Klantenlogin
 
Documentatie en inspiratie over bouwen, verbouwen, interieur en tuin

Onderhoud je zwembad zoals het hoort

Een tuin met daarin een prachtig zwembad met kristalhelder water, wie droomt er niet van? Een verkoelende duik, spetterende en plonzende kinderen, pootjebaden op een warme dag: iedereen beleeft uren waterpret met een zwembad. Maar om het glasheldere water ook effectief zuiver te houden is af en toe wel eens wat onderhoud vereist. Als dat niet gebeurt zul je immers binnen de kortste keren niet alleen tussen allerlei viezigheid moeten zwemmen, maar je paradijselijk blauwe water zal stilletjesaan ook groen kleuren... Bovendien kan het slechte onderhoud van een zwembad na verloop van tijd zelfs aanleiding geven tot gezondheidsklachten zoals oog- en oorontstekingen, jeukende huid en misschien zelfs erger. Reden te meer dus om je zwembad goed te onderhouden!


Enkele suggesties:         Vind bedrijven en premies:
onderhoud zwembad
onderhoud zwembad
onderhoud zwembad
onderhoud zwembad
onderhoud zwembad

Eerste stap: een degelijke filter voor je zwembad

De meeste zwembaden zijn uitgerust met een filtersysteem dat het zwembad toch enigszins zuiver zal houden. Vergeet echter niet dat ook dat filtersysteem zelf af en toe eens een onderhoudsbeurt moet krijgen! Anders kunnen vuildeeltjes zich namelijk gaan opstapelen waardoor het filtervermogen zal afnemen en je zwembad alsnog vuil zal worden. Om de filter voor je zwembad goed te onderhouden volg je best de raad op van de leverancier, aangezien dit bij elk filtersysteem kan verschillen. Heb je in je zwembad bovendien te maken met hard water waar veel kalk in zit, dan moet je de filter ook regelmatig eens ontkalken om verstoppingen te vermijden.


Verwijder groffer vuil uit het zwembad

Een zwembad waar bomen in de buurt staan zal in de nazomer regelmatig bedekt worden met een laagje afvallende bladeren. Dit is echter vuil dat niet door het filtersysteem verwijderd kan worden. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig aan de slag gaat met een schepnetje om alle drijvende, ongewenste objecten uit je zwembad te verwijderen. Ander vuil dat naar de bodem zakt (zoals zand) kan je dan weer weghalen met een zwembadstofzuiger. Lijkt dat je maar een onaangenaam klusje? Dan kan je ook kiezen voor een zwembadstofzuiger die automatisch al het werk voor je doet. Uiteraard is het prijskaartje van dit type zwembadstofzuiger wel iets hoger dan dat van hun manuele varianten. Vergeet voorts ook niet om af en toe de randen van je zwembad te poetsen. Lijkt ook dit klusje niets voor jou? Dan kan je opnieuw de hulp inroepen van een zwembadstofzuiger, want sommige duurdere types doen dit zelfs voor je!

  • zwembad onderhoud zwembad
  • zwembad onderhouden zwembad
  • tuin zwembad onderhouden
  • zwembadstofzuiger tuin
  • filter zwembad zwembadstofzuiger

Een zwembad moet steeds goed ontsmet zijn

Een zwembad is niet alleen voor ons een leuk plekje om te vertoeven. Ook sommige bacteriën, algen en schimmels voelen zich immers als een vis in het water in jouw zwembad. Om deze ongenode gasten te vermijden is het dan ook belangrijk om regelmatig je zwembad te ontsmetten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waarvan chloor wellicht de bekendste en meest toegepaste is. 


  • onderhoud zwembad onderhoud zwembad

Let wel op: chloor is niet hetzelfde als javelwater! Voorts kan je ook UV-licht, een zoutelektrolyse, ozonbehandeling en nog vele andere methoden gebruiken om je zwembad te ontsmetten.

Houd de waterkwaliteit in de gaten

Om ervoor te zorgen dat het water van jouw zwembad helder én zuiver is moet je erop toezien dat de waterkwaliteit steeds zo optimaal mogelijk is. De belangrijkste factoren die de waterkwaliteit bepalen zijn de PH-waarde, de hardheid van het water en eventueel het chloorgehalte (indien je chloor als ontsmettingsmiddel gebruikt). Om na te gaan of alles in orde is kan je speciale testkits gebruiken, die je kan kopen bij de meeste tuincentra of zwembadhandelaars. Wijst deze test erop dat er iets niet in de haak is met het water van je zwembad? Dan kan je speciale onderhoudsproducten kopen om de waterkwaliteit terug te verbeteren.


Onbezorgd plonzen en ploeteren

Zeker tijdens de zomermaanden kan een eigen zwembad een heus godsgeschenk zijn. Om eindeloos lang te kunnen plonzen en ploeteren is het echter wel noodzakelijk om je zwembad goed te onderhouden. Zo is een degelijke filter voor je zwembad een absolute must en kan je rekenen op de hulp van een zwembadstofzuiger voor de reiniging ervan. Bovendien moet een zwembad ook steeds goed ontsmet worden en moet je erover waken dat de waterkwaliteit altijd optimaal is. Lijkt er toch een probleem te zijn? Dan bestaan er speciale onderhoudsproducten voor een zwembad. Mits een klein beetje moeite wat betreft het onderhoud kan je zorgeloos genieten van jouw zwembad!


onderhoud zwembad zwembad zwembad onderhouden