Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

De muuropbouw van een woning

Goed begonnen is half gewonnen, en dat geldt ook voor een woning: goede funderingen met daarop stevige muren zijn immers een vanzelfsprekend aspect bij het bouwen. Wie een huis gaat bouwen of kopen moet er bovendien niet enkel op letten dat de buitenmuren stevig zijn, ze moeten ook voldoende isoleren. Met goede isolatie voorkom je namelijk dat warmte van binnen naar buiten kan ontsnappen, zodat je minder zal moeten verwarmen. Voor de muuropbouw van je woning kan je kiezen voor een dubbele muur of spouwmuur, of voor een enkelvoudige muur.


 

De opbouw van een spouwmuur

In België is de geïsoleerde spouwmuur zowat de meest gebruikte techniek voor muuropbouw en tegelijkertijd het isoleren van de muren. Een spouwmuur wordt in feite opgebouwd vanuit het principe van een sandwich. Tussen twee muren, een binnenmuur en een buitenmuur, wordt isolatiemateriaal als het ware gesandwiched. De ruimte tussen de muren wordt ook wel de spouw genoemd. Deze kan gedeeltelijk of helemaal worden opgevuld met isolatiemateriaal.

Muuropbouw van een enkelvoudige muur

Uiteraard hoef je niet altijd voor de opbouw van een dubbele muur te kiezen. Je kan je woning ook optrekken in een enkelvoudige muur, op voorwaarde dat deze voldoende isoleert. Daarom kan je ervoor kiezen om isolatie te plaatsen aan de buitenzijde, of je kan meteen opteren voor muuropbouw in cellenbeton. Cellenbeton bevat namelijk allemaal kleine luchtbelletjes die perfect isoleren. Hoe dikker je de cellenbetonblokken kiest, des te hoger zal bovendien hun isolatiewaarde zijn. Bij een bestaande woning heb je natuurlijk niet de optie om zomaar van gevelstenen te veranderen. 


Daarom kan je bij een bestaande muur isolatie aan de buitenzijde plaatsen. Bij deze techniek wordt eerst een raster tegen de muur geplaatst, wordt daartegen de isolatie aangebracht en wordt het geheel afgewerkt door het bepleisteren van de muren of het plaatsen van steenstrips of gevelbekleding.

Muuropbouw bij andere bouwmethodes

Een spouwmuur, blokken in cellenbeton en isolatie aan de buitenzijde zijn allemaal technieken die worden toegepast bij nieuwbouw, en dat voor traditionele woningbouw. Het spreekt echter voor zich dat er ook nog andere bouwmethodes zijn. Zo heb je houtskeletbouw, betonbouw, staalbouw, en ga zo maar verder. Wat ook vanzelfsprekend is, is dat al deze stijlen een specifieke muuropbouw hanteren.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
muuropbouw
muuropbouw
muuropbouw
muuropbouw
muuropbouw

Muuropbouw: een spouwmuur, isolatie aan de buitenzijde of cellenbeton

Stevige muren die goed isoleren: da's het type muur waar elke woning idealiter mee moet worden opgebouwd. Wil je graag een dubbele muur die aan deze eisen voldoet, dan kan je kiezen voor een spouwmuur. Die spouwmuur wordt gedeeltelijk of helemaal opgevuld met isolatiemateriaal. Je kan uiteraard ook kiezen voor een enkelvoudige muur. Om goed te isoleren wordt de isolatie dan aan de buitenkant geplaatst, en vervolgens kan je kiezen voor het bepleisteren van de muren of het plaatsen van steenstrips of gevelbekleding. Ga je meteen voor een enkelvoudige muur in cellenbeton, dan is extra isolatie niet nodig. Genoeg keuze dus wat betreft de muuropbouw van een woning!


muuropbouw muur muren