Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Lenteschoonmaak voor je zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen is een investering die loont, zeker als de zonnepanelen hun rendement blijven behouden. Aan zonnepanelen heb je weinig onderhoud, maar toch krijgen ze af te rekenen met heel wat vervuiling. Denk maar aan vallende bladeren, stuifmeel van bomen, uitwerpselen van vogels en zelfs mosvorming. Dat zorgt ervoor dat het rendement daalt. Je doet er dus goed aan om ook je zonnepanelen een lenteschoonmaak te geven.


Zet de hemelsluizen maar open!

Bezitters van zonnepanelen zien de regen van tijd tot tijd graag komen: want dan worden hun zonnepanelen automatisch en volledig gratis gereinigd... dat wordt althans beweerd. Door het gladde oppervlak en de schuine plaatsing zou een fikse regenbui voldoende zijn om het vuil en stof te verwijderen. Dat klopt voor een groot deel, maar niet helemaal. Wie dakramen heeft, weet dat ook die vuil worden. Zelfs als ze een zelfreinigende beglazing hebben. Hardnekkig vuil laat zich niet temmen door een flinke geut hemelwater.

Zelfreinigende zonnepanelen

Onder het motto 'kom van dat dak af' hebben verschillende fabrikanten al oplossingen gevonden om de zonnepanelen schoon te maken. Zo zijn er al systemen met borstels of sproeiers die regelmatig zelf aan de slag gaan met je zonnepanelen. Zo een systeem maakt de aankoopprijs van je zonnepanelen wel duurder, maar je hoeft in elk geval niet zelf je dak op.

  • zonnepanelen schoonmaken zonnepanelen
  • zonnepanelen rendement zonnepanelen schoonmaken
  • zonnepanelen plaatsen zonnepanelen rendement
  • zonnepanelen onderhoud zonnepanelen plaatsen
  • reinigen zonnepanelen zonnepanelen onderhoud

Zelf aan de slag?

Heb je geen hoogtevrees? Dan kan je natuurlijk altijd de handen uit de mouwen steken en je zonnepanelen zelf schoonmaken. Een ladder, proper water en een zachte telescopische spons kunnen al wonderen verrichten. Belangrijk: houd agressieve reinigingsproducten en schurende doeken weg van je zonnepanelen. Zij doen vaak meer kwaad dan goed! Tip: er zijn ook firma's die gespecialiseerd zijn in het reinigen van zonnepanelen.


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
zonnepanelen

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je zonnepanelen moet schoonmaken hangt natuurlijk af van hoe vuil ze zijn. Sommige regio's zijn nu eenmaal gevoeliger waardoor je vaker je zonnepanelen zal moeten (laten) schoonmaken. Maar gemiddeld kunnen we stellen dat eens per jaar je zonnepanelen (laten) schoonmaken zeker een goede zaak is voor het rendement van je groene investering.


Interessante dossiers over zonnepanelen:
zonnepanelen zonnepanelen schoonmaken zonnepanelen rendement