Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Het onderhoud van je verwarmingsketel

Na elke heerlijke, warme zomer is het (jammer genoeg) weer tijd om koning Winter te verwelkomen. Dit is eveneens hét moment waarop de verwarming weer wordt ingeschakeld om volop gezelligheid te brengen tijdens donkere en koude winterdagen. Het opstarten van de verwarming is natuurlijk wel het favoriete tijdstip dat mankementjes aan de verwarming opborrelen (en ja, dat gebeurt meestal op een ijskoude dag). Telefoons staan bij de verwarmingsinstallateurs even roodgloeiend als je verwarmingsketel zelf. Want naast reparaties, willen veel mensen nu ook nog snel een onderhoud van de cv-ketel, voor de winter pas echt onverbiddelijk zal uithalen. Een goed idee? Zeker en vast!


Onderhoud verplicht

Het onderhoud van je verwarmingsketel is zelfs wettelijk verplicht. Een gasketel dien je om de twee jaar te laten nakijken. Een ketel die werkt op stookolie, steenkool, hout of pellets zelfs elk jaar. Die verplichting geldt voor de gebruiker van de cv-ketel. Huur je de woning? Dan sta je dus zelf in voor het onderhoud.

Beter voor uw portemonnee en voor het milieu

Een onderhoud is dus verplicht, maar zeker niet nutteloos. Onderhoud je de verwarmingsketel goed, dan zal de levensduur ervan aanzienlijk stijgen. Je hebt dan bovendien minder kans op problemen en je ketel zal een goed rendement blijven behouden. Een ketel die al enige tijd in gebruik is, moet af en toe bijgeregeld en uitgekuist worden om een stijgend verbruik van brandstof te voorkomen. Het onderhouden van je verwarmingsketel zorgt dus voor een energiebesparing.

  • verwarmingsketel onderhoud verwarmingsketel

Dat is goed voor je portemonnee, maar tegelijkertijd ook voor het milieu. Een lager energieverbruik zorgt voor minder uitstoot van schadelijke verbrandingsstoffen.

Vergeet ook je schoorsteen niet!

Laat zeker ook de schoorsteen regelmatig vegen en/of controleren. Een schoorsteen die dichtgeslibd is, verhoogt niet alleen het verbruik van je verwarmingsketel. Het is ronduit gevaarlijk! Ongevallen met CO-intoxicatie of zelfs schouwbrand zijn daar een gevolg van en komen helaas nog te vaak voor.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
onderhoud verwarmingsketel
onderhoud verwarmingsketel
onderhoud verwarmingsketel
onderhoud verwarmingsketel
onderhoud verwarmingsketel

Je oude ketel beter vervangen?

Is je cv-ketel ouder dan 15 jaar, dan is het misschien wel eens tijd om die te vervangen. Oudere cv- ketels hebben meestal niet zo'n goed rendement en verspillen te veel energie. Daarom is sinds 2007 een verwarmingsaudit verplicht voor alle verwarmingsketels ouder dan 15 jaar. Tijdens zo'n audit zal een erkend vakman een rapport opstellen dat het rendement en de grootte van de ketel ten opzichte van de verwarmingsbehoeften bepaalt. Vervolgens krijg je deskundig advies met tips om energiezuiniger te verwarmen. Uiteraard ben je niet verplicht om het advies op te volgen. Huur je een woning? Dan is het de huisbaas die verplicht is om de verwarmingsaudit te laten uitvoeren.


onderhoud verwarmingsketel verwarmingsketel verwarming