Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Droge woning dankzij deftig onderdak

Een dak boven je hoofd dient in de eerste plaats als bescherming tegen allerlei weersinvloeden. Wind, regen, hagel, sneeuw enzovoort: de dakbedekking zal dit alles grotendeels tegenhouden. Toch is dakbedekking op zich zelden helemaal water- en winddicht. Tijdens een fikse regenbui blijft bijvoorbeeld de mogelijkheid bestaan dat regenwater naar binnen sijpelt en zo de dakisolatie vochtig maakt. Als je denkt aan het feit dat vocht funest is voor de goede isolerende werking van thermisch isolatiemateriaal, moet je er dus alles aan doen om dit binnendringend vocht te weren. Het plaatsen van een degelijk onderdak is hier dan ook een aanrader.

Een onderdak als bescherming tegen vocht

Een onderdak biedt dus bescherming tegen binnendringend vocht. Dit geldt trouwens niet alleen wanneer het dak al afgewerkt is: ook tijdens de opbouw, wanneer nog niet het hele dak van dakbedekking voorzien is, zal een onderdak ervoor zorgen dat vocht geen ingang vindt. Toch is het aan te raden om niet te lang te wachten met de volledige afwerking van het dak, want hoewel een onderdak vrij stevig is, biedt het op z'n eentje geen langdurige bescherming tegen de weersinvloeden.

De plaatsing van een onderdak

Bij prefab dakelementen is het onderdak reeds voorzien, maar bij de overige dakconstructiemethodes wordt het onderdak tussen de kepers (of spanten) en de tengellatten geplaatst. Het onderdak zit dus aan de koude zijde van het dak, buiten het verwarmd volume van je woonst. Bovendien wordt het tot tegen de dakgoot geplaatst, zodat insijpelend regenwater dat door het onderdak wordt opgevangen rechtstreeks kan worden afgevoerd. Na de plaatsing zal een onderdak onzichtbaar zijn, maar dit maakt het niet onbelangrijk. Om vochtproblemen te vermijden moet het onderdak dan ook met de grootste zorg geplaatst worden.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
onderdak
onderdak
onderdak
onderdak
onderdak

Voorwaarden waaraan een onderdak moet voldoen

Een belangrijke voorwaarde waaraan een onderdak moet voldoen is dus de waterdichtheid, maar daarnaast zijn er ook nog een aantal andere belangrijke eisen. Het onderdak wordt bijvoorbeeld volledig weggewerkt onder de dakbedekking, waardoor het na de afwerking onzichtbaar en bijna onbereikbaar is in de dakconstructie. Het is dan ook een vereiste dat je onderdak bestand is tegen ongedierte, schimmels en rotting zodat je deze kwaaltjes achteraf niet meer moet behandelen. Een andere, niet onbelangrijke eis is de waterdampdoorlaatbaarheid van een onderdak. Waterdamp (afkomstig van de binnenruimtes) zoekt zich immers een weg naar buiten door de isolatie en het onderdak heen. Een onderdak dat niet dampdoorlatend is zal de waterdamp vervolgens tegenhouden, waardoor het op de onderkant van het onderdak kan condenseren. Hierdoor krijgt het vocht de kans om in de isolatielaag te dringen, wat natuurlijk verre van een goede zaak is. Tot slot is het belangrijk dat het onderdak tot vlak tegen de isolatie geplaatst wordt, want anders ontstaat er luchtcirculatie in de open ruimte tussen deze twee elementen. Dit zal een lagere isolatiewaarde van het dak als gevolg hebben, of in het slechtste geval zelfs condensatieproblemen.

De combinatie van een onderdak en dampscherm

Om te vermijden dat er condensatie in het isolatiemateriaal kan dringen zal ook een dampscherm aan de onderkant van de isolatie (dus aan de warme zijde) een grote hulp zijn. Zeker bij daken waar het onderdak dampremmend of dampdoorlatend is maar niet vochtregulerend, zal een dampscherm noodzakelijk zijn om condensatieproblemen te voorkomen. Ook bij daken boven vochtige ruimtes, zoals de badkamer, wordt een dampscherm sterk aangeraden omwille van de grotere vochtbelasting die het onderdak hier te verduren krijgt. Toch kan een bijkomend dampscherm in de andere gevallen zeker geen kwaad. Integendeel zelfs: een dampscherm verbetert de luchtdichtheid van het dak en dus ook de thermische isolatiewaarde.

Materialen waaruit een onderdak kan bestaan

Wanneer we het hebben over de materialen voor het onderdak voldoen zowel folies als houtvezel-, vezelcement- en kunststofplaten aan de basisvereisten. Toch kunnen er onderling heel wat kwaliteitsverschillen opduiken waardoor het ene materiaal op sommige punten al wat beter scoort dan het andere. Informeer je daarom steeds naar de technische eigenschappen van het gekozen materiaal voor je onderdak.

Een onderdak plaatsen bij een bestaande woning

Ondertussen weten we dat een onderdak echt wel een noodzakelijk iets is, maar dat besef is door de jaren heen maar geleidelijk aan doorgedrongen. Bij oudere daken is het ontbreken van een onderdak dan ook helemaal niet zo uitzonderlijk. Daarom wordt bij renovaties sowieso aangeraden om het dak grondig onder handen te nemen en ook een onderdak te voorzien indien dat mogelijk is. Een mogelijkheid hiervoor is om de bestaande dakbedekking weg te halen en vervolgens een onderdak te plaatsen, maar vaak gaat men eerder kiezen voor de zogenaamde dak-over-daksystemen.

Voorkom nattigheid met een onderdak

Hoewel een onderdak volledig weggewerkt zit onder de dakbedekking is dit element absoluut onmisbaar voor je woonst. Een onderdak voorkomt namelijk dat vocht tot in de dakisolatie kan doordringen, wat noodzakelijk is voor de isolatiewaarde van je dak. De combinatie met een dampscherm is bovendien geen overbodige luxe, zeker niet boven vochtige ruimtes zoals de badkamer. Wat betreft de materialen voor het onderdak heb je heel wat keuze, maar let wel op voor kwaliteits- en prijsverschillen. Ga dus na wat jij belangrijk vindt voor een onderdak en vergelijk eerst de verschillende materialen met elkaar. Ten slotte is het geen enkel probleem om een onderdak te plaatsen bij een bestaande woning, zodat je altijd goed beschermd zal zitten tegen vocht!


onderdak onderdak plaatsen dak