Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Een vinyl vloer oftewel LVT vloer

Lekker warm en zacht om op te lopen, makkelijk om te plaatsen, en dan ook nog eens te verkrijgen voor een vriendelijk prijsje... Klinkt als een echte droomvloer, toch? Het hoeft echter niet bij dromen te blijven, want een vinyl vloer (of LVT vloer) is de perfecte combinatie van al deze eigenschappen! Daar komt bovendien nog eens bij dat een vinyl vloer verkrijgbaar is in tal van verschillende kleurtjes en dessins. Lijkt zo'n vinyl vloer je wel interessant? Lees dan zeker verder, want wij vertellen je wat een LVT vloer nog meer te bieden heeft!

Is een vinyl vloer hetzelfde als een LVT vloer?

Een vinyl vloer en LVT vloer zijn inderdaad één en hetzelfde product, enkel de vorm waarin ze gepresenteerd worden kan verschillen. Zo staat LVT voor Luxury Vinyl Tiles, waarmee tegels of planken in vinyl worden bedoeld. Over het algemeen worden de termen vinyl vloer en LVT vloer echter wel door elkaar gebruikt. Een vinyl vloer vind je immers evenzeer in de vorm van planken en tegels als op een rol. In wat volgt zullen we de benamingen vinyl vloer en LVT door elkaar gebruiken, maar laat je niet verwarren: in beide gevallen hebben we het wel degelijk over vloerbekleding in vinyl!

De vinyl vloer vermomd als...

Een vinyl vloer of LVT vloer heeft heel wat in zijn mars. Deze vloerbekleding kan immers een geweldige imitator zijn! Op de hedendaagse markt vind je bijvoorbeeld verschillende natuursteen- en houtimitaties terug. Afhankelijk van het merk, je budget en de kwaliteit van de vinyl vloer zijn er natuurlijk ook minder goede imitaties, maar er zijn eveneens LVT vloeren die als twee druppels water lijken op natuursteen of zelfs op een houten vloer. De voordelen van deze imitatorversies? Ten eerste het voordeligere prijskaartje, maar daarnaast ook het makkelijkere onderhoud en het feit dat een vinyl vloer makkelijker en sneller gelegd kan worden. Gaat jouw persoonlijke smaak dus uit naar natuursteen of houten vloeren, maar kan je budget dit niet aan? Dan zal een vinyl vloer of LVT vloer perfect aan je eisen voldoen!

Kiezen voor een vinyl vloer, waarom? Daarom!

Een vinyl vloer is dus een ideaal alternatief voor wie graag een houten of een natuursteen vloer ziet, maar die iéts minder gek is op het prijskaartje ervan. Vinyl vloeren hebben namelijk een heel voordelige prijs, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die de aankoop van een LVT vloer wel héél interessant maken. Omdat vinyl een zachte vloerbekleding is voelt het bijvoorbeeld lekker warm en aangenaam om op te lopen, en heeft het zelfs een geluidsdempend effect. Daarnaast zijn de meeste vinyl vloeren geschikt voor vloerverwarming, zijn ze olie- en vetafstotend en zijn ze eveneens heel makkelijk om te onderhouden. Gewoon eens onderhanden nemen met de dweil zal al voldoende zijn om je vloer spik en span te houden. Voor specifieke vlekken kan je dan weer een speciaal reinigingsmiddel voor vinyl gebruiken. Ten slotte is een vinyl vloer ook heel duurzaam, maar let wel op: er zijn qua kwaliteit immers toch wel duidelijke verschillen. Bovendien is het belangrijk dat je in een druk belopen ruimte (zoals de keuken) kiest voor een slijtvastere vinyl vloer dan in een ruimte die minder druk belopen wordt, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer. Vermeld bij je leverancier dus zeker en vast voor welke kamer je een LVT vloer zoekt.

Een LVT vloer of vinyl vloer in de badkamer

Een ander voordeel van vinyl vloeren is dat ze perfect bestand zijn tegen water. Dit betekent dus dat je een LVT vloer ook zonder problemen kan gebruiken voor de badkamer of in andere ruimtes waar al eens geknoeid wordt met water. Het is wel een vereiste dat de vloer goed wordt afgedicht langs de randen zodat er zeker nergens water kan tussensijpelen. Voor vochtige ruimtes is een vinyl vloer hoe dan ook een duurzame én esthetische keuze, met zijn verschillende motieven en kleurtjes. Let wel op dat je kiest voor een vinyl vloer met antislip afwerking. Zo voorkom je valpartijen op een glibberige, natte vloer!

Een vinyl vloer leggen, dat doe je zo

Goed nieuws voor de handige (of zelfs de minder handige) Harry's onder ons, want een LVT vloer is heel makkelijk zelf te leggen. Dit geldt trouwens zowel voor vinyl planken en tegels als voor een vinyl vloer die moet worden uitgerold. Net zoals bij alle andere vloeren zijn er natuurlijk wel een aantal regeltjes die je in acht moet nemen. Een prachtige, goed gelegde vinyl vloer begint immers al bij de ondergrond. Deze moet helemaal effen zijn, aangezien het minste putje of bobbeltje anders zichtbaar zal zijn in je LVT vloer. Zorg er dus voor dat de ondergrond egaal, proper én droog is alvorens de vinyl vloerbekleding aan te brengen! Wil je bijvoorbeeld een vinyl vloer op een bestaande tegelvloer leggen, let dan op met eventuele diepe voegen. Na verloop van tijd kunnen deze namelijk zichtbaar worden. Bij diepe voegen doe je er dan ook goed aan om de vloer eerst te egaliseren. Voor verdere info over het leggen van jouw specifieke vinyl vloer vraag je best een woordje uitleg aan de verkoper ervan. Sommige vinyl vloeren werken immers met een kliksysteem, terwijl andere verlijmd moeten worden.

De vinyl vloer of LVT vloer...

...is echt iets voor jou indien je op zoek bent naar een vloer die niet alleen comfortabel is, maar ook nog eens mooi en niet te duur. Een vinyl vloer is namelijk in een heleboel verschillende uitvoeringen te koop. Uitrolbaar of in de vorm van planken of tegels, in een heleboel verschillende kleurtjes en zelfs met hout- of natuursteeneffect: het kan allemaal. Bovendien kan je een vinyl vloer of LVT vloer ook perfect gebruiken in de badkamer. Ben je helemaal overtuigd en sta je al te popelen om deze vloerbekleding in het echt te ontdekken? Ga dan snel naar onze bedrijvengids en ontdek een verdeler van vinyl vloeren in jouw buurt!


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Betonvloer , Gietvloer , Kurkvloer , Laminaat , LVT of vinyl vloer , Natuursteen tegels , Parket , Steentapijt , Tapijt , Tegels
vinyl vloer lvt vloer vloer