Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Geen tuinafsluiting zo natuurlijk...

Gezellig vertoeven op je terras zonder dat de buren kunnen meegluren: da's perfect mogelijk met de juiste tuinafsluiting. Wil je bovendien een tuinafsluiting die ook nog eens perfect past bij het groen rondom je woning, dan zal een natuurlijke tuinafsluiting zeker en vast jouw aandacht trekken. Wat past er immers beter bij je tuin dan een mooie, volle haag? Daarnaast zal een natuurlijke tuinafsluiting ook heel interessant zijn voor de fauna in je omgeving. Vogels kunnen hier namelijk hun nest in bouwen, terwijl kleine zoogdieren er beschutting vinden. Op een groene manier je privacy garanderen en ook nog eens een voordeel vormen voor de dieren in je tuin: een natuurlijke tuinafsluiting slaat geen twee, maar wel drie vliegen in één klap!


Van jonge plantjes tot een volle, natuurlijke tuinafsluiting

Het spreekt uiteraard wel voor zich dat een pas aangeplante natuurlijke tuinafsluiting nog niet erg veel charme en privacy te bieden heeft. Een haag heeft immers een paar jaar nodig alvorens ze een volwaardige tuinafsluiting zal vormen. Die wachtperiode wordt door sommigen misschien gezien als een nadeel, maar het voordeel is dan weer dat jonge plantjes het goedkoopst zijn om aan te kopen; ook in vergelijking met andere tuinafsluitingen. Omwille van de minder drastische impact op je budget wordt de wachtperiode voor een volwaardige natuurlijke tuinafsluiting er dan ook vaak met plezier bijgenomen!

Welke planten kiezen voor je natuurlijke tuinafsluiting?

Wat betreft de plantenkeuze heb je heel wat verschillende opties. Denk maar aan een beukenhaag, een draadafsluiting met klimop, coniferen, enzovoort. Indien je de natuurlijke tuinafsluiting vooral wil gebruiken om je privacy te garanderen moet je wel opletten met je keuze.

 
Het spreekt uiteraard wel voor zich dat een pas aangeplante natuurlijke tuinafsluiting nog niet erg veel charme en privacy te bieden heeft. Een haag heeft immers een paar jaar nodig alvorens ze een volwaardige tuinafsluiting zal vormen.

Zo zal een beukenhaag in de winter bijvoorbeeld bruin en ook kaler worden, waardoor ze niet meer 100% bestand is tegen nieuwsgierige gluurders. Daarnaast kan ook het ecologische aspect een rol spelen bij je keuze. Door te gaan voor inheemse planten is er bijvoorbeeld minder transport nodig, waardoor er minder CO2 zal worden uitgestoten. Last but not least kunnen de ongeduldige zielen ook kiezen voor snelgroeiende planten. Hou er in dat geval wel rekening mee dat deze áltijd snel groeien, ook wanneer je natuurlijke tuinafsluiting volgroeid is! Het onderhoud van zo'n haag zal dan ook iets intensiever zijn dan bij trager groeiende planten.

Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
tuinafsluiting
tuinafsluiting
tuinafsluiting
tuinafsluiting
tuinafsluiting

Een natuurlijke tuinafsluiting onderhouden

Dit brengt ons bij het volgende punt: het onderhoud van een natuurlijke tuinafsluiting. Eens deze volgroeid is zal een jaarlijkse (of zelfs tweejaarlijkse) snoeibeurt noodzakelijk zijn om je natuurlijke tuinafsluiting in toom te houden. Zie je dat niet echt zitten? Dan kan je natuurlijk ook altijd een onderhoudscontract afsluiten met een tuinaannemer. Zeker bij grote tuinen, waar je telkens met veel snoeiafval zit, kan dat een handige optie zijn. Houd bovendien altijd een oogje in het zeil om er zeker van te zijn dat je natuurlijke tuinafsluiting niet geplaagd wordt door ziektes of ongedierte. Het is immers erg belangrijk om snel in te grijpen wanneer je bepaalde stukken van je haag ziet dor worden of afsterven. In dat geval vraag je best raad aan een specialist, zodat je kan voorkomen dat je hele tuinafsluiting geïnfecteerd raakt en afsterft.


 

Het natuurlijke karakter van deze tuinafsluiting

Geen omheining zo natuurlijk als de natuurlijke tuinafsluiting! Dit betekent uiteraard ook dat deze tuinafsluitingen onderhevig zijn aan de natuur. Zo zal een haag bijvoorbeeld nooit helemaal tot in de puntjes perfect dicht groeien en een gaatje hier of daar is dan ook onvermijdelijk. Om die reden is een natuurlijke tuinafsluiting niet meteen ideaal om kippen, honden, of zelfs peuters binnen de perken te houden. Wil je zulke burenbezoekjes liever vermijden, dan is een bijkomende (draad)afsluiting dus wel aan te raden!


De natuurlijke tuinafsluiting volgens de regels

Voor het aanplanten van een natuurlijke tuinafsluiting heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Wel moet zo'n natuurlijke tuinafsluiting op minstens 50 cm van de perceelgrens aangeplant worden, tenzij beide eigenaars van de aangrenzende percelen akkoord gaan. In sommige gemeenten wordt trouwens ook vastgelegd hoe hoog een haag mag zijn. Het is dus niet overal toegestaan om in je voortuin zomaar een natuurlijke tuinafsluiting van 2 meter hoog te plaatsen. Daarenboven is het ook belangrijk om goede afspraken te maken met je buur, zeker wanneer je op zijn stuk grond moet zijn om je eigen haag wat bij te knippen.

Maak je tuin af met een natuurlijke tuinafsluiting

Een draadafsluiting, een hekwerk, een schutting, ... Wie zijn tuin wil omringen met een tuinafsluiting heeft daarvoor heel wat mogelijkheden! Zoek jij echter een afsluiting die mooi aansluit bij het groene karakter van je tuin, dan is een natuurlijke tuinafsluiting helemaal iets voor jou. Zo heb je de keuze uit diverse soorten planten die je volledig kan kiezen afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Eender welke planten je kiest, een jaarlijkse snoeibeurt zal wel onvermijdelijk zijn. Ten slotte is een extra afsluiting vereist wanneer je dieren (en kinderen) binnen de perken wil houden, en raadpleeg je voor alle zekerheid ook best even je gemeente in verband met de afmetingen van je natuurlijke tuinafsluiting.


Deze pagina's interesseren je misschien ook:

Draadafsluiting , Hekwerk , Natuurlijke tuinafsluiting
tuinafsluiting tuinafsluitingen haag