijna onzichtbaar in je woning

"Maar waar komt dat netwerk van buizen dan terecht?!", vraag je je misschien af.

  • luchtverwarming luchtverwarming

Wel, daar hoef je je geen zorgen om te maken. De kanalen van luchtverwarming worden namelijk volledig weggewerkt in de (kruip)kelder of in de chape. Het enige zichtbare onderdeel zijn kleine roosters, maar deze zijn in zoveel verschillende designs te verkrijgen dat je ze helemaal kan laten inpassen in je interieur. Wil je je woning dus op een bijna onopvallende manier verwarmen, dan is luchtverwarming zeker iets voor jou.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
luchtverwarming
luchtverwarming
luchtverwarming

Luchtverwarming bij nieuwbouw of bestaande woningen

De kanalen van luchtverwarming kunnen dus helemaal worden weggewerkt, op voorwaarde dat je dit al tijdens een vroeg stadium van je bouwproject inplant. Het buizennetwerk neemt immers heel wat ruimte in beslag en daarom is het bij bestaande woningen iets moeilijker om de luchtverwarming zo onzichtbaar mogelijk te installeren. Moeilijk betekent echter niet dat het onmogelijk is! Wil jij je bestaande woning dus graag uitrusten met luchtverwarming, vraag dan zeker naar de mogelijkheden bij een specialist uit je buurt (die je kan vinden in onze bedrijvengids). In ieder geval moet er wel altijd nauwkeurig berekend worden hoeveel lucht er aangezogen moet worden, want dit is voor elke woning anders. Bovendien moet ook de plaatsing van de roosters steeds doordacht gebeuren. De hulp inroepen van een vakman inzake luchtverwarming is dus geen overbodige luxe!

De voordelen van luchtverwarming

Een eerste voordeel van luchtverwarming is dat je woning heel snel verwarmd wordt. De lucht wordt immers meteen opgewarmd tot de gevraagde temperatuur en dan gelijkmatig via de roosters in de hele woning verspreid. Dit geldt trouwens ook voor woningen met hoge plafonds of voor huizen waar er met een vide wordt gewerkt. Warme lucht stijgt immers, maar dankzij de constante luchtcirculatie blijft de warme lucht niet zomaar hangen onder het plafond: ze wordt over de hele ruimte verspreid. Bovendien hoef je bij luchtverwarming niet te vrezen dat er een tochtgevoel ontstaat. De lucht zal immers eerder uit de roosters "dwarrelen" dan dat ze eruit wordt geblazen. Daarnaast is luchtverwarming eveneens een verademing voor mensen met gevoelige luchtwegen, aangezien het systeem standaard wordt uitgerust met een filter die vuil en stof uit de lucht haalt. Wie last heeft van allergieën kan zijn luchtverwarming trouwens laten uitbreiden met een filter die eveneens pollen, huisstofmijt en zelfs bacteriën uit de lucht filtert. Denk er wel aan dat je de filter (zowel standaard als uitgebreid) regelmatig moet reinigen of vervangen om te blijven genieten van verse, gezonde lucht.

Luchtverwarming in combinatie met...

Om je woning op een snelle en efficiënte manier te verwarmen is luchtverwarming dus een ideale keuze. Maar naast verwarmen heeft luchtverwarming nog heel wat meer in z'n mars! De verse lucht wordt immers aangezogen via een buitenluchtaansluiting, die het perfect mogelijk maakt om je luchtverwarming eveneens als ventilatiesysteem te gebruiken. Bovendien is ook warmterecuperatie mogelijk. De warmte wordt dan uit de gebruikte lucht gehaald en toegevoegd aan de verse lucht, waardoor er minder energie nodig is om de lucht te verwarmen. Wil je nog meer energie besparen? Dan kan je er eveneens voor kiezen om je luchtverwarming te combineren met een warmtepomp. Voorts kan luchtverwarming ook perfect uitgebreid worden met een airco, een luchtbevochtiger of –ontvochtiger, en ga zo maar door. Verwarmen in de winter, koelen in de zomer, een perfecte luchtvochtigheid, kortom: het perfecte binnenklimaat voor je woning, een heel jaar door!


luchtverwarming luchtverwarming warmtepomp verwarmen