Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De juiste materialen voor je keuken

Net zoals de gevel heel bepalend is voor het uitzicht van een huis, zijn de fronten van keukenkasten heel bepalend voor de algemene look van een keuken. Je kan dus best goed nadenken welk materiaal je hiervoor gaat kiezen. Ga je voor een houten keuken of wil je liever iets in kunststof? Een moderne keuken of toch eerder iets klassiek? Niet alleen je persoonlijke smaak, maar ook het beschikbare budget zal hier waarschijnlijk mee helpen om de juiste keuze te maken. Gelukkig zijn er heel wat mogelijke materialen voor keukens, waardoor voor ieders budget én smaak wel een geschikte oplossing voorhanden is.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
keuken
keuken
keuken
keuken
keuken

Een keuken in massief hout

Hoe je het ook draait of keert: hout blijft een absolute topper voor keukens. De warme uitstraling van dit materiaal komt immers in zowat elke stijl tot zijn recht en daarenboven hebben de diverse houtsoorten (zoals eik, beuk, kerselaar, esdoorn, enzovoort) elk een uniek uiterlijk. Afhankelijk van de gekozen houtsoort kan de kostprijs wel sterk verschillen. Voorts is hout gekend om zijn duurzaamheid en hangt de vlekgevoeligheid van dit materiaal af van de beschermlaag die eroverheen wordt gedaan. Vingerafdrukken zijn dan weer amper zichtbaar op een houten front, wat een voordeel vormt voor gezinnen met jonge, nieuwsgierige kinderen. Om verschillende redenen wordt er tegenwoordig echter niet vaak meer gekozen voor een massief houten keuken. Deze kan immers nogal prijzig uitvallen, terwijl er goedkopere varianten op de markt zijn die zéker even mooi zijn.


Spaanplaat of MDF met afwerking naar keuze: ideaal voor keukens

Hou je van die houten look, maar ben je niet meteen fan van een massief houten keuken? Geen enkel probleem: je kan eveneens kiezen voor spaanplaten of voor platen in MDF, welke op verschillende manieren kunnen worden afgewerkt (onder andere met fineerhout). Op die manier kan je toch nog die warme uitstraling creëren in je keuken en zal de prijs bovendien interessanter zijn dan bij massief hout!

Spaanplaat en MDF

Laten we om te beginnen deze twee basismaterialen van dichterbij bekijken. MDF ten eerste bestaat uit samengeperste houtvezels die met kunstharslijm gebonden worden. Spaanplaat op zijn beurt bestaat uit onder druk geperste houtspaanders die gemend worden met lijm. De stevigheid van spaanplaat hangt af van de gebruikte houtsoort, maar over het algemeen scoort MDF wel beter op dit vlak.

 • houten keuken keuken
 • melamine keuken houten keuken
 • massief houten keuken melamine keuken
 • mdf keuken massief houten keuken
 • keukens mdf keuken

Qua prijs is spaanplaat dan weer het voordeligst. Beide materialen kunnen op diverse manieren worden afgewerkt, die we hieronder even op een rijtje zetten.

Lakken

MDF en spaanplaat zijn een prima basismateriaal voor keukenkasten, maar geen van beide is volledig waterdicht. In de buurt van de spoelbak is het dan ook aangeraden om het materiaal eerst van extra bescherming te voorzien, bijvoorbeeld door het te lakken. Het is belangrijk dat je hiervoor lak kiest van een goede kwaliteit, aangezien deze zal bepalen hoe krasvast en vochtbestendig de laklaag is. Bovendien kan je kiezen voor een matte lak of voor een hoogglans lak. Hoewel krassen op deze laatste iets sneller zichtbaar zijn (net zoals vette vingertjes), staan zulke hoogglans keukens wel heel mooi in moderne interieurs.


 • houten keuken keuken
 • melamine keuken houten keuken
 • massief houten keuken melamine keuken
 • mdf keuken massief houten keuken
 • keukens mdf keuken

Folie

Een tweede mogelijkheid om spaanplaat of MDF tegen vocht te beschermen is een speciale folie. Deze moet naadloos worden aangebracht om te vermijden dat vocht door de naden kan sijpelen en zo het plaatmateriaal beschadigt. Indien de folie goed wordt aangebracht kan deze tegen een stootje en heeft hij een prima prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien zijn de fronten met folie iets goedkoper dan de gelakte, terwijl ze nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn.

Fineerhout

Zoals we al vermeldden kan naast massief hout ook fineerhout perfect gebruikt worden in keukens. Fineerhout bestaat in feite uit dunne vellen massief hout die op MDF of spaanplaat bevestigd worden, al dan niet met een massief houten kader eromheen. Bovendien is fineerhout even stevig als massief hout en ook maatvaster, aangezien de natuurlijke werking van het materiaal wordt tegengegaan.


Laminaat en melamine

Om spaanplaat of MDF de kleur en uitzicht te geven die jij wilt, kan je ook kiezen voor een afwerking met melamine of laminaat. In eerste instantie lijken deze materialen erg hard op elkaar, terwijl laminaat in het algemeen wel iets krasbestendiger en stootvaster zal blijken te zijn.


Uiteraard merk je dit ook aan de kostprijs en zal laminaat dus iets duurder zijn dan melamine in de keuken.

Maak van je keuken een echt pareltje

Keukenfronten nemen de grootste oppervlakte van je keuken in beslag en zijn dus ook het meest "aanwezig". Geen wonder dat ze eveneens het gezicht van je keuken vormen. Daarenboven moeten deze fronten niet enkel mooi zijn: ze moeten tegelijk tegen een stootje kunnen. Gelukkig bestaan er verschillende materialen om keukens mee af te werken, zodat er voor ieders smaak en budget wel een gepast materiaal bestaat. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor het iets duurdere massief hout, maar zijn ook MDF en spaanplaat perfect voor je keuken. Deze kunnen bovendien op verschillende manieren worden afgewerkt (met fineerhout, melamine, laminaat, lak of een folie) zodat je van jouw keuken een echt pareltje kan maken!

 • keuken keuken
 • houten keuken houten keuken

keuken houten keuken melamine keuken