Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 19-12-2017   Zorg ervoor dat jouw cv-ketel geen sluipmoordenaar wordt
 

Zorg ervoor dat jouw cv-ketel geen sluipmoordenaar wordt

De kachels zijn inmiddels vol aan het loeien en de cv-ketels draaien op volle toeren. En zodra de verwarming aangaat lopen sommigen een groot risico zonder het door te hebben. Om de vergiftiging van koolmonoxide te voorkomen moet je de cv-ketel goed onderhouden. In dit artikel geven je alle info over het onderhouden van je gasketel of mazoutketel in een notendop.


Cv-ketel onderhoud en de wetgeving

Los van het feit dat onderhoud aan gasketel of mazoutketel cruciaal is voor jouw gezondheid, is dit ook nog eens wettelijk verplicht. Houdt bij deze wettelijke regelgeving rekening met de volgende regels:

  • In Brussel en Wallonië ben je verplicht iedere 3 jaar je gasketel te laten onderhouden. In andere gebieden in België geldt een termijn van 2 jaar. Onder gasketels verstaan we ketels die werken op aardgas, propaan of butaan.
  • In heel België geldt dat ketels die op werken op stookolie ieder jaar onderhouden moeten worden.
  • Als gebruiker ben jij hoofdverantwoordelijk voor het onderhoud aan de cv-ketel. Dit geldt ook als je huurder bent. Regel het onderhoudt dus zelf wanneer het weer moet.
 
Los van het feit dat onderhoud aan gasketel of mazoutketel cruciaal is voor jouw gezondheid, is dit ook nog eens wettelijk verplicht.

Wat kost cv-ketel onderhoud?

Het onderhouden van je cv-ketel is dus niet alleen belangrijk voor jouw gezondheid, maar ook nog eens verplicht. Dan is waarschijnlijk die eerste vraag die naar boven rijst: wat betaal ik voor het onderhouden van mijn cv-ketel. Als het gaat om het onderhoud heb je 2 keuzes: eenmalig onderhoud en een onderhoudscontract. Voor eenmalig onderhoud betaal je zo’n € 90. Wil je een onderhoudscontract aangaan dan leg je gemiddeld € 12 per maand neer.

Waarom dan een onderhoudscontract aangaan?

Op het eerste gezicht lijkt het veel duurder te zijn om een onderhoudscontract aan te gaan. Toch is dit niet helemaal waar. Hieronder leggen we kort uit waarom.

  • Veiliger. Een goed onderhouden gasketel of mazoutketel is een stuk veiliger. De brander die de brandstof verbrand om warmte te creëren wordt snel vies. Zodra deze vies is geworden is de kans groot dat koolmonoxide verspreidt wordt. Het is dus erg belangrijk om er op tijd bij te zijn. Door een onderhoudscontract aan te gaan weet je zeker dat dit het geval is.
  • Op lange termijn goedkoper. Het rendement van een slecht onderhouden gasketel of mazoutketel kan soms 35% lager zijn dan bij een nieuwe HR-ketel. Je bespaar dus honderden euro’s aan stookkosten.
  • 24-uurs noodlijn. In de winter is het erg vervelend als je cv-ketel kapot gaat. Door een onderhoudscontract aan te gaan zit je er binnen 24 uur weer warmpjes bij.

Deel dit nieuws:
 
Scherpenheuvel sanitair warm water warm water