Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin
 
 19-12-2017   Zo maak jij je dakwerk duurzaam
 

Zo maak jij je dakwerk duurzaam

Het is één van de belangrijkste levensbehoeftes van een mens: een goed dak boven het hoofd. In een wereld die steeds duurzamer wordt, zijn de dakwerken allang niet meer alleen bedoeld voor beschutting of warmte. Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om ook met een dakwerk de juiste balans van het milieu een handje te helpen. Een aantal van deze manieren leggen we je uit in dit artikel.


Het plaatsen van zonnepanelen

De zon is voor de komende miljoenen jaren onuitputbaar en zonlicht is een krachtige bron van energie. Het plaatsen van zonnepanelen is misschien daarom wel de meest populaire methode om het dak actief in te zetten tegen het achteruitgaan van het milieu. Plaats de zonnepanelen in een hoek van 40 graden en richt ze op het zuiden. Op deze manier wordt er een optimaal rendement gerealiseerd uit de panelen. Steeds vaker voorkomend op de Belgische dakwerken zijn zonneboilers. Hierbij worden buizen op het dak geplaatst. Door deze buizen stroomt water. De buizen worden verwarmd door de zon die op het dak schijnt, zodat de woning vervolgens voorzien wordt van warm water.

 
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden om ook met een dakwerk de juiste balans van het milieu een handje te helpen.

Het aanleggen van een groendak

Een andere, minder vaak voorkomende, manier om een duurzaam dak te creëren is het aanleggen van een groendak. Naast het kleurrijke uiterlijk dat een groendak creëert, kan je flink besparen op de stookkosten. In de stoffen van het groendak zit namelijk een natuurlijk isolatielaag. Woon je in de stad? Dan is de kans groot dat jouw gemeente een flinke subsidie geeft nadat je het groendak hebt aangelegd. Groendaken zetten namelijk CO2 om in zuurstof, wat bijdraagt aan een schone lucht. Zit er een flinke laag mos op jouw dak? Dan heb je nog geen groendak. De wortels van het mos kunnen het dakwerk flink aantasten. Voordat het groendak geplaatst wordt, wordt er een coating aangebracht op het dak. Dit voorkomt dat de wortels van het groendak het dakwerk aantasten.

Nog bonter dan een groendak: het waterdak

Een nieuwere ontwikkeling op het gebied van duurzame daken zijn waterdaken. Denk bij waterdaken aan een soort mini-vijvers op het dak. Deze vijvertjes vangen water op, filteren het en sluizen het door naar de waterleidingen van de woning. In de zomer zijn deze waterdaken een goede uitkomst. De temperatuur in de ruimte eronder zal namelijk op hete dagen enkele graden koeler zijn.


Deel dit nieuws:
 
Scherpenheuvel sanitair warm water warm water