Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Luchtwarmtepomp voor koelen en verwarmen

Lekker warm in de winter en aangenaam koel in de zomer: da's hoe het perfecte binnenklimaat in een woning er zou moeten uitzien. Wist je trouwens dat dit makkelijk te bereiken is met één enkel toestel, zonder dat je hiervoor bakken energie moet verbruiken? Met een luchtwarmtepomp kan je namelijk verwarmen én koelen, en dit op een energiezuinige manier. Bovendien is een luchtwarmtepomp ideaal voor wie iets beperkter is in zijn budget. Wil je dus comfortabel wonen op een milieubewuste manier, zonder dat je hiervoor een enorm budget moet uitbesteden? Dan is de luchtwarmtepomp echt iets voor jou!

Het kunnen van de luchtwarmtepomp kort samengevat

Lucht is overal rondom ons: waarom zouden we er dus niet handig gebruik van maken? Vanuit dit idee ontstond dan ook de luchtwarmtepomp, een apparaat dat warmte uit de buitenlucht gaat onttrekken en vervolgens gebruiken voor de centrale verwarming van je huis. Een luchtwarmtepomp kan zowel water opwarmen (voor bijvoorbeeld radiatoren, convectoren en vloerverwarming), als lucht voor luchtverwarming. In de zomermaanden kan de werking van een luchtwarmtepomp trouwens ook perfect worden omgedraaid, waardoor ze ook voor aangename verkoeling kan zorgen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
luchtwarmtepomp
luchtwarmtepomp
luchtwarmtepomp
luchtwarmtepomp
luchtwarmtepomp

De belangrijkste onderdelen van een luchtwarmtepomp

In tegenstelling tot een geothermische warmtepomp of een waterwarmtepomp, is de investeringskost voor de installatie van een luchtwarmtepomp bijzonder laag en dus vaak ook veel laagdrempeliger. De enige vereiste is namelijk dat de luchtwarmtepomp rechtstreeks in verbinding moet staan met de buitenlucht, net zoals een vaste airco-installatie. Een luchtwarmtepomp bestaat dan ook steeds uit twee belangrijke onderdelen: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit is meestal vrij compact, waardoor je deze heel subtiel kan wegwerken. Dat kan in een nis, op het dak, of zelfs achter beplanting. Je moet enkel opletten met het geluidsniveau van de buitenunit indien deze vlakbij je buren komt te staan. De binnenunit van een luchtwarmtepomp ten slotte is qua formaat en geluidsproductie dan weer vergelijkbaar met de traditionele verwarmingsinstallatie.

Het rendement of COP van een luchtwarmtepomp

Het rendement (ook wel COP genoemd) van een luchtwarmtepomp is vooral afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht. In de winter kan het namelijk gebeuren dat vriestemperaturen de COP enigszins beïnvloeden, maar je hoeft niet te vrezen: om zulke vriestemperaturen op te vangen wordt de luchtwarmtepomp voorzien van een opvangsysteem. Op die manier kan je toch steeds van een aangenaam binnenklimaat blijven genieten! Bij bestaande woningen is het bijvoorbeeld mogelijk om de luchtwarmtepomp te koppelen aan de CV-ketel zodat deze een handje kan toesteken van zodra de buitentemperatuur te laag wordt.


De prijs van een luchtwarmtepomp

De prijs van een luchtwarmtepomp wordt door verschillende zaken beïnvloed, waaronder de grootte van de woning en hoe goed deze geïsoleerd is. Wil je bijvoorbeeld een luchtwarmtepomp laten installeren in een bestaande woning, dan moet je er allereerst voor zorgen dat het gebouw goed geïsoleerd is. Op die manier kan je er zeker van zijn dat er geen warmte verloren gaat en dat je dus effectief energie bespaart. Uiteraard heeft een luchtwarmtepomp zelf ook wel energie nodig om te kunnen werken. In vergelijking met een geothermische warmtepomp verbruikt de luchtwarmtepomp iets meer elektriciteit, maar ten opzichte van een traditionele ketel zal een luchtwarmtepomp nog steeds heel wat energiebesparing opleveren. Bovendien is de terugverdientijd van een luchtwarmtepomp minder lang dankzij de eenvoudige installatie van het systeem. Wil je jouw energiekost trouwens nóg verder terugdringen, dan kan je een luchtwarmtepomp ook perfect combineren met zonnepanelen.

  • luchtwarmtepomp luchtwarmtepomp
  • prijs luchtwarmtepomp prijs luchtwarmtepomp

Verdere voordelen van een luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp kan je dus heel wat energiebesparing opleveren, maar daarnaast heeft dit systeem ook nog andere voordelen. Zo geven luchtwarmtepompen een voordeel in de EPB-berekening bij nieuwbouw woningen en betekenen ze eveneens een meerwaarde voor de EPC-berekening bij bestaande huizen. Let wel op, want dit geldt enkel wanneer de luchtwarmtepomp niet gebruikt wordt om te koelen.

Zuigt een luchtwarmtepomp 's winters dan geen koude lucht aan?

Ondanks de vernuftigheid van het systeem blijft er echter ook een groot vooroordeel rond de luchtwarmtepomp hangen, meer bepaald over hoe ze te werk gaat in de winter. De lucht die dan van buiten wordt aangezogen is immers toch koud, dus hoe moet de luchtwarmtepomp hier dan warmte uithalen? Het klopt inderdaad dat een luchtwarmtepomp in de meest koude periodes van het jaar wat meer energie zal verbruiken, maar zelfs dan kan je erop rekenen dat ze nog een voldoende hoog rendement heeft om jou en je woning warm te houden! Bovendien zijn de winters in België over het algemeen nog vrij zacht en zal een luchtwarmtepomp dus nog steeds pakken voordeliger uitdraaien dan traditionele verwarming.

Opgelucht verwarmen dankzij de luchtwarmtepomp

Een milieuvriendelijke en bovendien energiebesparende manier om je woning te verwarmen: da's een bondige samenvatting van de luchtwarmtepomp. Bovendien kan je zo'n luchtwarmtepomp zowel gebruiken voor traditionele verwarming als voor de meer moderne luchtverwarming. Een jaarlijks onderhoud is wel noodzakelijk om jarenlang van je luchtwarmtepomp te genieten, maar da's evenzeer het geval bij de traditionele CV-ketel. Wil jij dus op een milieu- en energiebewuste manier je woonst verwarmen, een heel jaar door? Dan is de luchtwarmtepomp zeker en vast een goede keuze!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Geothermische warmtepomp , Luchtwarmtepomp
luchtwarmtepomp prijs luchtwarmtepomp luchtwarmtepompen