Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Muurisolatie: een must voor je woning

Wie vandaag de dag een huis bouwt of koopt, zal er zeker en vast aan denken om zich degelijke isolatie aan te schaffen. Wanneer je een huis koopt is het soms echter moeilijk om te bepalen of de muren al dan niet geïsoleerd zijn. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, er zijn in Vlaanderen namelijk nog steeds heel wat woningen zónder muurisolatie. Het gaat daarbij vooral om oudere woningen. Voordat de oliecrisis uitbrak in 1973 vond men immers dat de kosten van isolatie niet opwogen tegen de opbrengsten ervan. Pas na de crisis ging men volop proberen om energie te besparen, onder andere door het isoleren van muren. Sindsdien is het geen geheim meer: isoleren is een absolute must! Goede isolatie voorkomt namelijk dat warmte van binnen naar buiten kan ontsnappen, zodat je heel wat bespaart op je energiefactuur: iets wat in deze tijden goed van pas komt!


Muurisolatie in een bestaande woning...

Het is natuurlijk makkelijker om de muren te isoleren wanneer je een nieuw huis aan het bouwen bent dan wanneer je een woning renoveert. Bij een bestaande woning ben je namelijk verplicht om te vertrekken van een voorafbepaalde situatie en is het bovendien soms moeilijk om te zien of de woning al geïsoleerd is of niet. In zo'n geval is het handig om de hulp in te schakelen van een isolatiebedrijf. Zij kunnen perfect uitmaken of de muren van jouw woning al dan niet geïsoleerd zijn en weten ook welke aanpak jij in jouw geval moet volgen. Als specialist kunnen zij bovendien de nodige dikte van de muurisolatie bepalen, en een goede keuze maken uit de verschillende soorten isolatiemateriaal. Na-isolatie is dus geen enkel probleem! Je kan zelfs kiezen uit verschillende technieken, zoals spouwisolatie, muurisolatie aan de binnenzijde of muurisolatie aan de buitenzijde. Welke techniek het meest geschikt is voor jouw woning kan je ook best vragen aan het isolatiebedrijf. 

 • muurisolatie bestaande woning muurisolatie
 • muurisolatie plaatsen muurisolatie bestaande woning
 • premies muurisolatie muurisolatie plaatsen
 • dikte muurisolatie premies muurisolatie
 • muren dikte muurisolatie

Zij gaan de bouwtechnische mogelijkheden na, en houden ook rekening met jouw budget en eventuele vergunningen. Aarzel dus zeker niet om muurisolatie te plaatsen in een bestaande woning. Zoals we hierboven al vermeldden zal je sowieso besparen op je energiefactuur, en daarnaast reikt de overheid soms ook premies uit aan wie muurisolatie wil plaatsen in een bestaande woning.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
muurisolatie
muurisolatie
muurisolatie
muurisolatie
muurisolatie

...versus muurisolatie bij nieuwbouw

Wie vandaag de dag een huis bouwt of verbouwt, kan niet langer ontsnappen aan het isoleren daarvan. Sinds 2006 is namelijk de EPB-wetgeving van kracht. Dit staat voor energieprestatiebesluit en is eigenlijk een geheel van normen waaraan een woning moet voldoen om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. Een van de voorschriften luidt dus ook dat een woning goed geïsoleerd moet zijn. Niet alleen het huis zelf vaart daar wel bij, maar ook het wooncomfort wordt beter én de energiefactuur zal dalen. Bij het isoleren van nieuwbouw wordt in ons land het meest gebruik gemaakt van een spouwmuur of van buitenmuurisolatie. Bij een spouwmuur heb je eigenlijk twee muren, een binnen- en een buitenmuur, met daartussen een open ruimte. Die open ruimte wordt de spouw genoemd en wordt grotendeels opgevuld met spouwmuurisolatie. Wanneer je kiest voor buitenmuurisolatie wordt er op de enkele buitenmuur een raster geplaatst met daarop isolatie, en dan een laag gevelpleister of gevelbekleding.


 • muurisolatie muurisolatie
 • muurisolatie bestaande woning muurisolatie bestaande woning
 • muurisolatie plaatsen muurisolatie plaatsen
 • premies muurisolatie premies muurisolatie
 • dikte muurisolatie dikte muurisolatie
 • muren muren
 • muurisolatie muurisolatie
 • muurisolatie bestaande woning muurisolatie bestaande woning
 • muurisolatie plaatsen muurisolatie plaatsen
 • premies muurisolatie premies muurisolatie
 • dikte muurisolatie dikte muurisolatie
 • muren muren
 • muurisolatie muurisolatie

U-wat?

Om aan te geven hoe goed een muur geïsoleerd is, wordt de zogenaamde U-waarde gebruikt. Zo zal een goed geïsoleerde muur een lage U-waarde hebben, terwijl slechte muurisolatie hoger zal scoren. Die score wordt uitgedrukt in W/m²K, wat in mensentaal staat voor de hoeveelheid warmte die door een muur wordt doorgelaten. Het energieprestatiebesluit bepaalt nu dat de U-waarde van buitenmuren bij woningen maximum 0,32 W/m²K mag bedragen en zelfs 0.24 W/m²K vanaf 2014.

De terugverdientijd van muurisolatie

Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan de plaatsing van muurisolatie, zowel bij het bouwen van een nieuwe woning als bij een renovatie.


Laat dat echter geen reden zijn om te gaan besparen op muurisolatie: je verdient die investering sowieso terug! Muurisolatie heeft namelijk als doel om het verlies van warmte te beperken, waardoor die warmte beter binnen blijft en je dus minder vaak je centrale verwarming zal moeten inschakelen. Daardoor zullen je stookkosten omlaag gaan, en zelfs aanzienlijk lager zijn dan bij een minder goed geïsoleerde woning. Daarnaast reikt de overheid soms ook premies uit aan wie muurisolatie wil plaatsen in een bestaande woning. Zeker de moeite waard dus om dat eens verder uit te pluizen! Ben je benieuwd of ook jij recht hebt op een premie, neem dan zeker een kijkje op de premiewijzer. Daar ontdek je in een mum van tijd of je in jouw gemeente voor muurisolatie een premie kan krijgen. Ook al is isoleren nu verplicht, je doet er dus sowieso goed aan. Want zeg nu zelf: méér warmte voor minder geld, dat klinkt goed!

muurisolatie muurisolatie bestaande woning muurisolatie plaatsen